Jump to content

Co to za gryzoń

Aban
 Share

Recommended Posts

Kiełb. :)

Alexspin na zdjęciach od góry to: jazgarz, jazgarz, babka i babka. Pierwszy jazgarz ma ubarwienie środowiskowe. Albo ciemny zbiornik (np akwarium), albo zdobycz z jakiejś zapomnianej wody leśnej o podoży torfowym, bagiennym, itp.

Pozostałe dwie to babki ale nie pytaj się o szczegóły bo ja się w nich nie rozeznaję. Profilaktycznie wszystkie wypuszczam bo chyba dwie są pod ochroną.

Kiełb.  

Wprawdzie znawcą nie jestem, bo kiełbie łowiłem w Pilicy jeszcze w 60 i 70 latach, potem zanikły. Obawiam się, że Alex ma rację, że to jest ta pierońska babka. Popatrz i porównaj płetwy grzbietowe u kiełbia i "u tego cuś tam". ;)

Na pewno babka. podwójna płetwa grzbietowa pierwsza krótka, druga długa.

Kiełb ma tylko jedną:

kie%C5%82b-2.jpg

i wyraźnie dolne usytuowanie pyszczka:

kielb_kaukaski.jpg

bardzo podobnie jak u brzanki:

brzanka.jpg

Poza tym zwracają uwagę rozłożyste, wachlarzowate płetwy piersiowe, charakterystyczne właśnie dla babki:

ww201211_wedkarstwo_plazowe_3.jpg

Edited by Alexspin

Zmusiliście mnie do zajrzenia w atlas no i...macie rację. :) Kiełb wygląda jedynie podobnie ale to nie on. Pewnie to jakaś "farbowana" babka. ;)

• 2 years later...

Oj, oj, dziękujemy o Guru za naukę, bez tego umarłbym w nieświadomości i ciemnocie, tylko gdzie Ty tutaj widziałeś ukleję lub lina?;)

Nota bene, podważanie wiedzy kolegów Jotesa i Docia, to ryzykowne posunięcie, a nawet zaliczyłbym to do obrazy i naruszenia dobrego imienia!:angry:

Ojtam, ojtam, pomyliłem się z tą babką i to jest fakt. Nie ma się o co obrażać, bo do dziś nie nauczyłem się ich rozpoznawać i jakoś nie mam zamiaru. Nadal będę wypuszczał wszystkie. 

Jedyny efekt będzie taki, że Guru jeszcze trochę poszuka żyłki, gdyż przestałem sprawdzać które docierają do hurtowni w nawojach wieloszpulowych nawet do 1500m. O żyłkach konfekcjonowanych w szpulach 1000m też jakoś już zapomniałem.