Aban Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) FOTO1 FOTO2co to za gryzoń? Edited July 20, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Ryba na zupkę - jazgarz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) Nie bardzo mi to przypomina jazgarza. Czy to przypadkiem nie jest babka? Edited July 20, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Czy to przypadkiem nie jest babka? No i tak by wyglądało. Chociaż z tą drugą cholerą, to ja nigdy nie miałem "przyjemności". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Jedno i drugie upierdliwe bydlę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38055601a0876bf0.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3a459678dc7d707e.html co to za gryzoń? Kiełb. Alexspin na zdjęciach od góry to: jazgarz, jazgarz, babka i babka. Pierwszy jazgarz ma ubarwienie środowiskowe. Albo ciemny zbiornik (np akwarium), albo zdobycz z jakiejś zapomnianej wody leśnej o podoży torfowym, bagiennym, itp. Pozostałe dwie to babki ale nie pytaj się o szczegóły bo ja się w nich nie rozeznaję. Profilaktycznie wszystkie wypuszczam bo chyba dwie są pod ochroną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Kiełb. Wprawdzie znawcą nie jestem, bo kiełbie łowiłem w Pilicy jeszcze w 60 i 70 latach, potem zanikły. Obawiam się, że Alex ma rację, że to jest ta pierońska babka. Popatrz i porównaj płetwy grzbietowe u kiełbia i "u tego cuś tam". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aban Posted July 20, 2015 Author Report Share Posted July 20, 2015 Do tej pory łapałem takie babki ^Btw rybka złowiona na Wiśle dokładnie Płock Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) Na pewno babka. podwójna płetwa grzbietowa pierwsza krótka, druga długa. Kiełb ma tylko jedną: i wyraźnie dolne usytuowanie pyszczka: bardzo podobnie jak u brzanki: Poza tym zwracają uwagę rozłożyste, wachlarzowate płetwy piersiowe, charakterystyczne właśnie dla babki: Edited July 20, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Zmusiliście mnie do zajrzenia w atlas no i...macie rację. Kiełb wygląda jedynie podobnie ale to nie on. Pewnie to jakaś "farbowana" babka. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aban Posted July 20, 2015 Author Report Share Posted July 20, 2015 dzięki za podpowiedzi Ostatnio przez 5 godzin łowienia 9 sztuk tego chwastu i żadnej porządnej ryby :/ a niedaleko sumy po 100 kilo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) Proponuję jednak pamiętać, że z wyjątkiem babki byczej, wszystkie inne gatunki babki, podobnie jak bardzo blisko z nią spokrewnione głowacze są prawnie chronione!!! Edited July 21, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
qare99 Posted October 13, 2017 Report Share Posted October 13, 2017 Znawcy od siedmiu boleści, nie potrafić odróżnić tak podręcznikowych ryb jak lin, brzana, ukleja, czy jazgarz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 14, 2017 Report Share Posted October 14, 2017 Oj, oj, dziękujemy o Guru za naukę, bez tego umarłbym w nieświadomości i ciemnocie, tylko gdzie Ty tutaj widziałeś ukleję lub lina? Nota bene, podważanie wiedzy kolegów Jotesa i Docia, to ryzykowne posunięcie, a nawet zaliczyłbym to do obrazy i naruszenia dobrego imienia! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 14, 2017 Report Share Posted October 14, 2017 Ojtam, ojtam, pomyliłem się z tą babką i to jest fakt. Nie ma się o co obrażać, bo do dziś nie nauczyłem się ich rozpoznawać i jakoś nie mam zamiaru. Nadal będę wypuszczał wszystkie. Jedyny efekt będzie taki, że Guru jeszcze trochę poszuka żyłki, gdyż przestałem sprawdzać które docierają do hurtowni w nawojach wieloszpulowych nawet do 1500m. O żyłkach konfekcjonowanych w szpulach 1000m też jakoś już zapomniałem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 14, 2017 Report Share Posted October 14, 2017 Przecież sobie znajdzie bez problemu. Gdyby było inaczej nie musiał by pytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts