Jump to content

Lin. Nietypowa sytuacja

kamil7barca
 Share

Recommended Posts

Witam!

Około 8 lat temu, będąc jeszcze w podstawówce łowiłem na jednej miejscówce grube leszcze karpie i liny. Wszystko w jednym miejscu, które pozostawiłem beztrosko na 8 lat. W te wakacje postanowiłem odnowić miejsce. Wyciąłem masę trzcin i trochę tataraku i zacząłem łowić. Po 2 dniach nęcenia złowiłem tam pierwszego lina. Jednak aby wyholować rybę na "odnowionym" miejscu, miałem tylko 2 metry przesmyku, który nie był porośnięty zaroślami - (miękkie zielone łańcuchy zielska wyglądające jak igiełki od świerka, bardzo gęste). Sytuacja stała się nieprzyjemna, gdy kolejne 2 liny uciekły mi właśnie w te glony i rybka wypięła mi się, zdarzyło się też zerwać hak. Postanowiłem oczyścić miejsce. Wyciąłem przestrzeń 6 metrową, obecnie jest tam czyściutko... ale ryba przestała brać... 
Czy myślicie, że wycięcie środowiska linowego mogło mocno przyczynić się do oddalenia się prosiaczka od mojej miejscówki?Czy jeśli nadal będę nęcił to powinien podejść?
Dodam, że na owym łowisku złowiłem także 2 leszczyki, dno jest świetne skoro trzyma się tam i leszcz i lin, jednak obecnie jest nieco gorzej z bąblowaniem i braniem ryb. Same płocie i wzdręgi.Szukam przyczyny dlaczego tak jest. Dodam, iż staram się nęcić około 16-18 godziny a następnego dnia o świcie łowić. Rano już nie podrzucam zanęty. Może coś jest złego w tej technice nęcenia? Proszę o rozbudowane opinie :)

Sam sobie odpowiedziałeś, zniszczyłeś naturalne schronienie linów więc się przeniosły. W takich warunkach należy łowić "na grubo", zestaw musi być mocny a hol siłowy. Jest jeszcze jeden patent na ryby w zaczepach, mianowicie ... dać mu luzu. U mnie w 8 na 10 przypadkach działa.

Gdyby był mniejszy to niewymiarowy ;).

Wiesz, może to nowość w sklepach wędkarskich a u nas się jeszcze nie pojawiła  :D ale trzy paski są to chyba wymiarowy i ponad stan  :D mi niestety w kamizelce nie mieści się klapek mam zwykłą miarkę  :(

Wiesz, może to nowość w sklepach wędkarskich a u nas się jeszcze nie pojawiła  :D ale trzy paski są to chyba wymiarowy i ponad stan  :D mi niestety w kamizelce nie mieści się klapek mam zwykłą miarkę  :(

Popularnym sposobem noszenia klapków jest zakładanie na stopę, spróbuj kiedyś  ;)

Domyśliłem się. Wydaje mi się, że ładniej wyglądałoby gdybyś przyłożył wędkę ale nie wiem może się mylę :)

Ryba krótsza od wędki nie prezentuje się najlepiej, wiem coś o tym bo lowię tylko takie.

Wybieram się jutro nad linowe jeziorko, zobaczymy co będzie się działo. Dziś mamy upał 28C co w tym kraju jest rzadkością. Liczę na to że choć brania będą bo często jest tak że jest pełno bąbli i nic nie bierze. Nie pomagają zmiany przynęty ani głebokości łowienia. Miejscówka jest rozporacowana dość dobrze.

Normalnie zagadka do rozpracowania.

• 4 months later...
  • 1 month later...