kamil7barca Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Witam! Około 8 lat temu, będąc jeszcze w podstawówce łowiłem na jednej miejscówce grube leszcze karpie i liny. Wszystko w jednym miejscu, które pozostawiłem beztrosko na 8 lat. W te wakacje postanowiłem odnowić miejsce. Wyciąłem masę trzcin i trochę tataraku i zacząłem łowić. Po 2 dniach nęcenia złowiłem tam pierwszego lina. Jednak aby wyholować rybę na "odnowionym" miejscu, miałem tylko 2 metry przesmyku, który nie był porośnięty zaroślami - (miękkie zielone łańcuchy zielska wyglądające jak igiełki od świerka, bardzo gęste). Sytuacja stała się nieprzyjemna, gdy kolejne 2 liny uciekły mi właśnie w te glony i rybka wypięła mi się, zdarzyło się też zerwać hak. Postanowiłem oczyścić miejsce. Wyciąłem przestrzeń 6 metrową, obecnie jest tam czyściutko... ale ryba przestała brać... Czy myślicie, że wycięcie środowiska linowego mogło mocno przyczynić się do oddalenia się prosiaczka od mojej miejscówki?Czy jeśli nadal będę nęcił to powinien podejść?Dodam, że na owym łowisku złowiłem także 2 leszczyki, dno jest świetne skoro trzyma się tam i leszcz i lin, jednak obecnie jest nieco gorzej z bąblowaniem i braniem ryb. Same płocie i wzdręgi.Szukam przyczyny dlaczego tak jest. Dodam, iż staram się nęcić około 16-18 godziny a następnego dnia o świcie łowić. Rano już nie podrzucam zanęty. Może coś jest złego w tej technice nęcenia? Proszę o rozbudowane opinie Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Sam sobie odpowiedziałeś, zniszczyłeś naturalne schronienie linów więc się przeniosły. W takich warunkach należy łowić "na grubo", zestaw musi być mocny a hol siłowy. Jest jeszcze jeden patent na ryby w zaczepach, mianowicie ... dać mu luzu. U mnie w 8 na 10 przypadkach działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil7barca Posted August 20, 2015 Author Report Share Posted August 20, 2015 Myślisz, że podejdą po jakimś czasie nęcenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Powinny podejść, ale musisz dać czas na regenerację roślinności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil7barca Posted August 21, 2015 Author Report Share Posted August 21, 2015 Liny powróciły. Dzisiejsza sztuka złowiona na czerwonego + kukurydza. 85 dag. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted August 21, 2015 Report Share Posted August 21, 2015 Fajna miarka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 21, 2015 Report Share Posted August 21, 2015 Fajna miarka Gdyby był mniejszy to niewymiarowy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil7barca Posted August 21, 2015 Author Report Share Posted August 21, 2015 Lin wziął o 5:15, ważył 85 dag. Byłem drugi raz dziś od 17:30 i złowiłem dwa. Oba miały około 40 dag, wypuszczone. Wracam do gry linowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted August 21, 2015 Report Share Posted August 21, 2015 Gdyby był mniejszy to niewymiarowy . Wiesz, może to nowość w sklepach wędkarskich a u nas się jeszcze nie pojawiła ale trzy paski są to chyba wymiarowy i ponad stan mi niestety w kamizelce nie mieści się klapek mam zwykłą miarkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil7barca Posted August 22, 2015 Author Report Share Posted August 22, 2015 klapek był tylko dla porównania padawany Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 klapek był tylko dla porównania padawany Domyśliłem się. Wydaje mi się, że ładniej wyglądałoby gdybyś przyłożył wędkę ale nie wiem może się mylę Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Wiesz, może to nowość w sklepach wędkarskich a u nas się jeszcze nie pojawiła ale trzy paski są to chyba wymiarowy i ponad stan mi niestety w kamizelce nie mieści się klapek mam zwykłą miarkę Popularnym sposobem noszenia klapków jest zakładanie na stopę, spróbuj kiedyś Domyśliłem się. Wydaje mi się, że ładniej wyglądałoby gdybyś przyłożył wędkę ale nie wiem może się mylę Ryba krótsza od wędki nie prezentuje się najlepiej, wiem coś o tym bo lowię tylko takie. Wybieram się jutro nad linowe jeziorko, zobaczymy co będzie się działo. Dziś mamy upał 28C co w tym kraju jest rzadkością. Liczę na to że choć brania będą bo często jest tak że jest pełno bąbli i nic nie bierze. Nie pomagają zmiany przynęty ani głebokości łowienia. Miejscówka jest rozporacowana dość dobrze. Normalnie zagadka do rozpracowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Popularnym sposobem noszenia klapków jest zakładanie na stopę, spróbuj kiedyś Hehe dzięki spróbuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 22, 2015 Report Share Posted August 22, 2015 Gdyby był mniejszy to niewymiarowy . To zależy od numeru obuwia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaszeba Posted January 4, 2016 Report Share Posted January 4, 2016 Zdradzi ktoś tajemną nazwę tego jeziorka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 urzekła mnie ta miarka na zdjęciu XD A no i fajnie by było rzeczywiście poznać nazwę miejscówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 (edited) Nie daj Boże. Spotkanie z Tobą byłoby traumą na tę mizerną resztkę mojego życia... Edited February 13, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts