Jump to content

Okulary Polaryzacyjne

olek24
 Share

Recommended Posts

Ja posiadam takie okulary Robinsona

Kupiłem za parę groszy, nie są złe.. Oczywiście są to okulary rozjaśniające.

Tak dla przykładu dodam, iż moja kobieta kupiła sobie jakieś okulary przeciwsłoneczne i też były polaryzacyjne.

A praktycznie tak samo rozjaśniały obraz, co te robinsona. 

Ps. pamiętam jak w czerwcu łowiłem we woderach. Wszedłem do pasa, do wody i przyglądałem się jak spory Sandacz pływa sobie w mojej okolicy...szkoda, że nie chciał zainteresować się moją przynętą ;)

Edited by wind
edycja linku

Ja obecnie używam taki okularów Flying Fisherman i mogę je w 100% polecić, bardzo dobre wykonanie, widoczność super, dobrze trzymają. Wcześniej niestety zakupiłem okulary Dragona, jeżeli chodzi o ten model Dragona nie polecam. W moim modelu odeszła farba z oprawek no i powłoka z soczewek też gdzieś "poszła"....

• 5 months later...
  • 2 months later...

Jako, że nosze okulary korekcyjne to również polecam nakładki polaryzacyjne. Ostatnio zamówiłem kilka sztuk na aliexpress - wyszlo ok 4 zl za sztuke i kompletnie niczym nie odbiegaja od tych ktore wczesniej uzywalem :)

A jak sprawdziłeś polaryzację? No i kolejne, jak sprawdziłeś jednorodność materiału?

Ja tam Zbyszek nie o sprawdzaniu jednorodności materiału.

Myślisz, że kupując u optyka nakładki lub okulary ktoś to wcześniej sprawdził i określił co i jak ? Zapewniam, że na 99% procent pochodzi to z Chin. 

Mam z Ali np PVA - cena super, właściwości super i tylko nie ma logo FOX  :D Widziałem ostatnio powerbank z Ali za 35 zł 20 000 mAh. 

JK

Mógłbym napisać elaboracik w odpowiedzi ale postanowiłem się ograniczyć.

Tak, kupując u optyka mam prawo zakładać, że towar sprowadza z hurtowni optycznej lub od dystrybutora, który ma działalność ukierunkowaną. Towar jest odpowiednio zapakowany i oznaczony co daje gwarancję, że został wyprodukowany zgodnie ze sztuką i jest mi obojętne, czy zrobił to zakład w USA, czy też Chinach. Dla mnie ważne aby materiał został wyprodukowany przez zakład, który wie co robi a jednocześnie odpowiednio go oznaczył. To po pierwsze.

Po drugie przycinanie samych szkieł z arkusza też jest ważne, w końcu chodzi o polaryzację i nie jest obojętne jak zostanie arkusz przycięty a to oznacza spore straty materiałowe, za które płaci klient i to tyle na temat właściwego materiału.

Oczywiście można trafić na łajzę, która kombinuje z lewym towarem i dlatego pisałem o sprawdzeniu. "Na nosie" poprawności polaryzacji się nie sprawdzi ale i nie potrzeba do tego jakichkolwiek urządzeń. Wystarczy druga para takich samych okularów/nakładek/szkieł i albo się kupuje, albo mówi kilka "słodkich" słów sprzedawcy.

Już kiedyś o tym pisałem i nie jest to wiedza tajemna. Niestety trzeba poświęcić trochę czasu na naukę co to jest polaryzacja światła a następnie wyciągnąć wnioski. Wnioski inne od estetycznych lub własnych subiektywnych, że "dobrze mi się patrzy". Zapewne dlatego Kajakowy, mimo, że odwiedza forum, nadal milczy.

A co do tańszych odpowiedników, to w niektórych wypadkach konieczne jest posiadanie właściwej technologii i urządzeń. Z tego co mi wiadomo optyka jest jedną z wielu technologii zastrzeżoną dla Chin, tak jak dla nas wizy do USA. Nie oznacza to, ze nie mogą oni produkować okularów polaryzacyjnych, oznacza to jedynie, że właściwy materiał na te szkła muszą sprowadzać, a to rzutuje na cenę końcową czego na pewno nie muszę Ci tłumaczyć. :)