Guest Piter Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Jakiej firmy zanęty najlepiej zwabiają ryby?Stosuje Dragona lecz nie zawsze się sprawdza,a przyjdzie ktoś z zanętą innej firmy i biorą jak szalone. Słucham ,co polecicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 B. Brud - feeder + na wody stojące/płynące (w zależności w których z nich łowisz). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Chodzi Ci o zanęty Boland?(Dostałem kiedyś od kolegi po kiju, pachniała tak, że sam miałem ochotę ją zjeść ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Tak, stosuję wszystkie jego produkty: zanęty, gliny, ziemię bełchatowską, melasę, etc. U mnie się sprawdzają. Dobieraj pod kolor dna w łowisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Na co dzień Traper Sekret i Special, rzadziej Lorpio Magnetic, na zawody zanęty Marcela, ale drogie jak piorun, do 20zł/1kg. Na jeziorze u siebie nęcę grubo, makaron, pęczak, kukurydza, groszek itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Dragon i Jaxon to porażka. Wszystkie inne normalnych marek wędkarskich są ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted December 23, 2015 Report Share Posted December 23, 2015 Kurczę mam chyba z 8 kg Dragona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted February 14, 2016 Report Share Posted February 14, 2016 (edited) O zanętach Dragona i Jaxona, mam dokładnie takie samo zdanie jak Jonasz. Po kilku próbach z jednymi i drugimi, dałem sobie spokój, myślę że na zawsze. Jeżeli napiszę że słabo wabią ryby, to i tak będzie to komplement, bo bardziej pasowało by określenie -beznadziejnie. Moja opinia dotyczy zanęt płociowych i leszczowych tych firm (innych nie stosowałem). W przypadku zanęt Dragona razi mnie (ryby chyba też), ich nadmierna aromatyzacja. Mam wrażenie, że w niektórych łowiskach ten zbyt intensywny zapach, wręcz zniechęca ryby do "wejścia" w zanętę. Być może są łowiska gdzie te zanęty trafiają w gusta ryb, ale niestety nie w moich. W indywidualnym łowieniu stosuję następujące zanęty: - Traper special Leszcz - Traper sekret Płoć czarna - Traper sekret Lin-Karaś (Powyższe zanęty bez skrupułów mieszam między sobą, w różnych proporcjach, zależnie na jaki gatunek się nastawiam, ze szczególnym uwzględnieniem pór roku, czyli temperatury wody.) Innymi interesującymi zanętami które stosuję, są tanie zanęty Mondial F, z serii Supermix: - Płoć czarna - Leszcz - Lin-Karaś zielony Często stosuję zanęty "własnej roboty", na bazie śrut zbożowych,czerstwego pieczywa (chleb, bułki, chałki, bagietki, drożdżówki), które kupuję tanio (worek 25kg - 15zł) w piekarnio-ciastkarni. Po wysuszeniu "na gnat", mielę w urządzeniu zwanym śrutownikiem. Na zawody stosuję takie zanęty jak: - Gros Gardons Sensasa - Gold Pro Bream Marcela (VDE) - Turbo Gardons Marcela - Extreme Płoć Z. Milewskiego Zależnie od łowiska i dominujących gatunków, te zanęty mieszam między sobą w różnych wariacjach, co często przynosi zaskakująco dobre efekty. Czasem stosuję też zanęty Trapera GS: Grand Prix, oraz Competition. Jotes przypomniał mi o świetnych zanętach Bogusława Bruda (Boland). Od kilku lat nie mogę ich u nas kupić, podobno był na nie słaby popyt. Ze szczególnym sentymentem wspominam zanętę zawodniczą Płoć, która na pewnych zawodach zwabiła mi stado płoci, co dało mi pierwsze miejsce z wynikiem 8300g. Edited February 15, 2016 by Ozet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted March 11, 2018 Report Share Posted March 11, 2018 Dnia 23.12.2015 o 22:28, wind napisał: Na co dzień Traper Sekret i Special, rzadziej Lorpio Magnetic, na zawody zanęty Marcela, ale drogie jak piorun, do 20zł/1kg. Wind, w tym sklepie int. zanęty Marcela (ale także Sensasa), możesz kupić w bardzo atrakcyjnych cenach. Sam kupiłem na ten sezon 10 kg pod kątem zawodów, ale nie napiszę jakie, gdyż jestem przesądny. O dziwo, zanęty polskich producentów są w mało atrakcyjnych cenach, więc w razie potrzeby wolę je kupić w sklepach stacjonarnych. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 11, 2018 Report Share Posted March 11, 2018 Rzeczywiście ceny całkiem przyjazne. Muszę jeszcze przeliczy to z kosztami wysyłki. Dzięki @Ozet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted March 12, 2018 Report Share Posted March 12, 2018 Jak już wyciągnąłem ten temat na światło dzienne, to muszę przy okazji uaktualnić stosowane przeze mnie zanęty. Stale szukam nowych rozwiązań zanętowych, bo wtedy łowienie jest dla mnie ciekawsze. Tak więc w ostatnich dwóch latach, fajnie mi się łowiło na zanęty Powermix Mondiala - Powermix płoć - kolendra - Powermix leszcz - piernik Z Lorpio Megamixy: - Mega Mix uniwersalna - Mega Mix karp scopex-wanilia Powyższe zanęty, kupuję odpowiednio w 2,5kg i 3kg paczkach, są stosunkowo tanie i można je według potrzeb, upodobań i fantazji "podrasowywać" różnymi dodatkami smakowymi, albo zanętami z tzw. "górnej półki". Ale można je stosować "tak jak leci", bez udziwnień i cudowania, szczególnie podczas nęcenia ziarnem i łowienia na przynęty roślinne. Zanęty na zawody, to już inna bajka. Tu stosuję zawodnicze zanęty Milewskiego, lub Trapera, które podrasowuję Gros Gardonsem Sensasa, albo Gold Pro Bream Marcela, w zależności jaki gatunek ryb dominuje w łowisku. Tych zanęt z najwyższej półki, nigdy nie dodaję więcej niż 25-30% całości mieszanki na zawody, gdyż zwyczajnie mnie nie stać na 100% wybryki. Inna sprawa że na wielu łowiskach, wcale nie ma potrzeby stosowania silnych koncentratów zanętowych. Ważne aby mieszanka pod względem smaku, zapachu oraz pracy w łowisku, trafiała w aktualny gust ryb, co wcale nie jest takie proste. A jeżeli na zawodach zanęta nie zwabi ryb, to niestety, "czarna rozpacz" i "kaplica". 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pszczolka54 Posted April 10, 2018 Report Share Posted April 10, 2018 Ja również polecam Bolanda, czasami na mniej wymagające wody używam Trapera jak przedmówcy. Wpadła mi ostatnio w ręce zanęta AQUASTAR i powiem, że pachnie niesamowicie- aż chce się jej poskubać ;-) . Zakupiłam ją przez przypadek, ale widzę, że w internecie jest dostępna. Czy ktoś z was próbował? Jakie wrażenia? Jak wypróbuję, postaram się napisać jakie wrażenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mormycha Posted April 11, 2018 Report Share Posted April 11, 2018 Z tańszych Traper i Lorpio, z droższych polecamy Rameau, doskonałe zanęty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 Wspomniane juz kilkakrotnie zanęty Marcela Van Den Eynde to niewątpliwie jedne z lepszych na naszym rynku. Pod każdy gatunek można znaleźć coś wyjątkowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeszczNaTwarzy Posted September 13, 2018 Report Share Posted September 13, 2018 W kwestii zanęt polecam też Warmuz Baits, stosuję i jestem zadowolony, cenowo też wychodzi bardzo korzystnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts