Skocz do zawartości

Spinningowe łowy 2011-2018

Nicco Puccini
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Trochę mnie nie było bo czasu ciągle mało, jak nie w warsztacie dłubie w drewinkach, to jestem na rybach :) albo w domu czy w pracy. 

Sumek złowiony w trollu na Odrze.

Sprzętowo to:

Wędka Sportex Jolokia Pilk  2016r,  270cm, Cw 80-150g

Kołowrotek Penn Conflict 5000

Plecionka Nihonto Octa8  0,30

Mój woblerek 8cm schodzący do 3,5m

Wreszcie długo wyczekiwany dzień, gdzie mogłem wyruszyć na ryby :D Wyciągam rejestr połowu ryb i patrze ostatni wpis 16.07.2016 :o Zapakowałem wędkę spinningową do 5 gram i małe twisterki, bo stwierdziłem, że pobawię się z okonkami. Wszystko zapakowane no to w drogę nad Odrę, 20 minut drogi i na miejscu :D

beea769138fd1956gen.jpg

206bcb61bff0c1begen.jpg

598acba6f58c4cddgen.jpg

Szał zrobił 3 cm paproszek Mann's widoczny na zdjęciach, nawet niewielki szczupaczek go dziabnął :D

f40f0e6a171a2ab1gen.jpg

56813864b810e4c0gen.jpg

7d1609ad72d53da6gen.jpg

Zabawa była przednia ale czekam na następny wypad z troszkę cięższym sprzętem  B)
Edytowane przez marckus

Witam wszystkich spinningowych maniaków. Kumpel zaczyna bawić się z filmikami na Youtubie. Podrzucam kolegom film w formie vloga z ostatniej wyprawy na jezioro Żarnowieckie. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze. Czy podoba wam się taka forma? Co coś zmienić. Ogólnie czy da się to obejrzeć :)

Trzecia cześć w montażu. Myślę na dniach się pokaże

No Janku, przystojniaczki, nieźle pozamiatałeś, gratulacje. :)

(...) Sprzętowo to:

Wędka Sportex Jolokia Pilk  2016r,  270cm, Cw 80-150g

Kołowrotek Penn Conflict 5000

Plecionka Nihonto Octa8  0,30

Mój woblerek 8cm schodzący do 3,5m

Połów tym bardziej satysfakcjonujący, że na własnego woblerka. Super. :)

Jaki rozmiar kotwiczek stosujesz do tej biżuterii?

Generalnie trzymam się zasady żeby rozstaw haków nie był większy od szerokości blachy. W przypadku szerokich blaszek jak Kelawa czy Łyżka daję nieco węższą kotwiczkę. Jedynie w bardzo wąskich i małych blaszkach stosuję minimalnie szerszą kotwiczkę od blaszki.

A dziś taka niespodzianka nam się przytrafiła. Kurier przywiózł gazety i proszę bardzo - piękny sandacz Pawła złowiony na RoBo :)
Przy okazji polecam wrześniowe Wędkarstwo moje hobby ;)

post-3650-0-67116400-1471098378.jpeg

Edytowane przez Gość

U mnie koty za płoty, czyli pierwsze w tym roku wypłynięcie za drapieżnikiem. W zasadzie, to przeprowadzałem testy: silnika, akumulatorów i wózka do wożenia tych klamorów. Przy okazji rozłożyłem dwa boczne troki (do 12 g i do 18 g) i poćwiczyłem okoniowanie. Wydłubałem 6 okoni ca 30 cm, jednego 35+ (na oko) i 6 sandaczyków (maluchów). 

A to dzisiejszy rodzynek:

post-1521-0-31244300-1471169495.jpg

dobre dwa i pół kołowrotka...

Hihi! Nowy przelicznik, jak nie ma 2,5 kołowrotka, to maluch.  :D

Tak przy okazji: Ja jeszcze jeden test przeprowadziłem wczoraj. Z Zaubera wyrzuciłem żyłkę matchową, wkręciłem Team Dragon Spinn 0,18 mm i testowałem go do troka. Po pierwszym razie czuję lekki niedosyt. Może dlatego, że nie było konkretnego sandacza? Jednak częściowo się sprawdził, bo 6 szt, takich do 40-45 cm wyholował. Dam mu jeszcze szansę i trochę więcej czasu. ;)

Jarek, jeżeli ten Zauber przy BT nie skręca żyłki, tak jak to było w przypadku zastosowania go przy matchu, to nie ma sensu wymieniać rolkę. Przyczyną mogła być skręcona (już fabrycznie) żyłka matchowa. Szybkie zwijania powrotne mogły jeszcze potęgować ten efekt skręcania. Dobrze jest przed zmontowaniem zestawu (obojętnie, spinningowego czy spławikowego) świeżo nawinietą żyłkę rozwinąć np. na łące nad wodą, i wolno nawijać na kołowrotek, najlepiej poprzez mokrą gąbkę trzymaną w palcach prawej dłoni. (Sorry Jarek że piszę tak obrazowo, ale pewnie czytać to będą także początkujący wędkarze.) Najlepiej tą czynność wykonać dwukrotnie, choćby tylko na odcinku "roboczym" 50-60m, bo nie zawsze mamy tyle przestrzeni aby rozwinąć np. 200m żyłki. A już idealnie jest jak taka odkręcona żyłka kilka godzin "uleży się" na szpuli przed zmontowaniem zestawu. Zdarzało mi się podczas spinningowania wymieniać żyłkę na nową na łowisku, gdy po kolejnym zaczepie na szpuli zostawało jej "ni w pięć, ni w dziewięć". Zdarzają się żyłki tak fabrycznie skręcone, że po otwarciu kabłąka zwoje potrafią wystrzeliwać ze szpuli, co jest ogromnie irytujące. (Oczywiście wiele zależy od firmy i ceny żyłki, bo ta zwykle idzie w parze z jej jakością.) Po manewrach z odkręcaniem ten problem znika, więc profilaktycznie przeprowadzam ten zabieg zawsze. No niech będzie - przeważnie, bo nieraz czasu mało a łowić się chce. ;):)

Opisujesz Zbyszku stare "indiańskie" sposoby prostowania żyłki. I bardzo dobrze, niech młodzi adepci wędkarstwa się uczą. A i ja chętnie skorzystam z cennych rad! Dysponując łodzią z silnikiem, mam ciut większy komfort, bo niejednokrotnie celowo wypływam tylko po to, żeby właśnie rozprostować żyłki. I tak też robię z żyłkami nawet matchowymi, że zabieram odległościówki i płynę tylko w tym celu. Odcinam wszelkie węzełki, ściągam stoperki i płynę 400-500 m, wypuszczając je z kołowrotków. Do tego celu nie muszę składać całego kijka do kupy, bo wystarczy mi sam dolnik i przełożenie żyłki przez tę jedną przelotkę. Wypuszczoną już żyłkę, przeciągam jeszcze 100-150 m za łodzią, a jak już się rozprostuje, to nawijam ją na mokro właśnie. Po zakończeniu łowienia na BT też odcinam wszystko i przeciągam je w drodze powrotnej do portu. W ten sposób mam już sprawę załatwioną na kolejny wyjazd. ;)

Ps: Rolki nie wymienię, bo nie mam takiej, żeby pasowała.

Edytowane przez Jotes

• wind zamknął ten temat
  • hege odpiął ten temat
  • hege podpiął i podpiął ten temat
  • wind podpiął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...