Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Talent, czyli to czym cechuje się naprawdę dobry rzemieślnik. Naprawdę wobki zapierają dech i żaden sprzedawca nie powstrzymałby się przed ich wystawieniem w osobnej gablocie opatrzonej nazwiskiem twórcy. :) 

Napisano

Dziękuje bardzo za miłe słowa. Mam nadzieje ze parę rybek w tym roku sie na nie połakomi.

Hmmmm, może jaki sum w Narwi... :) 

Napisano (edytowane)

Właśnie siedzę nad projektem jakiegoś sumowego. Jeden model na noc, jakiś płytko chodzący a jeden do trolla. Narazie sie nie spieszę bo do sumowego sezonu to jeszcze kawał czasu. Może w sierpniu sie sprawdzą. Jak czas pozwoli to z chęcią tam do was dopołnę łódeczką. Będę wam zestawy sumowe wywoził ;)

Edytowane przez Hubi
Napisano

Na noc to jakiś powierzchniowy aby skutecznie płycizny obławiać, gdzie sumy często żerują na drobnicy. Takie w miarę łagodne spadki przy wysepkach i  cypelkach to niemal bankowe miejscówki.

Napisano

Mam pare miejsc na Narwii na nocną zasiadkę spinningową. Jedna to bankówka, na niskiej wodzie jest dół na zakręcie, za opaska 9 m a obok prąd wsteczny i blat 1,5 m. Tylko nie ma z kim łowić.

Napisano

Hubi, pięknie wykończenie rękodzieł - teraz swoich "badziewiaków" już na pewno nie wystawię na widok publiczny :D

Jeśli chodzi o woblery sumowe, to najlepsze wyniki mam na Dorado Lake. Dla mnie to ideał płytko schodzącego. Tylko co dziwne na 5 a nie 7 cm. Może łowię za małe sumy ? :rolleyes:

PS Te "Zielone maluszki na zieloną wodę" nie mają dolnego oczka za blisko ogona ? Ja staram się żeby dolna kotwiczka była mniej więcej w połowie długości korpusu...

Napisano (edytowane)

Mam sporo czasu to bawię sie w rożne malowania ale i tak najważniejsza jest praca. Ty na swoje połowiłeś wiec wstydzić sie nie masz czego.

Co do zbrojenia tych maluszków to sprawdzałem z uzbrojeniem i kotwiczki 14 i 12 sie nie dotykają wiec powinno być ok.

Dorado lake jest bardzo popularny wsród nocnych sumiarzy. Sam dwa urwałem na Wislanej zasiadce ale suma nie udało sie złowić. Mój ulubiony z zeszłego roku to Salmo Boxer, pięć brań i dwa sumy wyjęte. W tym roku jednego uzbroję w kotwice bezzadziorowe. Podobno lepiej sie ryby wcinają.

Ps. Mam nadzieję że w sierpniu się wymienimy jakimiś woblerkami :)

Edytowane przez Hubi
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Fajne, przypominają trochę cierniki. Kapitalne oczka :)

Te boki są wycinane, czy malowane?

Chodzi mi o te cienie (cieniowanie)

Napisano

Kumpel poprosił o posiłek dla bolenia. Coś pod lekką wedkę, na mniejszą rzekę. Niecałe 6 cm, 5 gr. Testowałem po pierwszej warstwie lakieru i chodził iście boleniowo, zobaczymy czy dwie kolejne warstwy nie zmieniły pracy.

imagejpg_erqqwwx.jpg

Napisano

Raczej plyciutko chodzą. Mozna poprowadzić przy powierzchni, lub ze szczytówka przy wodzie na jakiś 50 cm

Napisano

Po mocowaniu steru domyślam się, że tak jest ale gdyby zmienić kąt byłoby lepiej.

Reflektował bym na takie imitacje uklei, szprotki lub tubisa (tobiasza).

Max 5-7cm

Napisano

Grzybku będę miał w pamięci ale myśle ze dopiero na jesień zacznę coś robić. Mam kilkanaście modeli do sprawdzenia. Jak je porządnie wymoczę przez wiosnę i lato i wyciągnę wnioski to będę robił wiecej. Narazie cały czas sie uczę.

Napisano

hehe, już piszę! Te ostatnie (strzebla i ciernikowate) pływające, chociaż cierniki z mustadami na granicy pływalności. Robię z lipy, stelaż z jednego kawałka, malowane akrylami pędzlem. Typowo pstrągowe na średnie i małe rzeki. Coś tam czasem sprzedam.

Napisano (edytowane)

Grzybku drogi, tak to wyszło. Nie jestem do końca zadowolony, z tą zielenią się chyba do końca nie wstrzeliłem ale jak to mówią " darowanemu koniowi ..." ;)
Pseudo tubis i pseudo szprotka

post-511-0-61726400-1396330217_thumb.jpg

Edytowane przez wind
edycja linku
Napisano

Tubisa to sam bym zagryzł :)

Kurcze chopy, fajne cudeńka robicie.

Aż ślina cieknie.

Ciekawe, czy rybkom smakują?

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...