Stoczek Napisano 1 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 1 Listopada 2016 Witam, Zastanawiam się, czy jeśli założę żyłkę 150 m na szpulę na którą może wejść tej grubości 195 m coś może być nie tak? Czy lepiej kupić żyłkę 200 m i jakoś dociąć to tych około 195 m?
jungu Napisano 1 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 1 Listopada 2016 zależy jaką metodą będziesz łowił. Może się zdarzyć że nie będziesz w stanie daleko zarzucić lekkim zestawem.
Ozet Napisano 1 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 1 Listopada 2016 Większość żyłek dostępnych w handlu, jest przegrubiona. Jeżeli więc nawiniesz te 150m, to będzie w sam akuracik. Lepiej jednak kupić te 200m, i ewentualnie kawałek odciąć. Ps. Według mojej wiedzy, jedynymi żyłkami na naszym rynku, które "trzymają" deklarowane parametry, są żyłki Berkley i Gamakatsu.
Jotes Napisano 1 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 1 Listopada 2016 Tych 45 m brakującej żyłki do starannego wypełnienia szpuli, to spora przepaść i równie spora luka, która z pewnością zaważy na długości rzutów. I nie może być inaczej! A nie prościej by było, gdybyś kupił ten krążek 150 m żyłki, nawinął najpierw na szpulę zapasową, dopełnił należycie żyłką podkładową (najtańszą na krążku 100 m, ale tej samej grubości) i dopiero przewinął już całość, na szpulę główną? Potem przy kolejnych wymianach, wyrzucasz tylko tą główną żyłkę, podkład już zostaje i ponownie nawijasz 150 m, zupełnie nowej (a i tak zdecydowana większość producentów sprzedaje na krążkach po 150 m).
Alexspin Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) (...) Według mojej wiedzy, jedynymi żyłkami na naszym rynku, które "trzymają" deklarowane parametry, są żyłki Berkley i Gamakatsu. Dodałbym do tej listy DRAGONA. Sprawdzone organoleptycznie na żyłkach Guide Seleckt 0,14mm, 0.18mm i 0,25mm. Nie jest to ideał, ale przegrubienie w żadnej z mierzonych żyłek nie osiągnęło nawet 10%, co biorąc pod uwagę jej cenę i inne żyłki występujące popularnie na naszym rynku, należy uważać jako bardzo dobry wynik. Edytowane 2 Listopada 2016 przez Alexspin
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Dzięki wielkie za odpowiedzi, a jeśli nie chciałbym łączyć węzłem żyłki z podkładu i głównej to o co ją zahaczyć? Jak zabezpieczyć, żeby się nie rozwijała?
JKarp Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Dodałbym do tej listy DRAGONA. Sprawdzone organoleptycznie na żyłkach Guide Seleckt 0,14mm, 0.18mm i 0,25mm. Nie jest to ideał, ale przegrubienie w żadnej z mierzonych żyłek nie osiągnęło nawet 10%, co biorąc pod uwagę jej cenę i inne żyłki występujące popularnie na naszym rynku, należy uważać jako bardzo dobry wynik. 10% przegrubienia oznacza, że np żyłka o,20 mm w rzeczywistości ma 0,22 mm a 0,25 mm to już prawie o,28 mm.. Osobiście nie używam żyłek naszych importerów bo szkoda na to kasy. Do znudzenia podaję przykład KRYTSTONA 0,31 mm 12 lb czyli mniej niż 6 kilo. Wspomniana Guide to 0.30 mm 10.95 kg ...Pozostawię to bez komentarza ale ktoś się chyba rozmarzył ( popatrzcie też na żyłki Gardnera, Kordy itd ). JK W ogóle zachodnie żyłki najczęściej mają oznaczoną tylko moc bez podania średnicy. I są jakieś dziwne cienkie jak przyrównać żyłkę Krystona 5,5 kilo 0,31 do jakiejś naszej 0,31 mm.
Jotes Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 a jeśli nie chciałbym łączyć węzłem żyłki z podkładu i głównej to o co ją zahaczyć? Jak zabezpieczyć, żeby się nie rozwijała? A jaki widzisz problem, żeby wykonać taki węzeł, albo taki? Wszystko musi mieć ręce i nogi, tylko trzeba chcieć. A i tak nie unikniesz konieczności poznania kilku węzłów wędkarskich.
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Już to ogarnąłem, także mam nadzieje, że bez problemu sobie poradzę.
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 A jeszcze jedno pytanie, czy podkład musi być grubszy od głównej?
Jotes Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Powinien być co najmniej o tej samej wytrzymałości lub większej. Nie powinien być słabszy od żyłki głównej. A jaki w związku z tym widzisz problem?
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Czyli mogę główną 0.20, a podkład 0.28? Bo zaraz chciałem skoczyć do sklepu, więc chcę mieć pewność.
Jotes Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Przy takich różnicach, może Ci być trudno prawidłowo zawiązać. Do 0,20 mm wybieraj max 0,22 mm. Ale czemu nie zastosujesz podkładu z tej samej średnicy żyłki?
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 No w zasadzie mogę, ale skoro mam wziąć tą samą grubość żyłki, to nie mogę po prostu kupić tych 200m i nawinąć do momentu, aż żyłka nie wypełni prawie całej szpuli (195 m) (czytałem, żeby tam te kilka milimetrów od brzegów zostawić, żeby nie spadała) i później odciąć te około 5 m niepotrzebnej po prostu?
Ozet Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Kup 200m, to będzie najlepsze wyjście, bo nie będziesz musiał nic łączyć. Gwarantuję, że zostanie Ci nie 5m, ale kilkadziesiąt.
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Ok, tak zrobię. To jeszcze żeby nie tworzyć nowego postu z banalnymi pytaniami, to czy może mi ktoś powiedzieć czym różnią się żyłki firmy Dragon, jedna 0.20 "Okoń", a druga 0.20 "Szczupak"? Wytrzymałość ta sama, grubość ta sama, długość też. Czy to po prostu bez znaczenia którą kupię.
Ozet Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 W zasadzie tylko kolorem. Obie są żyłkami spinningowymi, z założenia mało rozciągliwymi. Domyślam się że pytasz o żyłki z serii Millenium.
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Tak jest, ale do spławika dadzą radę?
Ozet Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Dadzą. Oczywiście z zastosowaniem odpowiednio cieńszych przyponów, z miękkiej żyłki typu Soft lub Leszcz.
Stoczek Napisano 2 Listopada 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) Ok, dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi i porady! Edytowane 2 Listopada 2016 przez Stoczek
Ozet Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 Polecamy się na przyszłość. Gdy już nawiniesz żyłkę na szpulę kołowrotka, napisz ile jej zostało na fabrycznej szpulce (orientacyjnie +-).
Jotes Napisano 2 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2016 No to napisz jeszcze, jaką tą żyłkę planujesz kupić (nazwa/firma).
Alexspin Napisano 3 Listopada 2016 Zgłoszenie Napisano 3 Listopada 2016 (edytowane) Stoczek, zerknij jeszcze na kalkulator. Edytowane 3 Listopada 2016 przez Alexspin
Rekomendowane odpowiedzi