Lowca201 Napisano 6 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 6 Stycznia 2017 Witam Chciałbym zrobić swój własny spławik lecz za bardzo nie wiem jak czytałem o spławikach z gęsiego pióra,lecz z jakich innych materiałów można wykonać spławik? I jak go wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ozet Napisano 6 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Przeczytaj poniższe tematy, może ogarnie Cię wena twórcza. Zimowy marazm i spławiki. Spławiki Spławika. Edytowane 6 Stycznia 2017 przez hege edycja linków
Lowca201 Napisano 6 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedź a z jakich materiałów jeszcze da się zrobić spławik??
Ozet Napisano 7 Stycznia 2017 Zgłoszenie Napisano 7 Stycznia 2017 Spławiki możesz robić z przeróżnych materiałów, takich jak: pióra różnych ptaków (gęsi, wrony, pawia, łabędzia itp.), z twardych pianek poliuretanowych, drobnoziarnistych styropianów, korka, drewna, kory drzew (zwłaszcza wierzby i topoli), uschniętych łodyg pałki wąsko i szerokolistnej, bambusa (patyczki do szaszłyków), rurek plastikowych (może to być plastikowy korpus od prostego długopisu). Możesz powyższe materiały łączyć ze sobą, aby uzyskać spławik odpowiedni do danej techniki łowienia, oraz co bardzo ważne, do konkretnych warunków łowiska. Najprostszy przykład: spławik z pióra świetnie się sprawdzi na wodach stojących, ale już niekoniecznie podczas łowienia w nurcie rzeki. Ale jeżeli na stosinie pióra osadzisz korpus z korka, będziesz już miał spławik do łowienia w wodzie bieżącej. Na tej samej zasadzie można łączyć wymienione wyżej materiały, tak aby uzyskać zamierzony cel. Ps. Wpisz w okienko wyszukiwarki następujące zdanie "Jak i z czego robić spławiki". Znajdziesz filmiki i strony w interesującym Cię temacie.
max-wo Napisano 9 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Nie chcę zakładać nowego tematu więc wpiszę tu. Szukałem spławika uklejowego po sklepach internetowych i stacjonarnych. Najtańsze wahały sie w cenach 7-8 zł ba były cuda za 15 (nie wiem ale ryba chyba nie patrzy na cenę). Pomyślałem że mogę zrobić swój własny. Może nie jest piękny ale "działa" każda część (antena, korpus i statecznik) zapożyczona z czego innego. PS. Powiedźcie co mogę w nim poprawić . Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez max-wo 1
zwykły michał Napisano 9 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia 2017 Może "nadruk" na bardziej czytelny Moim zdaniem ważne żeby sprawdzał się w praktyce, nie musi być urodziwy. Jeśli dobrze sygnalizuje brania to lepiej być nie może.
Ozet Napisano 10 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Moim zdaniem, ten spławik ma niewłaściwe proporcje antenka-kil, przez co prawdopodobnie będzie "koziołkował" w locie, co może prowadzić do splątań zestawu. Ale od czegoś trzeba zacząć. Kolejne na pewno będą godne pozazazdroszczenia. Bardziej zaciekawiło mnie to coś pomarańczowe, na drugim planie, ale mniejsza z tym. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez Ozet
Wartburg Napisano 8 Lutego 2018 Zgłoszenie Napisano 8 Lutego 2018 Do wagi ultra lekkiej pióro perliczki może? "Spokojnie" każdy od czegoś zaczynał
Sawix Napisano 29 Lipca 2018 Zgłoszenie Napisano 29 Lipca 2018 W dniu 6.01.2017 o 22:21, Lowca201 napisał: Dzięki za odpowiedź a z jakich materiałów jeszcze da się zrobić spławik?? Polecam Balsę . Do kupienia w sklepach modelarskich
Rekomendowane odpowiedzi