Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam. 
Kupilem delikatny okoniowy spinning MISTRALL WINDFLASH SPIN 2,7m cw do 13g i szukam do niego kolowrotka.
Wedeczka jest leciutka (przynajmniej w porównaniu do posiadanych przeze mnie innych wedek) i chciałbym coś co będzie do niej pasowało. 
Łowię sporadycznie i chce wydać około 100zl.
Mam kołowrotek Konger Aviator ale wydaje się być trochę za ciężki. Posiadam również kołowrotek York bandit ice ale chyba bym go zajechał na spinningu prawda? 
Możecie coś polecić? 
Głównie przymierzam się na jezioro Bartąg bo mam blisko, łowić będę głównie z brzegu w woderach.

Edytowane przez Jarekb
Napisano

Z ciekawości zapytam dlaczego warto wybrać kołowrotek z płytką szpulka? Ten sam model ma wersje w tym samym rozmiarze o szpuli głębokiej.  Zamierzam sobie kupić taki kołowrotek, nie wiem tylko jakiej głębokości szpule wybrać.

Skuszony opiniami kupiłem Feroxa 5-20g a teraz brakuje mi kołowrotka do zestawu. Na sucho wydaje się być przyzwoity za taką cenę. Czekam na poprawę pogody i zabiorę go na spacer. 

Napisano (edytowane)
49 minut temu, zwykły michał napisał:

Z ciekawości zapytam dlaczego warto wybrać kołowrotek z płytką szpulka?

Płytka? 235 m 0,18 mm, to wbrew pozorom nie jest taka płytka ta szpula. Do lekkiego spinningu w sam raz. Ba, nawet i do Twojego (5-20) też w sam raz bo wejdzie na nią 157 m żyłki 0,22 mm. Chyba grubszej nie potrzebujesz nawijać? 

Dla mnie płytka szpula (typu match), to taka, na którą wchodzi 150 m żyłki 0,18 mm. A jeszcze płytsza, to taka, jak w kołowrotkach Drennana - 100 m 0,18 mm, 100 m 0,16 mm żyłki... ;)

Edytowane przez Jotes
Napisano

Miałem na myśli płytka w porównaniu do modelu bez dodatku "match" w nazwie. Dopiero teraz zerknąłem na mój kołowrotek do odległościówki, 150m zyłki 0.18mm. Widać subtelną różnice w wielkości.

Żyłka 0.22 mm wydaje mi się wystarczająca, jeśli nie za gruba. Łowiskiem będą głównie angielskie kanały, dominująca ryba to okoń, podobno jest sporo szczupaka i zdarza się sandacz. Na robaka łowimy okonie w okolicy 30 cm, często dłuższe i nie każdego udaje się zobaczyć.