Paweł Makowiecki Napisano 18 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam Dopiero zaczynam swoją przygodę ze spiningiem i zastanawiam się czy warto skompletować taki zestaw Wędzisko: Jaxon Black Arrow dł 270 cm, wyrzut od 5-25 g Kołowrotek: Jaxon Kotor 5 łożyskowy Nie wiem czy żyłka czy plecionka planuje kupić albo to albo to o,14 o,15 Czy ktoś łowił takim zestawem i może się wypowiedzieć ?? Woda wolno płynąca ryby szczupak sandacz okoń kleń większość drapierzników 15 metrów od brzegu max 20 m woblery błystki obrotowe gumowe imitacje ryb ( nie wiem jak to nazwać ) Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Paweł Makowiecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 18 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Cytuj Zanim założysz temat na tym forum najpierw sprawdź, czy podobny już istniejący temat nie zawiera odpowiedzi na Twoje pytania. Jeżeli nie znalazłeś podobnego tematu i liczysz, że pomożemy Ci rozwiązać Twój problem, postaraj się w swoim temacie udzielić nam jak najwięcej informacji: - określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował. - typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem - ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb ) - jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match); Jeżeli będziesz wędkował metodą spinningową, morską lub muchową, napisz jakie przynęty będziesz stosował podaj również ich wagę oraz długość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Pawle, nie warto, Black Arrow to półka najniższa z najniższych. Jeśli już miałbyś wybierać spośród kompozytowych wędzisk JAXONA, to radziłbym zainteresować się Arcadią, ale to też półśrodek. Określ jaki masz maksymalny budżet na wędzisko i kołowrotek, to coś będzie można zaproponować, ale licz się z tym, że zestaw spinningowy na zadowalającym poziomie, to wydatek rzędu 200-300 zł, taniej zawsze będzie gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Makowiecki Napisano 19 Kwietnia 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 MAX moge wydać 250-270zł za zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Napisano 19 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Posiadam taką wędkę - już od dłuższego czasu wożę ją w aucie jako awaryjną. Owszem da się na nią trochę połowić, ale ma swoje wady, mianowicie ciężko wyczuć na niej delikatne branie, w zasadzie jest prawie nie odczuwalne przy prowadzeniu lekkich przynęt, kij jak na swoje rozmiary jest ciężki. Nadaje się natomiast do prowadzenia cięższych blach wahadłowych (roz. 2-3), obrotowych (roz. 3) i gum z obciążeniem powyżej 10g - wtedy w miarę odpowiednio widać brania i pracę przynęty. Nie powiem bo na razie złowiłem na nią największe ryby, ale chyba tylko dlatego że cena wędziska niska i nie bałem się z nią krzaczorów i zaczepów - tutaj ma plus, wędka potrafi dużo wybaczyć bo jest naprawdę wytrzymała. Na szczupaka się nada, sandacz tylko przy ciężkich główkach - na okonie, klenie, jazie raczej się nie nastawiaj z tą wędką. Mi się udało jeszcze wyłowić suma 6,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 20 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) Cytuj ryby szczupak sandacz okoń kleń większość drapierzników Dość szeroki wachlarz, nie ma wędzisk uniwersalnych i co prawda da się łowić te wszystkie gatunki jednym zestawem, ale zawsze będzie to na granicy komfortu a czasem nawet wręcz niekomfortowo. W Twoim budżecie i w granicach Twoich potrzeb mogę Ci zaproponować zestaw na przyzwoitym poziomie, wędzisko Ferox 270cm/5-20g, kołowrotek kolowrotek Victus 300M. Pozostanie Ci jeszcze trochę pieniążków na plecionkę 0,10mm i żyłkę 0,20mm. Mam taki zestaw i jak dotąd nie mam do niego zastrzeżeń. Ps (Linki wyłącznie poglądowe, sklepu nie polecam) Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 20 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Posłuchałem rady Alexa i kupiłem Jaxon Ferox 5-20 g, 2.4 m Mogę potwierdzić że kijek jest warty swojej ceny. Pokrowiec powala na kolana ale zawsze można wyrzucić:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Makowiecki Napisano 20 Kwietnia 2017 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2017 Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi