Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, jestem początkującym wędkarzem, i mam bardzo irytujący problem... Problem tkwi w zestawie, który się plącze, otóż mój zestaw jest dobrze zrobiony, odległośći śrucin, przypon, krętlik, wszystko jest w porządku, dzisiaj łowiłem około 2 godz, już się cieszyłem że mój irytujący problem zniknął, lecz podczas ostatniego zarzutu, w którym nie zarzuciłem tam gdzie chciałem, to postanowiłem zarzucić jeszcze raz.Podczas gdy spławik przy ostatnim rzucie ledwo wylądował, ja od razu bardzo szybko zwijałem, i czy to może być problem?, że podczas gdy spławik się jeszcze gruntował, ledwo cały przypon się ułożył ja od razu zacząłem bardzo szybko zwijać i przez to zestaw uległ splątaniu? Liczę na waszą pomoc. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

Edytowane przez brzoza334
Napisano

Złośliwość rzeczy martwych jest nieograniczona i nawet najlepiej złożony zestaw czasem się splącze. :) Ba! Czasem zarzucamy, obserwujemy pilnie lot i widzimy, jesteśmy pewni, że wszystko było w porządku. Po kilkunastu minutach bez brania wyciągamy a tu splątanie.

Napisano

Zbyszek ma rację, na to nie ma reguły.

Podobnie jest w spinningu. Wykonujemy kilkadziesiąt rzutów dobrze nawiniętą linką, z wabikiem dostosowanym do całości zestawu i jest wszystko OK. Nagle w n-tym rzucie powstaje gniazdo, które doprowadza nas do szału. Mozolnie rozplątując zastanawiamy się nad przyczynami, analizujemy każdy element rzutu i nie znajdujemy przyczyny a kolejne kilkadziesiąt rzutów znowu jest bez awarii...

Po ponad ćwierćwieczu spinningowania nie udało mi się dojść do tego co jest przyczyną takich nieoczekiwanych, nieuzasadnionych zdarzeń.

Napisano
6 godzin temu, zwykły michał napisał:

Bez opisu zestawu nie można wiele powiedzieć

Uważam tak jak Michał, że należy się przyjrzeć budowie zestawu. Czy jest to zestaw z wagglerem, czy może ze spławikiem mocowanym dwupunktowo? Jak jest rozmieszczone obciążenie zestawu? Jaka jest gramatura spławika i jak daleko zarzucasz zestaw? Bo właśnie zbyt lekki zestaw przy próbie siłowego zarzucania możliwie jak najdalej, może być czynnikiem decydującym o splątaniach. A może być też wręcz odwrotnie. Zbyt ciężki zestaw zatrzymany raptownie w locie aby nie leciał zbyt daleko, może także powodować splątania. Czy splątania następują w obrębie haczyka i obciążenia, czy raczej końcówka zestawu "przerzuca się" przez spławik? Gdybyś odpowiedział na nurtujące mnie/nas pytania, łatwiej byłoby o sensowną radę. ;)