Krzych321 Napisano 16 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Ostatnio zainteresowałem się metodą z bocznym trokiem. Mam pytanie, jak wyglądają brania okonia i jak je rozpoznać po żyłce? Słyszałem, że tak się da. Nie wiem czy moja wędka to wklejanka czy nie i chciałbym się dowiedzieć jak rozpoznawać delikatne brania okonia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 16 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Krzysiu, można wgapiać się się w żyłkę, obserwując jej narastające jednostajnie napięcie, albo "nerwowy" skok żyłki na styku z powierzchnią wody, tudzież nagłe zluzowanie żyłki. Jednak moim zdaniem kluczowe dla skutecznego łowienia okoni, są dwa elementy. Wędzisko, dobrze przenoszące wszelkie "doznania" aż po uchwyt kołowrotka (do ręki), koniecznie z czułą szczytówką, oraz kołowrotek, bezwzględnie działający bardzo płynnie. Nie ma nowy o zmieniających się oporach przekładni kołowrotka, podczas zwijania zestawu. Taki numer może przejść przy łowieniu szczupaków, ale nie okoni. Jeżeli te dwa warunki będą spełnione, nie powinno Ci umknąć żadne okoniowe branie. Będą sygnalizowane przez szczytówkę, albo będziesz je wręcz wyczuwał pod dłonią trzymającą spina. PS. Intryguje mnie tytuł tematu. Czy jednolita wędka, oznacza wędkę jednoczęściową, czy może zestaw zakończony główką jigową (nie boczny trok). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych321 Napisano 16 Marca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Bardzo dziękuję, jednolitą, że zrobiona cała z jednego materiału. Super, jak tylko lód puści to żaden okoń mi nie ucieknie Dziękuję za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 16 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 1 minutę temu, Krzych321 napisał: jak tylko lód puści to żaden okoń mi nie ucieknie Daj im się w spokoju wytrzeć, potem możesz łowić je cały rok. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych321 Napisano 16 Marca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 2 minuty temu, wind napisał: Daj im się w spokoju wytrzeć, potem możesz łowić je cały rok. No dooooobrzee. Niby okresu ochronnego nie mają, ale jednak fajniej by było gdyby się rozmnożyły. No to spin poczeka... I dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 16 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 4 minuty temu, Krzych321 napisał: Niby okresu ochronnego nie mają, ale jednak fajniej by było gdyby się rozmnożyły Oooo i teraz gadasz moim językiem . To że okresu nie mają ( w moim okręgu akurat jest ) nie znaczy, że nie warto uruchomić szarych komórek. Okoń i lin to jedyne gatunki, których w żadnym razie nie zabieram z łowiska. A inne bardzo rzadko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 19 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Krzysztofie, zapoluj na pstrągi, nie musisz spina odstawiać do kąta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych321 Napisano 19 Marca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Fajny pomysł, ale... Tutaj w Świebodzinie nie ma rzek, potoków, nawet jezior. To niby zamkowe to bagno, szambo. Jak jeszcze w głębokim PRL-U nie było oczyszczalni ścieków, to wszystko tam leciało. Teoretycznie powinno się samo oczyszczać, ale nadal ludzie tam brudzą. Jest to przykre. Coś tam dopływa, ale regat tam się nie zorganizujemy . Niecały metr szerokości, ciężko tam nawet pijawkę zobaczyć, ale jutro po szkole pójdę na kładkę i popatrzę. Może coś tam pływa, nigdy się nie przyglądałem. Fajnie by było pstrąga u siebie złapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 19 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 48 minut temu, Krzych321 napisał: Tutaj w Świebodzinie nie ma rzek, potoków, nawet jezior. Krzysiu, Ty nas nie czaruj. Trudno żeby wszystkie jeziora były w obrębie miasta. Pofatygowałem się aby rzucić okiem na okolice Świebodzina (mapy Google), no i jest tam sporo mniejszych i większych akwenów. Nic tylko łowić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych321 Napisano 20 Marca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Racja, jest to pojezierze, ale na tych najfajniejszych jeziorkach trzeba jeszcze tam coś opłacić. Dlatego najczęściej łowię w Jordanowie, bo tam jest fajny staw, ale to kilkanaście kilometrów ode mnie. Blisko, na miejscu naprawdę nie ma nic ciekawego. O rzeczkach z pstrągami nie wspominając. 11 godzin temu, Ozet napisał: Krzysiu, Ty nas nie czaruj. Trudno żeby wszystkie jeziora były w obrębie miasta. Pofatygowałem się aby rzucić okiem na okolice Świebodzina (mapy Google), no i jest tam sporo mniejszych i większych akwenów. Nic tylko łowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 21 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Co to jest kilkanaście kilometrów, ja żeby cokolwiek złowić muszę jechać co najmniej 30, a na pstrągi muszę się wybrać 150... "Nie ma złej drogi do mej Niebogi" Edytowane 21 Marca 2018 przez Alexspin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzych321 Napisano 21 Marca 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 25 minut temu, Alexspin napisał: Co to jest kilkanaście kilometrów, ja żeby cokolwiek złowić muszę jechać co najmniej 30, a na pstrągi muszę się wybrać 150... "Nie ma złej drogi do mej Niebogi" W sumie racja, nie mam na co narzekać. Ja najdalej to jeżdżę nad Odrę, jakieś 35km ode mnie, ale rzadko. W sumie te paręnaście kilometrów to nie tak dużo przy tych 150.. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 21 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Jeżdżę 70 km do pracy i nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi