Oskar Kordalski Posted August 15, 2018 Report Share Posted August 15, 2018 Jestem początkujący Witam, posiadam wędzisko robinson tritium zander spin 2.70m 10 - 45g i mam kołowrotek shimano sedona 2500. Kupiłem sobie plecionke 0,10 lecz okazala sie zdecydowanie za slaba i stracilem kilka błystek i slidera. Teraz zamierzam kupić spiderwire stealth smooth 8 white 0,20 do używania z cięższymi przynentami. Mam pytanie czy ktoś już jej używał i czy poleca. Jestem otwarty na inne propozycje. Ważne aby byla wytrzymala i dobrze się nią żucało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted August 19, 2018 Report Share Posted August 19, 2018 Phantom Green Spin Robinsona. Robiona z włókien Spectra jak Power Pro. Tania i mocna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 20, 2018 Report Share Posted August 20, 2018 W dniu 15.08.2018 o 15:20, Oskar Kordalski napisał: Jestem początkujący Witam, posiadam wędzisko robinson tritium zander spin 2.70m 10 - 45g i mam kołowrotek shimano sedona 2500. Kupiłem sobie plecionke 0,10 lecz okazala sie zdecydowanie za slaba i stracilem kilka błystek i slidera. Teraz zamierzam kupić spiderwire stealth smooth 8 white 0,20 do używania z cięższymi przynentami. Mam pytanie czy ktoś już jej używał i czy poleca. Jestem otwarty na inne propozycje. Ważne aby byla wytrzymala i dobrze się nią żucało. Wystarczy Ci linka 0,14-0,16, nie przesadzaj z grubością, bo to ma wpływ na odległość rzutów, zwłaszcza przy bocznym wietrze. Do castingu i przynęt 30g używam plecionki 0,16 i nie mam odstrzałów, chyba że masz łowisko wybitnie zaczepowe. Mój typ to plecionka KAMATSU Techron Olive Green. Bardzo mocne, gładkie, gwarantują długie rzuty. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted August 20, 2018 Report Share Posted August 20, 2018 W dniu 15.08.2018 o 15:20, Oskar Kordalski napisał: stracilem kilka błystek i slidera Niestety nie da się efektownie spinningować i nie tracić przynęt. Przeważnie drapieżnik występuje w okolicy korzeni, kamieni i innych zaczepnych miejsc. Ja nie używam plecionki grubszej niż 0,12 , czasem coś stracę, czasem i wyłowię.... ale na tym polega urok spinningowania. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar Kordalski Posted August 20, 2018 Author Report Share Posted August 20, 2018 Dziękuję za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 21, 2018 Report Share Posted August 21, 2018 Oskar, sprawdź jaką linkę (moc w lb) sugeruje producent i zastosuj odpowiednią. Brak takiej informacji na blanku wskazuje na bardzo ograniczony profesjonalizm producenta/dystrybutora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalwk Posted August 27, 2018 Report Share Posted August 27, 2018 Może i mi ktoś podpowie jaką plecionkę. Mam zestaw Shimano Nexave 3000 oraz wędzisko GUNKI WARM-UP RODS S 210 M 109 cm 210 cm 134 g 7-21g / Max 28 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 4, 2018 Report Share Posted September 4, 2018 (edited) Ostrzegam Kolegów przed zakupem plecionki JMC Adventure Ultra light 0,03mm reklamowanej jako cieniutka linka do delikatnyego spinningu. Owszem jest mocna jak cholera, trudno ją zerwać w rękach, ale z parametrem grubości ma tyle wspólnego co ja (181cm wzrostu) z Pigmejem. Porównałem ją z KAMATSU Techron Olive Green 0,04mm i różnica widoczna na zdjęciu wskazuje, że jest co najmniej 1,5 raza grubsza. Po lewej Techron 0,04mm, po prawej JMC 0,03mm. Edited September 4, 2018 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 24, 2019 Report Share Posted November 24, 2019 Dostałem w prezencie zestaw plecionek D.A.M. Ostatnio pojawiły się na naszym rynku w nieprawdopodobnie niskich cenach niespełna 20.- zł za szpulkę 110m. Czy ktoś miał już z nimi do czynienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Okoniarz500 Posted November 24, 2019 Report Share Posted November 24, 2019 Miałem ją ostatnio. I albo trafił mi się wybitnie wredny egzemplarz albo jest całkiem do.... Byłem trzy godziny na rybach i trzy razy zrobiło mi się gniazdo. Na szpuli zostało mi jej z 30 m. Rzucałem lekkimi przynetami. Drugiej już takiej nie kupowałem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 25, 2019 Report Share Posted November 25, 2019 No cóż, "darowanemu..." Popróbuję, to napiszę parę słów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 25, 2019 Report Share Posted November 25, 2019 19 godzin temu, Okoniarz500 napisał: Rzucałem lekkimi przynetami. Ja zawsze po nawinięciu nowej plecionki pierwsze wypady na ryby robię tylko z cięższymi przynętami tj, główki 15g wzwyż oraz blach alga czy gnom. Dzięki temu jakoś pewnie się włókna na pletce układają że później nie powstają żadne brody. Po kilku takich wyjazdach mogę zakładać już małe obrotówki na pojedynczym krętliku i nic się nie dzieje. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 26, 2019 Report Share Posted November 26, 2019 (edited) Edited November 26, 2019 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wędkarz1031 Posted March 29, 2021 Report Share Posted March 29, 2021 Polecam iść do sklepu wędkarskiego i zapytać się sprzedawcy o to. Najlepszą plecionką do spinningu jest Hype Tackle oraz Berklay Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 31, 2021 Report Share Posted March 31, 2021 W dniu 29.03.2021 o 14:14, Wędkarz1031 napisał: Polecam iść do sklepu wędkarskiego i zapytać się sprzedawcy o to.(...) Oczywiście! Poleci plecionkę, która od roku lub więcej nie znalazła nabywcy... W dniu 29.03.2021 o 14:14, Wędkarz1031 napisał: (...) Najlepszą plecionką do spinningu jest Hype Tackle oraz Berklay Po latach doświadczeń twierdzę, że najlepszą plecionką do spinningu jest ta, która mi się sprawdza na moich łowiskach i rybach oraz zestawach jakie używam. Mam 4 skompletowane zestawy i na każdym jest inna plecionka. Hype Tacle nie znam, a Berklay'a - co najmniej nie polecam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted March 31, 2021 Report Share Posted March 31, 2021 W dniu 29.03.2021 o 14:14, Wędkarz1031 napisał: Polecam iść do sklepu wędkarskiego i zapytać się sprzedawcy o to. Najlepszą plecionką do spinningu jest Hype Tackle Wystarczyło mi jedno zdanie celebryty z jakiegoś ich filmu: Hype Tackle - "prawdziwe 0,07. Za ich numer z zawodami szczupakowymi w marcu mają u mnie gruuuubą krechę. I nie tylko za to. Mój apel - nie dawajmy im zarabiać kupując w plecionie. Hype Tacle najlepszą plecionką nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts