Jump to content

Jaka marka sprzętu?

Dario1906
 Share

Recommended Posts

:rolleyes:Yoyoyo kolejne moje pytanko czy macie jakąś ulubiona  sprawdzona firmę od sprzętu wędkarskiego z której kupujecie każda rzecz czy nie zwracacie na to uwagi?? 

P.S o Qrde przepraszam pomyliłem działy :D

Edited by wind
edycja tytułu

• Dario1906 changed the title to Jaka Marka

Osobiście mam sprzęt z kilku firm. To co decyduje o wyborze to parametry, realny wygląd i jak się zachowuje w ręku. Parametry potrzebne do decyzji, czy w ogóle mnie taki sprzęt interesuje. Realny wygląd to organoleptyczna weryfikacja tego co podaje producent i opisy. Do tego małe "macanko" i decyzja może zapaść.

Jak widać nie ma tu opcji kupowania w ciemno i na słowo przez internet. Przez internet mogę kupić cokolwiek, co już przeszło pozytywnie proces weryfikacji.

No własnie sie zastanawiam czy kupować w ciemno przez internet troszku taniej, czy dołożyć i kupować pewnie prze małe "macanko". Oczywiście za każda poradę dziękuje ale to jest masakra chce zacząć wędkowanie od nowego roku i powoli zakupić sprzęt ale czym więcej czytam im więcej oglądam i  słucham tym mniej wiem :huh::blink:

Często kupuje w Polsce bo tak jest mi wygodniej, mniejsza o szczegóły. Nie mam możliwości obejrzenia na żywo i szukam opinii użytkowników, czytam recenzje i opisy testów. W ten sposób kupiłem spinning Jaxon Ferox a oparłem się na opiniach Alexspin. Baty Konger na opiniach kilku różnych użytkowników forum. Moje pierwsze wędki tego typu i spełniają wymagania jakie im stawiam.

Niedawno kupiłem karpiowke Mistrall Aqua bazując na opiniach dla całej serii tych wędzisk. Potrzebuje czegoś co poleży na podpórkach ze sprężyną zanetową lub woreczkiem PVA i ziarnami, na haku selektywna przynęta. W tym czasie będę zajęty łowieniem na drugą wędkę.

Jeśli masz możliwość obejrzenia to oglądaj, machaj i pytaj. Kupić możesz gdziekolwiek.

Pozwolę sobie jeszcze na mały dopisek.

Warto jest wziąć pod uwagę ryzyko zakupów w internecie. Musi czekać na doręczenie przesyłki, jest ryzyko że będzie uszkodzona lub produkt wadliwy i wymagający naprawy lub wymiany. Możesz być rozczarowany zakupem bo kolor jakiś inny niż na zdjęciu itp Nie możesz obejrzeć zanim zapłacisz i ewentualne ubytki zobaczysz po doręczeniu. W niektórych przypadkach będziesz musiał pokryć koszty wysyłki i pakowania. Czasami samo oczekiwanie żeby kurier odebrał przesyłkę, opłaconą przez odbiorcę, może doprowadzić do szału.

Zakupy w sklepie stacjonarnym "U Zdzicha" mogą kosztować więcej ale odpadnie całe zamieszanie związane z wysyłką i niezgodnością z opisem. Możesz obejrzeć, porozmawiać i poradzić się sprzedawcy. Jeśli jest dobry w tym co robi nie będzie wciskać byle czego, poradzi gdzie łowić i jak łowić. Zawsze możesz podziękować zanim zapłacisz.

Sklepy internetowe mają to do siebie że dobre nie są tanie a tanie nie są dobre.

20 godzin temu, Dario1906 napisał:

No własnie sie zastanawiam czy kupować w ciemno przez internet troszku taniej, czy dołożyć i kupować pewnie prze małe "macanko". Oczywiście za każda poradę dziękuje ale to jest masakra chce zacząć wędkowanie od nowego roku i powoli zakupić sprzęt ale czym więcej czytam im więcej oglądam i  słucham tym mniej wiem :huh::blink:

Wszystkie sklepy internetowe dopuszczają zwrot od 7, nawet do 30 dni. Możesz pomachać, możesz pomacać, a nawet wypróbować nad wodą, tylko trzeba pamiętać żeby nie usunąć folii z rękojeści i przyczepionej etykiety, choć etykietę zawsze można z powrotem przywiesić.;)

Natomiast jeśli kupisz w sklepie stacjonarnym, to jeśli Ci nie przypasuje na łowisku - marne szanse na zwrot, chyba że wcześniej dogadasz się ze sprzedawcą, ale to i tak tylko "na gębę" więc pewności nie masz.

Edited by Alexspin

• 2 weeks later...

Ja osobiście mam sprawdzoną 1 firmę jest to Daiwa. Ale każdemu co innego przypadnie do gustu , nigdy się nie kupuje sprzętu bez zwracania na niego uwagi bo nawet najlepsze firmy mogą wyprodukować jakiś badziew. Ja zwykle kupując coś czytam o tym na forach internetowych i tam zwykle znajduje pomoc.

Uważam że kupowanie sprzętu wyłącznie jednej firmy, to porażka. Wiem to z własnego doświadczenia. Niegdyś hołdowałem sprzętowi wyłącznie JAXONA. Dwa lata temu "wyleczyłem" się. Teraz mam wędziska DAGGER, STORM, OKUMA oraz multiplikatory DAIWA i KONGER. Moja Pani ma spinningi STREAM ANGLER, DRAGON, OKUMA oraz kołowrotki DAIWA i KONGER.

Uważam, że sprzęt powinno dobierać się tak żeby zestawy pasowały do siebie, były wygodne czyli nie męczyły ręki i spełniały subiektywne wymagania wędkarza. Wszelkiego autoramentu porady w tej dziedzinie powinny być traktowane jako wskazówki, propozycje do osobistego sprawdzenia. Sprzęt wędkarski jest jak grzebień, na przykład #Docio będzie potrzebował solidnego, a mnie wystarczy ręcznik frotowy... ;):D

1 godzinę temu, Alexspin napisał:

Sprzęt wędkarski jest jak grzebień, na przykład #Docio będzie potrzebował solidnego, a mnie wystarczy ręcznik frotowy... ;):D

Hahaha :D oby nie poszukał moich zdjęć, bo pomyśli, że bez głowy chodzisz. :D Ale przykład przedni. :brawa: