Jump to content

jaki kolowrotek i kij na spore szczupaki

Recommended Posts

witam robie nowego posta poniewaz nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania a moze zle szukalem?prosze o wyrozumialosc

lowie glownie szczupaki takie 90cm + . w anglii w tej chwili najlepsza dla mnie jest rzeka don i aire . 

problem w tym ze aktualnie odsprzedalem moj sprzet jaki posiadalem bo mialem troche problemow . mlynek shimano sahara padl hamulec i plecionka podczas rzutu sie skrecala. nie jestem pewien gdzie tkwil problem . potrzebuje naprawde solidny kolowrotek i bardzo zalezy mi na dalekich rzutach . mysle nad firma penn -slyszalem ze solidne i z gwarancja koszt 500zl plus minus  . kijek z wyrzutem max 10-30gram z wlasnego doswiadczenia wiem ze zeby zlowic duzego szczupaka nie trzeba wielkich przynet moja najwieksza sztuke zlowilem na malutka czerwona rybke spinmad chyba 8gram a inne na obrotowki 12gram wiec panie i panowie dodam od siebie ze duze przynety i coraz to drozsze nie sa sposobem na duze ryby tylko zeby interes sie krecil i hajs zgadzal:)

chce zamowic plecionke daiwa tournament 0.18mm i przypony wolframowe 20-30cm wytrzymalosc do 15kg .jesli zle kombinuje prosze o rady . jakies konkretne nazwy modele itp . jesli ktos ma jakies pytania odnosnie lowienia w uk chetnie odpowiem jesli bede umial . jesli zle trafilem z dzialem lub w odpowiedzi ktos chce tylko napisac zebym poczytal forum i poszukal odpowiedzi to niech admin od razu moj post skasuje . pozdrawiam

Poszukaj kołowrotka Dragon FISHMAKER II FD - ma płytką szpulę która pozwoli na sporo dalsze rzuty. 

Dodatkowo lepiej układa plecionkę co zapobiega jej skręcaniu.

Waga ok 300g czyli spokojnie wyważy wędkę 10-30g o długości 270cm. Osobiście raczej  wybrałbym 5-25g, ale u Ciebie mogą być inne warunki i większe ryby niż u nas na wyrybionych zbiornikach.

Nie napisałeś zdaje się ceny kija jaki Cię interesuje. Z tej górnej półki polecę Ci Robinson Diaflex Pike Spin 240cm 10-30g. Kij klasa sama w sobie.  Z trochę tańszych jeśli lubisz pełną rękojeść Cortez Pike Spin 240cm 8-28g.

Co do kołowrotka to myślę że Penn to dobry wybór. Nie jest to maślana praca ale nie do zdarcia.

Jeśli chodzi o plecionkę tej Daiwy nie miałem więc się nie wypowiem. Ja od kilku lat stosuję niezmiennie Robinson Phantom Green Spin. Jest robiona z włókien SPECTRA tak jak Power Pro