Jump to content

Przerobienie sprzętu

Recommended Posts

Witam,

Po wielu próbach, rozmowach z innymi wędkarzami itp stwierdziłem, że na moim dosyć dużym jeziorze szukanie szczupaka z brzegu jest stratą czasu, którego i tak jak wiadomo wszystkim brakuje. Pytanie czy mógłbym moją wędkę, którą aktualnie używam do spinningu mógłbym przerobić na coś praktyczniejszego na połowy z brzegu? Wędzisko to "Cupido Santos IMX9" 2.40m z wyrzutem 5-22, kołowrotek mam tam podpięty Zebco Topic Chaser 520 FD, proszę o podpowiedzi w jakie ryby mógłbym celować oraz jaką metodą. 

Pozdrawiam

Edited by Mocarny
składnia

Kiedyś w poszukiwaniu wędki na sumy zmodyfikowałem pełnego szklaka 2.7cm  CW około setki ale 350 nie stanowiło problemu o dolnik z rury, zecydowanie pomogło. /inne modyfikacje opisywałem tam gdzie wskazał Dorcio/ Wszystko sie da tylko po co pólki w sklepach sie uginają,  na bazarku chińszczyzny dostatek, rzeźba miała sens jak w sklepach było duże nic, teraz poza  reanimacją sprzętu zabytkowego i powiedzmy modyfikacjami robionymi prze bardzo dośwadczone osoby dla swoich konkretnych mocno niestandartowych potrzeb nie zachodzi potrzeba cudaczenia.
PS. 1) Na szczupaki stosuje zmodyfikowany ruski teleskop z rexem 64, od biedy i na narwii na telewizje da sie o postawić acz z innym kołowrotkiem. powstało przed wiekami i działa do dziś :)
PS 2) Dzisiejsze młode pokolenia najczęściej ma dwie lewe ręce moze nas czymś pozytywnie zakoczysz?

13 godzin temu, Docio napisał:

Czytasz odpowiedzi, które otrzymujesz w swoich wątkach? A analizujesz je?

Odpowiedź została już udzielona tutaj

A czytasz tematy w których udzielasz odpowiedzi? Ten temat jak i tamten nawiązuje do dwóch różnych wędek 

3 godziny temu, Mocarny napisał:

A czytasz tematy w których udzielasz odpowiedzi? Ten temat jak i tamten nawiązuje do dwóch różnych wędek 

Czytam, jak najbardziej. Chcesz zastosować spinning 2,4 m do łowienia innego jak spinningowanie. Cw tego wędziska to 5-22 g. Na klasyczną spławikówkę za krótkie i przelotki źle rozłożone. Może mucha? Nie, zdecydowanie grunt. Ciężka denka z tym cw to pomyłka z samego założenia, pozostaje lekki grunt z obciąźeniem 5-10 g i powinienem ponownie odesłać Cię do linkowanego postu.

No to czytam tematy, czy nie?

W dniu 6.07.2019 o 21:55, Mocarny napisał:

Pytanie czy mógłbym moją wędkę, którą aktualnie używam do spinningu mógłbym przerobić na coś praktyczniejszego na połowy z brzegu? Wędzisko to "Cupido Santos IMX9" 2.40m z wyrzutem 5-22,

Lata temu, początek lat dziewięćdziesiątych, na szybko przerabiałem spinning 2,40 m na pickera. Dzisiaj już bym sobie dupy nie zawracał, bo taniej kupię nowego kija, niż miałbym się nakombinować i nagimnastykować z przeróbkami. A zrobiłem to tak:

Zdjąłem szczytową przelotkę, dotoczyłem taką tulejkę z chromoniklu, by przylutować do niej przelotkę na stopce, wkleiłem to na szczytówce tak, by od góry móc wkładać wymienne szczytówki od pickera. I gotowe!

Ty jeśli masz zdolności, to możesz taką tulejkę dopasować z węglówki (w sklepie dokupić pustą szczytówkę, odciąć odpowiedniej długości i średnicy kawałek, wkleić na szczytówkę swojego kija, omotką przymocować nową przelotkę na stopce/stopkach, koniec rurki od góry zabezpieczyć omotką, by nie pękła od przeciążeń podczas zarzucania. Dopiero dopasować wymienne szczytówki, które bez problemu dokupisz w sklepie i łowić, łowić i łowić.

Edited by Jotes