Mocarny Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 (edited) Witam, Po wielu próbach, rozmowach z innymi wędkarzami itp stwierdziłem, że na moim dosyć dużym jeziorze szukanie szczupaka z brzegu jest stratą czasu, którego i tak jak wiadomo wszystkim brakuje. Pytanie czy mógłbym moją wędkę, którą aktualnie używam do spinningu mógłbym przerobić na coś praktyczniejszego na połowy z brzegu? Wędzisko to "Cupido Santos IMX9" 2.40m z wyrzutem 5-22, kołowrotek mam tam podpięty Zebco Topic Chaser 520 FD, proszę o podpowiedzi w jakie ryby mógłbym celować oraz jaką metodą. Pozdrawiam Edited July 6, 2019 by Mocarny składnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 6, 2019 Report Share Posted July 6, 2019 Czytasz odpowiedzi, które otrzymujesz w swoich wątkach? A analizujesz je? Odpowiedź została już udzielona tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 Kiedyś w poszukiwaniu wędki na sumy zmodyfikowałem pełnego szklaka 2.7cm CW około setki ale 350 nie stanowiło problemu o dolnik z rury, zecydowanie pomogło. /inne modyfikacje opisywałem tam gdzie wskazał Dorcio/ Wszystko sie da tylko po co pólki w sklepach sie uginają, na bazarku chińszczyzny dostatek, rzeźba miała sens jak w sklepach było duże nic, teraz poza reanimacją sprzętu zabytkowego i powiedzmy modyfikacjami robionymi prze bardzo dośwadczone osoby dla swoich konkretnych mocno niestandartowych potrzeb nie zachodzi potrzeba cudaczenia. PS. 1) Na szczupaki stosuje zmodyfikowany ruski teleskop z rexem 64, od biedy i na narwii na telewizje da sie o postawić acz z innym kołowrotkiem. powstało przed wiekami i działa do dziś PS 2) Dzisiejsze młode pokolenia najczęściej ma dwie lewe ręce moze nas czymś pozytywnie zakoczysz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mocarny Posted July 7, 2019 Author Report Share Posted July 7, 2019 13 godzin temu, Docio napisał: Czytasz odpowiedzi, które otrzymujesz w swoich wątkach? A analizujesz je? Odpowiedź została już udzielona tutaj A czytasz tematy w których udzielasz odpowiedzi? Ten temat jak i tamten nawiązuje do dwóch różnych wędek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 3 godziny temu, Mocarny napisał: A czytasz tematy w których udzielasz odpowiedzi? Ten temat jak i tamten nawiązuje do dwóch różnych wędek Czytam, jak najbardziej. Chcesz zastosować spinning 2,4 m do łowienia innego jak spinningowanie. Cw tego wędziska to 5-22 g. Na klasyczną spławikówkę za krótkie i przelotki źle rozłożone. Może mucha? Nie, zdecydowanie grunt. Ciężka denka z tym cw to pomyłka z samego założenia, pozostaje lekki grunt z obciąźeniem 5-10 g i powinienem ponownie odesłać Cię do linkowanego postu. No to czytam tematy, czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 7, 2019 Report Share Posted July 7, 2019 Koleś jeszcze nie ogarnia za bardzo, kilkanaście lat nad wodą by pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 8, 2019 Report Share Posted July 8, 2019 (edited) W dniu 6.07.2019 o 21:55, Mocarny napisał: Pytanie czy mógłbym moją wędkę, którą aktualnie używam do spinningu mógłbym przerobić na coś praktyczniejszego na połowy z brzegu? Wędzisko to "Cupido Santos IMX9" 2.40m z wyrzutem 5-22, Lata temu, początek lat dziewięćdziesiątych, na szybko przerabiałem spinning 2,40 m na pickera. Dzisiaj już bym sobie dupy nie zawracał, bo taniej kupię nowego kija, niż miałbym się nakombinować i nagimnastykować z przeróbkami. A zrobiłem to tak: Zdjąłem szczytową przelotkę, dotoczyłem taką tulejkę z chromoniklu, by przylutować do niej przelotkę na stopce, wkleiłem to na szczytówce tak, by od góry móc wkładać wymienne szczytówki od pickera. I gotowe! Ty jeśli masz zdolności, to możesz taką tulejkę dopasować z węglówki (w sklepie dokupić pustą szczytówkę, odciąć odpowiedniej długości i średnicy kawałek, wkleić na szczytówkę swojego kija, omotką przymocować nową przelotkę na stopce/stopkach, koniec rurki od góry zabezpieczyć omotką, by nie pękła od przeciążeń podczas zarzucania. Dopiero dopasować wymienne szczytówki, które bez problemu dokupisz w sklepie i łowić, łowić i łowić. Edited July 8, 2019 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts