Jump to content

Ryba po Japońsku


 Share

Recommended Posts

Składniki podstawowe

  • 600 g filetów mintaja lub dorsza bez skóry
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika - około 140 g
  • 3 średnie ogórki konserwowe - około 170 g
  • 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe - 450 g
  • 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw

Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby

  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki wody - około 125 ml
  • pół szklanki mąki - do 90 g
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu

Składniki na zalewę do warzyw

  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody - około 125 ml
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki

Ryba po japońsku


 

Filety pokrój na mniejsze kawałki nie dłuższe niż 5 cm. 

 


Kawałki filetów należy najpierw usmażyć w cieście naleśnikowym. W jednej misce umieść zatem: jedno duże jajko; po pół szklanki wody oraz mąki pszennej np. uniwersalnej; po sporej szczypcie soli i pieprzu. 

Całość bardzo dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Możesz do tego użyć rózgi kuchennej lub blendera ręcznego. Powinno Ci powstać trochę gęstsze ciasto, niż na klasyczne naleśniki. W razie potrzeby dolej trochę wody. :)

 


Ciasto naleśnikowe raz jeszcze bardzo dokładnie wymieszaj a następnie zanurzaj w nim kawałki ryby. Oblepione ciastem fileciki smaż porcjami: Przygotuj sobie większą patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i zacznij kłaść kawałki ryby w cieście. 

 

Fileciki smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kawałki ryby nie powinny się za szybko rumienić. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Moje smażyły się po około dwie minuty na stronę. 

W ten sposób usmaż wszystkie kotlety rybne. Chłoną one niewiele tłuszczu, więc zapewne nie będzie potrzeby dolewania go na patelnię. Talerz z usmażonymi filetami rybnymi odłóż na bok.  :)

 


Zalewę do warzyw na patelnię polecam przygotować sobie jeszcze przed smażeniem cebuli. Do jednej miski wlej: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodaj też 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.  :)

 


Trzy duże cebule zwykłe lub też czosnkowe o łącznej wadze około 450 gramów obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój nożem w cienkie piórka. Przygotuj sobie średnią patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją tak około 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Po tym czasie powinna się ładnie zeszklić i lekko zarumienić. :)

 


W trakcie podsmażania cebuli przygotuj warzywa marynowane. Trzy średnie ogórki konserwowe o łącznej wadze około 170 gramów pokój w grubsze, ale nie za długie paski. Tak samo pokrój trzy połówki papryki konserwowej ze słoika. Potrzebujesz około 140 gramów papryki. :)

 


Gdy cebulka jest już podsmażona, na patelnię dodaj też pokrojone w paski ogórki oraz paprykę. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę. Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika. :)

 


Na szerszy półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów rybnych w naleśnikowej panierce. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu.  :)

 

Smacznego :)

 

Link to comment
Share on other sites

Dajcie spokój chłopakowi, chciał się podzielić tym, co wydawało mu się jako istotne. Ale faktycznie kopiowanie to jedno a kopiowanie bezmyślne to zupełnie inna sprawa. Z tą rybą jest taki problem, że Japończycy ze wszystkich podanych składników znają wodę, jajko, pieprz i cebulę. Reszta jest im całkowicie obca, nawet sól, gdyż używają wyłącznie morskiej do specjalnych potraw. Normalnie używają sosu sojowego. Jednak podstawowym błędem jest brak ryżu. Nie ma potrawy, o ile nie jest to zupa, aby nie było ryżu, choćby w dodatkowej miseczce. No i w Azji ciasto naleśnikowe stosowane jest na naleśniki i podobne placki, bardzo mało popularne. Do smażenia ryb stosują fryturę.

Po dłuższym namyśle.

Jeśli ktoś chce, ma chęć, lubi działać w kuchni, to polecam kanał na YT. Przepisy bardzo proste, bez dziwnych dodatków ani wymyślnych składników, wszystko wytłumaczone i niewielka część już sprawdzona prze ze mnie. Niewielka, bo ziemniaki pieczone z piekarnika i żeberka pieczone w kapuście kiszonej dosłownie mną zawładnęły. Uwielbiam dania jednogarnkowe, bo potem tak mało sprzątania ;) ale ten aromat, ten smak... :D 

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...