Jump to content

Recommended Posts

Składniki podstawowe

  • 600 g filetów mintaja lub dorsza bez skóry
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika - około 140 g
  • 3 średnie ogórki konserwowe - około 170 g
  • 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe - 450 g
  • 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw

Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby

  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki wody - około 125 ml
  • pół szklanki mąki - do 90 g
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu

Składniki na zalewę do warzyw

  • 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody - około 125 ml
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki

Ryba po japońsku


 

Filety pokrój na mniejsze kawałki nie dłuższe niż 5 cm. 

 


Kawałki filetów należy najpierw usmażyć w cieście naleśnikowym. W jednej misce umieść zatem: jedno duże jajko; po pół szklanki wody oraz mąki pszennej np. uniwersalnej; po sporej szczypcie soli i pieprzu. 

Całość bardzo dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Możesz do tego użyć rózgi kuchennej lub blendera ręcznego. Powinno Ci powstać trochę gęstsze ciasto, niż na klasyczne naleśniki. W razie potrzeby dolej trochę wody. :)

 


Ciasto naleśnikowe raz jeszcze bardzo dokładnie wymieszaj a następnie zanurzaj w nim kawałki ryby. Oblepione ciastem fileciki smaż porcjami: Przygotuj sobie większą patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i zacznij kłaść kawałki ryby w cieście. 

 

Fileciki smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kawałki ryby nie powinny się za szybko rumienić. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Moje smażyły się po około dwie minuty na stronę. 

W ten sposób usmaż wszystkie kotlety rybne. Chłoną one niewiele tłuszczu, więc zapewne nie będzie potrzeby dolewania go na patelnię. Talerz z usmażonymi filetami rybnymi odłóż na bok.  :)

 


Zalewę do warzyw na patelnię polecam przygotować sobie jeszcze przed smażeniem cebuli. Do jednej miski wlej: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodaj też 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.  :)

 


Trzy duże cebule zwykłe lub też czosnkowe o łącznej wadze około 450 gramów obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój nożem w cienkie piórka. Przygotuj sobie średnią patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją tak około 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Po tym czasie powinna się ładnie zeszklić i lekko zarumienić. :)

 


W trakcie podsmażania cebuli przygotuj warzywa marynowane. Trzy średnie ogórki konserwowe o łącznej wadze około 170 gramów pokój w grubsze, ale nie za długie paski. Tak samo pokrój trzy połówki papryki konserwowej ze słoika. Potrzebujesz około 140 gramów papryki. :)

 


Gdy cebulka jest już podsmażona, na patelnię dodaj też pokrojone w paski ogórki oraz paprykę. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę. Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika. :)

 


Na szerszy półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów rybnych w naleśnikowej panierce. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu.  :)

 

Smacznego :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając całą "twórczość" kol. dj tegi buszek vixapol  (aż 2 wpisy) można się domyślać, że nie przekroczył wieku "gimbazy", więc nie ma się czemu dziwić... Szkoda słów... :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dajcie spokój chłopakowi, chciał się podzielić tym, co wydawało mu się jako istotne. Ale faktycznie kopiowanie to jedno a kopiowanie bezmyślne to zupełnie inna sprawa. Z tą rybą jest taki problem, że Japończycy ze wszystkich podanych składników znają wodę, jajko, pieprz i cebulę. Reszta jest im całkowicie obca, nawet sól, gdyż używają wyłącznie morskiej do specjalnych potraw. Normalnie używają sosu sojowego. Jednak podstawowym błędem jest brak ryżu. Nie ma potrawy, o ile nie jest to zupa, aby nie było ryżu, choćby w dodatkowej miseczce. No i w Azji ciasto naleśnikowe stosowane jest na naleśniki i podobne placki, bardzo mało popularne. Do smażenia ryb stosują fryturę.

Po dłuższym namyśle.

Jeśli ktoś chce, ma chęć, lubi działać w kuchni, to polecam kanał na YT. Przepisy bardzo proste, bez dziwnych dodatków ani wymyślnych składników, wszystko wytłumaczone i niewielka część już sprawdzona prze ze mnie. Niewielka, bo ziemniaki pieczone z piekarnika i żeberka pieczone w kapuście kiszonej dosłownie mną zawładnęły. Uwielbiam dania jednogarnkowe, bo potem tak mało sprzątania ;) ale ten aromat, ten smak... :D 

Edited by Docio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt że wkleiłeś przepis nie przeszkadza mi absolutnie. Od urodzenia mięso jadłem, jem i jadł będę. Niestety nie ma tu nic od Cebie tylko kopia przepisu który każdy może znaleźć w wielu miejscach.

Edited by ryukon1975

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×