summer88 Posted April 26, 2020 Report Share Posted April 26, 2020 (edited) Cześć Koledzy. Dzisiaj przez przypadek trafiłem na ciekawy film dotyczący okularów... jest to co prawda nietypowe porównanie, ale ciekawi mnie wasza opinia co do zastosowań tych droższych oksów, i pytanie czy wy również używacie tych lepszych marek? Ja sam używam zwykłe okulary polaryzacyjne za 60 dych, ale co wy sądzicie na ten temat? Obczajcie: Edited April 26, 2020 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 27, 2020 Report Share Posted April 27, 2020 Film typowo reklamowy, można przeboleć, bo to w końcu reklama. Jednak największym problemem dla mnie jest ignorancja prowadzącego. W trybie pilnym powinien przejść korepetycje z fizyki a konkretnie z działu optyka. Bzdury jakie opowiada nawet nie śmieszą, błędy w nazewnictwie stają się niezauważalne przy wymyślonych argumentach, które tak naprawdę żadnymi argumentami nie są a sama wiedza to chyba z Wiki. O wiedzy z zakresu optyki leczniczej nie będę pisał, bo to najzwyklejsza żenada. Podsumowując film i prowadzącego - nie znam się, więc się wypowiem. A poważniej, to informacje z filmu wprowadzają w błąd odbiorców, więc sam film jest społecznie niebezpieczny. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 Przerabiałem kilka par okularów tych tańszych teraz od ponad roku mam z tych droższych, z tej wspomnianej firmy. Tańsze rozpadały mi sie po sezonie a nawet wcześniej. Wypadały szkła, zniekształcały się i komfort użytkowania znacznie spadał. Bez porównania jest obraz jaki dają te drogie z tymi tanimi. W dodatku tych droższych w ogóle nie czuje się na nosie. Te droższe mają jednak duży minus. Też mam takie z niebieskim lustrem. Mimo, że okulary są pancerne można je deptać i powłoki polaryzacyjnej się nie zniszczy o tyle ta niebieska powłoka schodzi mam wrażenie od mocniejszego wiatru. Wystarczy robak podczas jazdy rowerem i szrama na okularach. Wtedy nici z całego filtru polaryzacyjnego jak widzisz ciągle plamę. Dopóki obchodzić się z nimi jak z jajkiem i nigdy ale to przenigdy nie upadną na twarde podłoże są świetne.jeden upadek i plucie sobie w brodę. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 5 hours ago, wędkarstwo z pasją said: Te droższe mają jednak duży minus. Też mam takie z niebieskim lustrem. Mimo, że okulary są pancerne można je deptać i powłoki polaryzacyjnej się nie zniszczy o tyle ta niebieska powłoka schodzi mam wrażenie od mocniejszego wiatru. Najpierw piszesz że są pancerne a później. 5 hours ago, wędkarstwo z pasją said: Wystarczy robak podczas jazdy rowerem i szrama na okularach. Wtedy nici z całego filtru polaryzacyjnego jak widzisz ciągle plamę. Jak jest naprawdę? 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 Oprawki są pancerne, szkła też nie stluczesz ale powłoka zewnętrzna się rysuje. Filtr polaryzacyjny jest w środku szkła i go ciężko zniszczyć. Ale jeśli uszkodzisz powłokę to widzisz plamę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 29, 2020 Report Share Posted April 29, 2020 Godzinę temu, wędkarstwo z pasją napisał: Oprawki są pancerne, szkła też nie stluczesz ale powłoka zewnętrzna się rysuje. Filtr polaryzacyjny jest w środku szkła i go ciężko zniszczyć. Ale jeśli uszkodzisz powłokę to widzisz plamę. Jestem pewny, że istnieje technologia umieszczania warstwy polaryzacyjnej wewnątrz plastykowych soczewek zero, ale też mam dziwne uczucie, że to nadal technologia wojskowa a nie cywilna. Gdyby problem interferencji został rozwiązany a także zagadnienie soczewek zespolonych, to Chińczycy już by zasypali świat tymi szkłami, a tak nie jest. Jak do tej pory poradzono sobie skutecznie z barwieniem soczewek, wszystkie inne warstwy są nakładane w kolejności: filtry, polaryzacja, odblask. Oczywiście polaryzacja to też filtr jak i warstwa odblaskowa. Jednak ze względu na swoją specyfikę zyskały samodzielność. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gienek1989 Posted January 13, 2021 Report Share Posted January 13, 2021 Ja używam tych samych co jeżdżę na rowerze, fakt faktem drogie ale swoje zadanie spełniają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 13, 2021 Report Share Posted January 13, 2021 Przy wędkowaniu nie są konieczne okulary ochronne, za to bardzo przydatne są polaryzacyjne umożliwiające dostrzeżenie i obserwację tego co "w wodzie piszczy"... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 15, 2021 Report Share Posted January 15, 2021 W dniu 13.01.2021 o 13:20, Alexspin napisał: Przy wędkowaniu nie są konieczne okulary ochronne, za to bardzo przydatne są polaryzacyjne umożliwiające dostrzeżenie i obserwację tego co "w wodzie piszczy"... Nie są konieczne ale nie raz mi oczy uratowały 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 17, 2021 Report Share Posted January 17, 2021 (edited) Jakubie, rozwiązanie jest proste - trzeba rzucać przynętą odsieb, a nie ksobie... Na poważnie, faktycznie zdarza się, że przynęta wyrwana z zaczepu potrafi złośliwie "oddać w pysk"... Edited January 17, 2021 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 17, 2021 Report Share Posted January 17, 2021 5 godzin temu, Alexspin napisał: Jakubie, rozwiązanie jest proste - trzeba rzucać przynętą odsieb, a nie ksobie... Na poważnie, faktycznie zdarza się, że przynęta wyrwana z zaczepu potrafi złośliwie "oddać w pysk"... Jak wspomniałeś zaczep albo mało uważny kolega może źle wpływać na wzrok. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał DLB Posted January 7, 2022 Report Share Posted January 7, 2022 witam. tez sie zastanawialem nad okularami polaryzacyjnymi. w dobrych sklepach wedkarskich internetowych sa za 45zł i 450zł czyli mam rozumiec,ze te za 45zł sa nic nie warte? czy moze warto wypróbować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 26, 2022 Report Share Posted April 26, 2022 (edited) Przypadek to wyjątkowo mocny i nieoczekiwany argument. Posiadam nakładki polaryzacyjne na szkła lecznicze made in USA, kupione w jednym z warszawskich sklepów i warsztatów optycznych za 40 pln. Poniżej film, który pokazuje działanie dobrych szkieł polaryzacyjnych, czysty przypadek. VID20220426113357.mp4 Teraz każdy przed monitorem może sobie sprawdzić swoje szkła polaryzacyjne, te za 40 jak i za 400. Edited April 26, 2022 by Docio 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 26, 2022 Report Share Posted April 26, 2022 (edited) Próbowałem różnych nie używam żadnych.Nie ma takich okularów które naprostują twój charakter i twoje "moce" na to że ogarniesz to co się dzieje nad wodą. Używam tylko jednych akurat wczoraj byłem u optyka. Jak takie ci nie pomogą to żadne inne za tysiące nie zrobią z Ciebie myśliwego/łowcy tu są potrzebne pewne cechy wrodzone. Tak jak na strzelnicy jeden stanie i pięć razy 10 drugi po dziesięciu latach nauki trzy razy razy trzy.... I nikt tego nie zmieni. Tacy nauczyciele nie istnieją. Edited April 26, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 26, 2022 Report Share Posted April 26, 2022 1 godzinę temu, ryukon1975 napisał: Nie ma takich okularów które naprostują twój charakter i twoje "moce" na to że ogarniesz to co się dzieje nad wodą. To jest sedno i bardzo słuszny wniosek a nie uwaga. Jednak polaryzatory skutecznie chronią przed odblaskami porannego i wieczornego słońca gdy woda cała świeci i nie widać spławika. Są też przydatne na małych rzekach o dużej przezroczystości. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 26, 2022 Report Share Posted April 26, 2022 Od kiedy kupiłem nie wybieram się na ryby bez okularów. Komfort łowienia w słoneczny dzień jest nieporównywalnie większy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts