Bartosz Król Posted July 24, 2020 Report Share Posted July 24, 2020 Witam chcialbym sie dowiedziec na jaki przypon lowic wegorze plecionka czy zylka 0.22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ródy Posted July 24, 2020 Report Share Posted July 24, 2020 Ja bym proponował wolfram stalke aby zabezpieczyć się przed atakiem szczupaka lub sandacza. Łowiąc na trupka żywca największe szanse masz na szczupaka bo to najliczniejszy drapieżnik (nie licząc okoni po 5cm).a jeżeli łowisz na żabę,rosówki,turkoć podjadek, mysz, wątrobę też łów na wolfram lub stalke bo wspomniana dwójka może to też zaatakować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Król Posted July 24, 2020 Author Report Share Posted July 24, 2020 A sam wegorz moze przegrysc zylke? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ródy Posted July 24, 2020 Report Share Posted July 24, 2020 Węgorz nie przegryzie (bynajmniej nie słyszałem ani nie doświadczyłem) ale na naszych mało rybnych w węgorza wodach używaj wolframu lub stalki bo najczęściej lowiną rybą podczas połowu węgorza będzie szczupak który żyłkę lub plecionka przegryzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 26, 2020 Report Share Posted July 26, 2020 Żyłka tylko że mocna. 0,22 mm nada się na krąpie ale nie węgorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 26, 2020 Report Share Posted July 26, 2020 Nigdy nie probowałęm łowić węgorzy na nic grubego i sztywnego. żyłka 0.20-0.22 lub plecionka o podobnej wytrzymałości, na "pręty zbrojeniowe" brania węgorza będą sporadyczne albo wcale. Troche tak jakby wędke na koszyk na leszcze uzbroić tak by liczyć sie z sumem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 26, 2020 Report Share Posted July 26, 2020 Taśma kevlar 0,8 mm albo jeszcze lepiej coś takiego. Wbrew pozorom nie rozmięka się jak papier lecz nasiąka i jest naprawdę mocny. Aby było śmieszniej stosuję go także na stopery, dowiązki, itp, gdyż jest wystarczająco wytrzymały. Węzły jak do żyłki, nie rozwiązuje się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted July 27, 2020 Report Share Posted July 27, 2020 Od lat używam plecionki ,głównei dlatego ze zostaje mi po zmianie na kołowrotkach.Najczęściej 0,15 .Jest miękka i mocna i nie skręca się tak jak żylka (gdy brak krętlika) Zakladam też do połowu sandacza gdy ten wyczuwa żyłeczkę 0,30.Jak że jest miękka to przynenta zachowuje się bardziej naturalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts