Jump to content

Witam chcialbym sie dowiedziec na jaki przypon lowic wegorze plecionka czy zylka 0.22

Bartosz Król
 Share

Recommended Posts

Ja bym proponował wolfram stalke aby zabezpieczyć się przed atakiem szczupaka lub sandacza. Łowiąc na trupka żywca największe szanse masz na szczupaka bo to najliczniejszy drapieżnik (nie licząc okoni po 5cm).a jeżeli łowisz na żabę,rosówki,turkoć podjadek, mysz, wątrobę też łów na wolfram lub stalke bo wspomniana dwójka może to też zaatakować 

Węgorz nie przegryzie (bynajmniej nie słyszałem ani nie doświadczyłem) ale na naszych mało rybnych w węgorza wodach używaj wolframu lub stalki bo najczęściej lowiną rybą podczas połowu węgorza będzie szczupak który żyłkę lub plecionka przegryzie 

Nigdy nie probowałęm łowić węgorzy na nic grubego i sztywnego.
żyłka 0.20-0.22 lub plecionka o podobnej wytrzymałości, na "pręty zbrojeniowe" brania węgorza będą sporadyczne albo wcale.
Troche tak jakby wędke na koszyk na leszcze uzbroić tak by liczyć sie z sumem.

Taśma kevlar 0,8 mm albo jeszcze lepiej coś takiego. Wbrew pozorom nie rozmięka się jak papier lecz nasiąka i jest naprawdę mocny. Aby było śmieszniej stosuję go także na stopery, dowiązki, itp, gdyż jest wystarczająco wytrzymały. Węzły jak do żyłki, nie rozwiązuje się.

Od lat używam plecionki ,głównei dlatego ze zostaje mi po zmianie na kołowrotkach.Najczęściej 0,15 .Jest miękka i mocna i nie skręca się tak jak żylka (gdy brak krętlika) Zakladam też do połowu sandacza gdy ten wyczuwa żyłeczkę 0,30.Jak że jest miękka to przynenta zachowuje się bardziej naturalnie.