Michal_L Posted September 23, 2020 Report Share Posted September 23, 2020 (edited) Witam, Rozglądam się za wędziskiem oraz kołowrotkiem głównie na szczupaka oraz okazyjnie na sandacza. Dodam tylko, że mogę się śmiało uznać za początkującego użytkownika spinningu, gdyż do łowienia ryb wracam po niemal 10-letniej przerwie Łowić będę w 90% z brzegu, dlatego myślę, że optymalna długość to około 2.7m. Wody, w jakich będę łowić to głównie Wisła w okolicach Krakowa oraz nieliczne mniejsze rzeczki, jak również okoliczne zbiorniki stojące, można założyć, że w stosunku 50:50. Obecnie po przeczytaniu kilkudziesięciu tematów na różnych forach itd. jak chodzi o wędziska mam 3 faworytów: Okuma Black Rock: długość - 2.75 M, ciężar wyrzutu: 5-25G DRAGON NANOPOWER XT60P V.2 DRAGON CHC-26-05-275 - długość: 2.75 M, ciężar wyrzutu: 7-28 G Robinson CityLiner Pike Spin 255/30 1CL-SP-I25 długość: 2.55 M, ciężar wyrzutu: 8-25G Co o nich myślicie ? Co do kołowrotków nie mam pojęcia w tym temacie, dlatego też w tej kwestii zdaje się całkowicie na Wasze propozycję Całość planuje uzbroić w plecionkę: Dragon R'N'S 8X SPINN 0,14mm/150m Zapomniał bym dodać budżet. Wędzisko do max 350zł Kołowrotek powiedzmy do 300zł. Edited September 23, 2020 by Michal_L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 Jako, że nastawiasz się w szczególności na szczupaki, proponowałbym ciut mocniejsze wędzisko Black Rock 7-30g, a do tego sprawdzony przez moją Panią kołowrotek Utris Aqua 840FD. Zaproponowanej przez Ciebie plecionki nie znam, ale grubość 0,14mm będzie wystarczająca, osobiście wybrałbym Fishmaker V-2, a jeśli chodzi o tańszą to MIKADO Fine, sprawdzona osobiście i przez moją Panią, za tę cenę bezkonkurencyjna, dorównuje parametrami i użytkowością 2-krotnie droższej konkurencji. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_L Posted September 24, 2020 Author Report Share Posted September 24, 2020 Alexspin piękne dziękuję za odpowiedź :) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grubson Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 Wez se shimano albo ryobi zauber na szczupaka 3000 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 (edited) @Michal_L, nie zapomnij o przyponach. Mi najlepiej sprawdzają się Surfstrand. Szczupak potrafi łyknąć przynętę dość głęboko i ma wielki pysk, więc nie oszczędzaj na długości - minimum 30cm (ja używam 40cm). Edited September 24, 2020 by Alexspin 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_L Posted September 24, 2020 Author Report Share Posted September 24, 2020 @grubson Jakiś konkretny model polecasz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Bieszczadzki Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 2 godziny temu, grubson napisał: Wez se shimano albo ryobi zauber na szczupaka 3000 Jeśli już to Zauber 3000/4000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 30 minut temu, Janusz Bieszczadzki napisał: Jeśli już to Zauber 3000/4000 A jaka to różnica? 4000 to ten sam kołowrotek ze zmienioną na większą szpulą, nieco cięższą o całe 10 g. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cleitus the Black Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 Okuma Black Rock jest wspanała ale niestety nie sposób nie urwać w niej mocowania kołowrotka (metal uchwytu od pokrętła) na szczęście można łowići z tym niedopatrzeniem bo wszytsko i tak się dokręca i kołowrotek siedzi tak samo pewnie. pozdawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_L Posted September 24, 2020 Author Report Share Posted September 24, 2020 Zdecyduję się w takim razie chyba na następujący zestaw: 1) Dragon Black Rock II Spinning 275cm / 7-30g 2) Ryobi Zauber 3000 3) Plecionka DRAGON Fishmaker v.2 Momoi 135 m 0.14mm Co myślicie? Coś zmienić lub poprawić? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 24, 2020 Report Share Posted September 24, 2020 Robinson City Liner to dobry wybór. Mam z tej serii Percha. Jest szybki, pod większymi sztukami ładnie pracuje. Na pewno Ci się sprawdzi. Z kołowrotków mam wspomnianego Zaubera 400 już blisko 10lat. Nigdy go nawet nie smarowałem. Chodzi już coraz ciężej ale nadal dobrze się sprawuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grubson Posted September 26, 2020 Report Share Posted September 26, 2020 Ja mam savage gear mpp i bardzo polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts