Piotrek Ba Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Witam, dodam od razu, że jestem początkującym, zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem i przeglądając internet, czytając zdecydowałem się na kołowrotek Daiwa Ninja 4000, wędka Robinson Carbonic Spin 2,10m 10-30 cw. Chcę zrobić jeszcze zestaw na suma, może ktoś coś poleci. Mam pytanie do was koledzy doświadczeni, czy taki zestaw będzie odpowiedni do połowu tych ryb które wypisałem. Dodam że główki gumek mam zamiar używać 15-25g. Spinning z brzegu dolna Odra. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 28, 2020 Report Share Posted September 28, 2020 Zależy jakich gum zamierzasz używać. Przykładowy Pulse Shad 11cm waży 17g. Do tego dasz 25g główki i potrzebujesz kija do 45g 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted September 28, 2020 Author Report Share Posted September 28, 2020 No na to już nie zwróciłem uwagi, dzięki za radę. A czy ten kołowrotek się spisze i kij, biorąc pod uwagę że gumką z ciężarkiem będzie ważyła max 30g? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 29, 2020 Report Share Posted September 29, 2020 Kołowrotka nie używałem więc się nie wypowiem. Jedno co mogę powiedzieć to że wybrany przez Ciebie rozmiar raczej nie powinien mieć problemu z przynętami do 30g. Jeśli chodzi o kij to jest to kompozyt. Przynęty do 30g obsłuży spokojnie. Z holem szczupaka czy sandacza też spokojnie sobie poradzi. Czasami może być trochę za wolny do zacięcia sandaczowych "pstrykow" ale żeby kupić szybki kij musiałbyś wydać kilka razy więcej kasy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted September 30, 2020 Author Report Share Posted September 30, 2020 Dziękuję za podpowiedź, zawsze chętnie posłucham innych propozycji co do kija, może polecisz coś lepszego. Nie koniecznie sugerowałem się tu cena, faktycznie kosztuje to 80zl ale spokojnie do 200 mógłbym coś wybrać, tylko nie wiem dokładnie co by było dobre. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 30, 2020 Report Share Posted September 30, 2020 Wybrałeś krótki kij więc polecę coś niedługiego. Robinson Maverick Zander 228cm 10-38g Koszt około 150zł. Kij z lepszych materiałów i dużo lżejszy. Szybszy więc po sandacza będzie odpowiedni. Maverick zander 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted September 30, 2020 Author Report Share Posted September 30, 2020 Dzięki, a może ktoś jeszcze coś poleci innego, nie ograniczam się tylko do firmy Robinson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 1, 2020 Report Share Posted October 1, 2020 (edited) Idealnie sparowany zestaw na szczupaka (sandacza): Dragon Nano Core 7-28g + Ultris Aqua 830 Edited October 1, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 3, 2020 Author Report Share Posted October 3, 2020 Więc padło na taki wybór. Wędka Dragon Millenium Fl Powerjig 5-21g i kołowrotek Daiwa Ninja 4000. Sprawdzałem tą wędkę robinsona carbonic spin 2.10 strasznie sztywna. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 6, 2020 Author Report Share Posted October 6, 2020 Mam jeszcze takie pytanie, jakich główek olowianych z haczykiem używacie do przynęt spinningowych, chodzi mi o wielkość np twister ma długość 10cm to jaka powinienem zastosowac ciężar? Obecnie używam do wszystkich 15g i te rzuty są nawet całkiem całkiem i czucie na wędce też jest bardzo fajne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 7, 2020 Report Share Posted October 7, 2020 Moim zdaniem ciężar główki dopasowuje się nie tylko do wielkości gumy, ale również do założonej głębokości prowadzenia. Czasem do calowego paprocha trzeba założyć nawet 10g, żeby go położyć na dnie, a czasem 5-calówkę zbroję zaledwie 2-gramową. Od czasu gdy pojawiły się na rynku, głównie stosuję czeburaszki, pozwala to na szybką wymianę obciążenia w zależności od warunków łowiska, bez haratania gumy kolejnym hakiem. Poza tym odnoszę wrażenie, że guma na czeburaszce lepiej, swobodniej pracuje. Przemyśl to. Tutaj uzbrojone w hak offsetowy, ale nie jest to konieczne. Jja używam głównie zwykłych z prostym trzonem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 7, 2020 Author Report Share Posted October 7, 2020 To bardzo fajne rozwiązanie, dziękuję za podpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 13, 2020 Author Report Share Posted October 13, 2020 Chyba za długo nacieszyłem się swoim kołowrotkiem, mam go obecnie miesiąc i już coś z nim nie tak, po dzisiajeszym wędkowaniu zaczęły dochodzić z niego jakieś dziwne dźwięki, jak by coś szorowało w środku i jakieś delikatny luz na korbce, czuć podczas kręcenia że coś gdzieś przeskakuje... Czy miał ktoś może podobnie z tym kołowrotkiem? Co to może być przyczyną??? Dodam że gdy miałem jakieś zaczepy to nigdy nie używałem do ich wyrwania siły kołowrotka, zawsze coś owijałem plecionką i wyrywałem to ręką... Ogólnie nie zauważyłem żeby coś po za tym było źle ale to jest denerwujące bo chodził płynnie i nic w nim nie trzeszczało aż do dzisiaj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 13, 2020 Report Share Posted October 13, 2020 Skorzystaj z gwarancji i odeślij do serwisu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 14, 2020 Author Report Share Posted October 14, 2020 (edited) A czy jest możliwe że tak szybko by skończyło się łożysko, dodam że dźwięk jest słyszalny w okolicy szpuli. Tam po za rolkami które są od hamulca i łożyska nic innego nie występuje. Ktoś może takie coś naprawiał na własną rękę? Edited October 14, 2020 by Piotrek Ba Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Przecież łożysko może być wadliwe i dlatego padło bardzo szybko. Możesz stracić gwarancję przez naprawę na własną rękę. Moim zdaniem nie warto ryzykować. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Nawet jeśli byłbyś mechanikiem precyzyjnym lub przynajmniej ślusarzem narzędziowym, to wiedziałbyś, że każde użycie narzędzi pozostawia ślad a to eliminuje gwarancję. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted October 14, 2020 Report Share Posted October 14, 2020 Jak rozkrecisz mozesz stracic gwarancje. Raz kupiłem młynek Daiwy, posypał sie. Najblizszy serwis był w Niemczech, nie wiem czy cos sie zmieniło. Czas oczekiwania około 2 miesiecy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek Ba Posted October 14, 2020 Author Report Share Posted October 14, 2020 Tak koledzy, macie rację, nie zamierzam go rozkręcać i się grzebać bo się na tym nie znam. Pytałem z ciekawości czym te objawy mogą być spowodowane. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts