Jump to content

Spinning na szczupaka i sandacza początkujący

Recommended Posts

Witam, dodam od razu, że jestem początkującym, zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem i przeglądając internet, czytając zdecydowałem się na kołowrotek Daiwa Ninja 4000, wędka Robinson Carbonic Spin 2,10m 10-30 cw. Chcę zrobić jeszcze zestaw na suma, może ktoś coś poleci. Mam pytanie do was koledzy doświadczeni, czy taki zestaw będzie odpowiedni do połowu tych ryb które wypisałem. Dodam że główki gumek mam zamiar używać 15-25g. Spinning z brzegu dolna Odra. Pozdrawiam

Kołowrotka nie używałem więc się nie wypowiem. Jedno co mogę powiedzieć to że wybrany przez Ciebie rozmiar raczej nie powinien mieć problemu z przynętami do 30g. Jeśli chodzi o kij to jest to kompozyt. Przynęty do 30g obsłuży spokojnie. Z holem szczupaka czy sandacza też spokojnie sobie poradzi. Czasami może być trochę za wolny do zacięcia sandaczowych "pstrykow" ale żeby kupić szybki kij musiałbyś wydać kilka razy więcej kasy.

Dziękuję za podpowiedź, zawsze chętnie posłucham innych propozycji co do kija, może polecisz coś lepszego. Nie koniecznie sugerowałem się tu cena, faktycznie kosztuje to 80zl ale spokojnie do 200 mógłbym coś wybrać, tylko nie wiem dokładnie co by było dobre. Pozdrawiam 

Mam jeszcze takie pytanie, jakich główek olowianych z haczykiem używacie do przynęt spinningowych, chodzi mi o wielkość np twister ma długość 10cm to jaka powinienem zastosowac ciężar? Obecnie używam do wszystkich 15g i te rzuty są nawet całkiem całkiem i czucie na wędce też jest bardzo fajne. 

Moim zdaniem ciężar główki dopasowuje się nie tylko do wielkości gumy, ale również do założonej głębokości prowadzenia. Czasem do calowego paprocha trzeba założyć nawet 10g, żeby go położyć na dnie, a czasem 5-calówkę zbroję zaledwie 2-gramową. Od czasu gdy pojawiły się na rynku, głównie stosuję czeburaszki, pozwala to na szybką wymianę obciążenia w zależności od warunków łowiska, bez haratania gumy kolejnym hakiem. Poza tym odnoszę wrażenie, że guma na czeburaszce lepiej, swobodniej pracuje. Przemyśl to.

Obrazek

Tutaj uzbrojone w hak offsetowy, ale nie jest to konieczne. Jja używam głównie zwykłych z prostym trzonem.

Chyba za długo nacieszyłem się swoim kołowrotkiem, mam go obecnie miesiąc i już coś z nim nie tak, po dzisiajeszym wędkowaniu zaczęły dochodzić z niego jakieś dziwne dźwięki, jak by coś szorowało w środku i jakieś delikatny luz na korbce, czuć podczas kręcenia że coś gdzieś przeskakuje... Czy miał ktoś może podobnie z tym kołowrotkiem? Co to może być przyczyną??? Dodam że gdy miałem jakieś zaczepy to nigdy nie używałem do ich wyrwania siły kołowrotka, zawsze coś owijałem plecionką i wyrywałem to ręką... Ogólnie nie zauważyłem żeby coś po za tym było źle ale to jest denerwujące bo chodził płynnie i nic w nim nie trzeszczało aż do dzisiaj... 

A czy jest możliwe że tak szybko by skończyło się łożysko, dodam że dźwięk jest słyszalny w okolicy szpuli. Tam po za rolkami które są od hamulca i łożyska nic innego nie występuje. Ktoś może takie coś naprawiał na własną rękę? 

Edited by Piotrek Ba

Nawet jeśli byłbyś mechanikiem precyzyjnym lub przynajmniej ślusarzem narzędziowym, to wiedziałbyś, że każde użycie narzędzi pozostawia ślad a to eliminuje gwarancję.