Jump to content

wybór wędki pod szczupaka

Recommended Posts

witam. to moj pierwszy post wiec kilka słow o mnie. nie jestem początkujacym wędkarzem gdyż łowie juz ze 30 lat. na początku spławik pozniej grunt i na koniuec karpiarstwo. niestety z braku czasu został mi teraz praktycznie tylko spining bo zawsze mozna wyskoczyc na dwie czy trzy godzinki. i tak szukam wedki typowej pod szczupaka. najczesciej łowie na nie duzej rzece. kwota około 300 max 350zł. myślałem o tym:

dam-cult-x-spin-2-70m-12-42g-9084719837      lub z cw 7-28

SAVAGE GEAR MPP2 SPIN 2,74m 10-30g 2SEC

Wędka Cormoran RayCor-X 2,70m 10-35g

DAM Effzett Impulse Zander 2,70m 10-30g

Berkley E-Motion Spinning - 2,74m 10-30g

może ktoś coś podpowie co kupić

Mam tego mpp2 i nie ma lepszego kija. Również dużo bardzo dobrych wędkarzy go poleca. We większy wyrzut bo na przynęty po 8-10 cm to się okonie łowi.pod szczupaka nie schodzę poniżej 13cm i tobie też to radzę w gumy po 13 17 cm walą jeszcze takie 45

Edited by Hubert Kopala

56 minut temu, Łukasz Prośniewski napisał:

może ktoś coś podpowie co kupić

W dziale spinnig znajdziesz kilkadziesiąt o ile nie kilkaset podobnych tematów. 

10 godzin temu, Hubert Kopala napisał:

Mam tego mpp2 i nie ma lepszego kija. (…)

Każda pliszka swój ogonek chwali. Ja powiem odwrotnie, nie ma kija najlepszego i niezastąpionego. Dla mnie najlepszy jest ten, którego akcja mi odpowiada, który dobrze mi leży w ręce, którym mogę machać kilka godzin bez nadmiernego zmęczenia.

Jest bardzo wielu bardzo dobrych wędkarzy, którzy wskazaliby inne wędziska jako "najlepsze", więc nie pisz komunałów.

Dla mnie, po wielu latach eksperymentów i zmian, aktualnie najlepszy jest DRAGON Nano Core 7-28g, ale to dla mnie i nigdy nie napiszę, że nie ma lepszego.

Ps

"Na tę chwilę najlepsze dla mnie, niekoniecznie musi odpowiadać Tobie".

Edited by Alexspin

9 godzin temu, Hubert Kopala napisał:

Również dużo bardzo dobrych wędkarzy go poleca

Hmmm, ciekawi mnie czy ich naprawdę znasz, czy z nimi rozmawiasz, czy też to jedynie youtuberzy? Ja wielu nie znam, tych naprawdę dobrych, medialnych jak i nieznanych. Jednak tych co znam, to jestem po imieniu i jeszcze żaden, jak Alex, stanowczo nie wypowiadał się o jakimś wędzisku, że jest najlepsze. Nikt wszystkich nie trzymał, nie oglądał, nie machał. Stanowczość raczej nie świadczy dobrze o tych "dobrych" wędkarzach.

Michał, niekoniecznie. Może to najzwyklejszy wpływ reklamy. Kupił, przekonał się, że ma to o czym mówiono i nie wie czego mu brakuje. Potrzeba czasu na stonowanie poglądów, gdyż to suma wszystkich doświadczeń życiowych.

8 minut temu, zwykły michał napisał:

(…) Głównie Alex, oczywiście nie tylko, co chwilę coś poleca (…)

Głównie z własnego doświadczenia 90%, sporadycznie z doświadczenia dobrych znajomych 10%.

Teraz pod każdą rekomendacją będę pisał "na tę chwilę najlepsze dla mnie, niekoniecznie musi odpowiadać Tobie". Nie będzie wątpliwości... ;):P

Odkąd pamiętam piszę "moim zdaniem", ale i tak ktoś od czasu do czasu nie potrafi tego przeczytać, albo najzwyczajniej nie rozumie. Także nie spodziewaj się rewolucji, ot więcej się nastukasz na klawiaturze. :) 

33 minuty temu, zwykły michał napisał:

Nie łowie na spinning a potrafię wymienić coś polecanego bo tyle tego czytałem.

Prawie nie czytam, nie wrócę już do spinningu, to karta zamknięta. Jednak w niektórych tematach nie mam wątpliwości, do kogo bym się zwrócił na tym forum i gdyby to był spinning, to Alex. Match w ciemno do Jotesa, Ciebie i Winda. Grunt standardowy Wind i znów Ty. Naprawdę ciężkie łowienie to jedynie Wartburg i ja coś o tym wiemy. On cały czas tak łowi ja już bardzo sporadycznie. No a morze to sam nie wiem. Kiedyś był Grzybek, może Hege ale on rozpieszczony rybami w Norwegii i mało się udziela. :) Została mucha ale o niej nie mam pojęcia i to machanie jest jeszcze gorsze do spinningu.