Jump to content

Dobór ciężaru główki jiggowej

Share

Recommended Posts

Witam.  Chciałem poruszyć temat dobierania obciążenia do przynęt gumowych.

Jakich ciężarów używać i w jakich sytuacjach? 

Co zmienia inaczej dobrane obciążenie?

Czy odpowiednio dobierając obciążenie mamy większą szansę na szczupaka?

Z góry dzięki

Jak wyżej, temat rzeka. Zależy od warunków w łowisku, techniki prowadzenia czy upodobań ryb danego dnia. Czasem ryby biorą lepiej jak guma szybko opada wtedy stosuje się cięższe główki, czasem lepiej biorą jak guma opada powoli. Są wędkarze, którzy w ogóle nie dają gumie opaść na dno i zwijają jednostajnie w toni, wtedy im mniejszy ciężar tym płycej pracuje guma. Są tacy którzy łowią na dużych głębokościach albo w silnym nurcie i nie chcą czekać 20min aż guma opadnie na dno wtedy stasują większe ciężary, kolejni znowu zaczepiają gumę tak że hak wychodzi z boku, wtedy puszczają z nurtem na niewielkim obciążeniu i ma to imitować martwą bądź ranną rybę. Co wędkarz, technika i woda to inne sposoby, musisz wypracować swoje, nikt Ci na Twoje umiejętności, doświadczenie, łowiska idealnej gramatury nie poda.

8 godzin temu, m4ko napisał:

Dziękuję. W przyszłą środę planuje pierwszą wyprawę i spróbuje cos wypracować

Pracuję nad tym już blisko 30 lat i ciągle coś zmieniam, ciągle odkrywam coś nowego. Jeśli podczas pierwszej w życiu wyprawy ze spinningiem "wypracujesz" technikę i taktykę łowienia gumami, to chyba wszyscy, jak jeden mąż zgłosimy Cię do Nagrody Nobla... :diabelek:

• 1 month later...
Guest mikolaj37

No cóż z chęcią bym Ci doradził ale to długi temat. Ale w max skrócie. Przyjmnijmy że łowisz standardowymi gumami w przedziale 8-12 cm. Jeśli twoim przeciwnikiem jest szczupak to założyć można że 5-8 g będzie w sam raz. Jeśli sandacz w głębokiej rzece to nawet 30g.Generalnie to jeślisz łowisz np z tzw opadu to obciążenie z reguły jak najmniejsze ale takie aby czuć kiedy guma spadnie na dno. W innej metodzie aby dało się tym rzucić i przy wolnym prowadzeniu nie szorować stale po dnie. Opisz łowisko. 

Jarku, namąciłeś strasznie, same herezje (Czyżby wszystkie Jarki tak miały?). Maks wyraźnie napisał, że chodzi Mu o szczupaki. Nie napisał jakie łowisko, bo pewnie wędkuje na różnych. Temat jest tak obszerny, że można by napisać na ten temat pracę habilitacyjną. Instrukcja na kilka linijek tylko namiesza nowicjuszowi w głowie. Niestety musi poeksperymentować sam, dojdzie do tego.

Guest mikolaj37

No ale do eksperymentów też potrzebny jest materiał. A gdzie te moje herezje? Oczywiście zależy od gumy, wiatru, wędki, głębokości, żerowaniaryb itd, itd ale jeśli ktoś nie ma zupełnie pojęcia do do eksperymentów ma kupić główki na stojącą wodę w pełnej gramaturze? Myślę że 5-8 g to taki klasyk i od tego niech zacznie. Herezje to są niedorzeczności a gdzie w moim poście one są? 

Tutaj:

13 godzin temu, mikolaj37 napisał:

(...) Jeśli twoim przeciwnikiem jest szczupak to założyć można że 5-8 g będzie w sam raz. Jeśli sandacz w głębokiej rzece to nawet 30g.Generalnie to jeślisz łowisz np z tzw opadu to obciążenie z reguły jak najmniejsze ale takie aby czuć kiedy guma spadnie na dno. W innej metodzie aby dało się tym rzucić i przy wolnym prowadzeniu nie szorować stale po dnie.(...)

Dla czego nie szorować po dnie? To jest dość skuteczny sposób na okonie i nie tylko, gdy dominującym pokarmem są np. pijawki lub raczki. Dla czego do opadu stosować jak najlżejsze obciążenie? Niezależnie od głębokości łowiska, dopiero solidne stuknięcie w dno, wręcz wzbijające obłoczki piasku, pobudza apetyt ryb, a jeśli nawet łowisko jest płytkie i żeby przynęta dotarła do dna wystarczyłaby główka 2-3g, tylko że w wartkim nurcie tak obciążona gumka, nie dotrze do dna. Dla czego na sandacza to aż 30g? Osobiście nie mam szczęścia do tych ryb, ale te które złowiłem wzięły wcale nie z dna, ale gumę kolebiącą się w toni. Itd itp...

Jakoś inni koledzy nie żonglowali konkretami, tylko Ty starałeś się "wypocić" szczegółową instrukcję.

Guest mikolaj37

Ty chyba nie czytasz co ja piszę. Założyłem że łowimy szczupaki z opadu na małej gumie na jeziorze. Mała główka bo mała guma, płytko bo tam szczupak z reguły przebywa i dlatego że szczupaki z reguły wolą wolny opad ale patrzę że z koniem kopać się niepodobna. A te 30 g to tak dla kontrastu gdy łowimy w silnym nurcie np. Ja szczupaki łowię od wieków. Mam na rozkładzi wiele metrówek ale widocznie się nie znam. Poporostu dla kogoś kto stawia pierwsze kroki na szczupaka to takie gumy i takie obciążenie to taka klasyka na początek. Bo od czegoś trzeba zacząć. A że jest wiele technik i nie da się ich w trzech zdaniach opisać to normalne a zresztą bo i po co? 

Zresztą ktoś kto ma trochę ogłady nie piszę o herezjach tylko mówi że się nie zgadza i podaje argumenty. Są też tacy którzy wszystko wiedzą lepiej. Ja mam swoją wiedzę zdobytą od lat i nie chce nikogo namawiać do swoich zdań. Ja tylko wyrażam opinię i nawet dobrze że ktoś się ze mną nie zgodzi, tym samym może ja się czegoś nauczę. Nie mam patentu na wiedzę a tylko swoje skromne zdanie i wszystko w temacie.