Jump to content

Okoń na żywczyka.

Kamień
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim. Mam pewny problem odnośnie dobrania wędziska oraz średnicy żyłki na metodę żywcową pod okonie. Przynętą byłyby malutkie płotki (5-7 cm). Ktoś łowił w podany sposób i mógłby się podzielić informacjami? Pozdrawiam.

Każdy rodzaj wędkarstwa jest barbarzyństwem. Nie ma nic przyjemnego we wbitej kotwicy lub haka w pysku ryby. Akurat na pewnym łowisku o tej porze roku jedynie da się złowić piękne okonie na żywca. Nie popieram, ale czasem okoliczności nie pozwalają na nic innego. 

Zgadzam się, że samo wędkowanie ma pewne elementy barbarzyństwa, zwłaszcza gdy nie służy zaspokojeniu głodu, a jedynie złowieniu i wypuszczeniu ryby (stosuję "złów i wypuść" od 1992 r.), ale żywiec to coś dalej idącego, bo moim zdaniem jest to znęcanie się nad przynętą. Wiem, że zaraz ktoś może mi zarzucić, że łowienie na robaka to też znęcanie się nad dżdżownicą, lub innym robalem - odpowiem - dla tego, również od 1992 r. zamknąłem się tylko i wyłącznie w zakresie spinningu.

To są moje osobiste poglądy i nikomu ich nie narzucam, nie potępiam innych metod, toleruję, ale mogę je ignorować...

Na marginesie - nadmieniam, że nie jestem zwolennikiem "ustawy futerkowej", zwłaszcza w jej aktualnym kształcie.

Na żywca łowię a ze 5 lat na drapieżnika nie ma nic lepszego. Plotka na 10 cm będzie zawsze bardziej kusiła szczupaka czy okonia  niż jakieś gumowe czy plastikowe gó##o. Osobiście wypuszczam każdą złowioną rybę i denerwuje mnie to jak komuś szkoda plotki na 10 a szczupaka na 70 już nie

Jeśli szanse na branie szczupaka są niewielkie to wystarczy zwyczajny feeder do 150g wyrzutu i długości minimum 360 cm. Na przykład Robinson Carbonic Feeder 390cm do 150g. Jeśli brania szczupaka mogą się często zdarzać to chyba lepiej karpiówkę np Robinson Diagonal Carp Hunter 390cm 3lbs. Jeśli chodzi o żyłkę celowałbym w około 0,25mm.

10 godzin temu, Hubert Kopala napisał:

Na żywca łowię a ze 5 lat na drapieżnika nie ma nic lepszego. Plotka na 10 cm będzie zawsze bardziej kusiła szczupaka czy okonia  niż jakieś gumowe czy plastikowe gó##o. Osobiście wypuszczam każdą złowioną rybę i denerwuje mnie to jak komuś szkoda plotki na 10 a szczupaka na 70 już nie

Z Twojego wpisu widać tolerancji, o której pisał Docio i ja, u Ciebie "0" (słownie zero). Za to sączy się jad i agresja...

No cóż są LUDZIE i ludziki...

Over and out!