Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak widzę jest to haczyk z oczkiem. Odpowiadając na twoje pytanie: Nie. Jest to wina złego przełożenia na samym końcu. Musisz przez oczko od strony zewnętrznej na stronę zewnętrzną przełożyć żyłkę i powinno być ok. 

Napisano

jak jest odchylony w drugą stronę to jest lepsze zacięcie. Takie coś stosuje się w karpiowych przyponach. Spróbuj może jakiejś rurki termokurczliwej użyć, ale tego nie jestem pewien

Napisano
25 minut temu, m4ko napisał:

Spróbuj może jakiejś rurki termokurczliwej użyć...

...albo zawiązać za oczko.

Napisano
2 minuty temu, Docio napisał:

...albo zawiązać za oczko.

A ten węzeł za oczko nie osłabia za bardzo tej żyłki? Słyszałem że nie powinno się wiązać haczyka za oczko. Ale jeśli można by tak robić to było by to w sam raz dla mnie.

Napisano
3 minutes ago, Strzyżak said:

Słyszałem że nie powinno się wiązać haczyka za oczko.

A to dlaczego? W jaki sposób miałbyś wiązać np krętliki?

Haczyk jest ułożony tak jak powinien. Jeśli masz wątpliwości poszukaj zdjęć gotowych przyponów. Kiedy żyłka będzie z drugiej strony nie będziesz mógł zaciąć. Jeżeli Ci przeszkadza wygląd załóż rurkę termokurczliwą. 

Napisano
Godzinę temu, ważki bąk napisał:

według mnie jest dobrze

Według mnie lepiej tak niż w drugą stronę.

Napisano

Mormyszki wiąże się poziomo, czyli hak jest poziomo, czyli łuk kolankowy jest poziomo i grot tak samo. Sam zobacz, to zaledwie 5 min.

Napisano
W dniu 12.03.2021 o 20:01, Strzyżak napisał:

A ten węzeł za oczko nie osłabia za bardzo tej żyłki? Słyszałem że nie powinno się wiązać haczyka za oczko. Ale jeśli można by tak robić to było by to w sam raz dla mnie.

Węzeł Trilene, posiada ponad 95% wytrzymałości żyłki na węźle. Stosuję go nagminnie i jest tak prosty, że nawet po ciemku można go zawiązać.

Napisano
6 godzin temu, Docio napisał:

Węzeł Trilene, posiada ponad 95% wytrzymałości żyłki na węźle. Stosuję go nagminnie i jest tak prosty, że nawet po ciemku można go zawiązać.

Faktycznie wydaje się być bardzo prosty, nawet prostszy od pętelki, w takim razie będę go używał, a ten prawie poziomy haczyk też wypróbuję nad wodą i zobaczę jak to będzie wyglądało z zacięciami.

Napisano

Do spławika przy połowie w toni może być ale na grunt to raczej sobie odpuść. Znajdź w necie jak ryby pobierają pokarm a zrozumiesz i nie będzie Ci to już nigdy zaprzątać głowy. :) Pamiętaj jak a nie gdzie i co.

Napisano
W dniu 12.03.2021 o 17:21, Strzyżak napisał:

Witam, zacząłem wiązać haczyki do feedera. Wyglądają one w ten sposób, i chciałbym się zapytać czy haczyk powinien być tak wychylony?

IMG_20210312_171351.jpg

To jest prawidłowo zawiązany haczy z oczkiem. 

JKarp