m4ko Posted May 16, 2021 Report Share Posted May 16, 2021 Witam, mam pytanie głównie do osób łowiących odległościówką. Byłem wczoraj nad wodą i łowiłem na odległości około 15m, była lekka fala i świeciło słońce. Miałem problem z obserwowaniem spławika bo był ledwo widoczny. Próbowałem różne kolory antenek ale efekt był taki sam. Jakie są Wasze sposoby na zwiększenie widoczności podczas takich dni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 16, 2021 Report Share Posted May 16, 2021 (edited) Antenka w paski a najlepiej spławik z korpusem na antenie i okulary polaryzacyjne. Wbrew pozorom okulary są pomocne przy każdej pogodzie. Od kilku lat używam Solano i tego producenta mogę polecić. Edited May 16, 2021 by zwykły michał edycja linku 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted May 16, 2021 Author Report Share Posted May 16, 2021 Dziękuje, jaka jest zasada działania takich okularów. Niwelują one refleksy słońca na wodzie czy jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 16, 2021 Report Share Posted May 16, 2021 Nie było mi po drodze z fizyką ale wiem jak szukać 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted May 16, 2021 Report Share Posted May 16, 2021 jak wyżej, okulary polaryzacyjne 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 16, 2021 Report Share Posted May 16, 2021 (edited) 9 godzin temu, m4ko napisał: była lekka fala i świeciło słońce. Miałem problem z obserwowaniem spławika bo był ledwo widoczny Każdy tak ma. Moim rozwiązaniem, i nie tylko moim, było malowanie antenek na nowo w czarno białe paski i to szerokie na minimum 5 mm a lepiej jak są 1 cm. Nie mam od tamtej pory problemu z widocznością niezależnie od pogody a także od cieni na wodzie np drzew z przeciwległego brzegu. Przy ostrym słońcu używam okularów polaryzacyjnych, dla ochrony oczu, w innym przypadku nie potrzebuję, antenki są doskonale widoczne. Edited May 16, 2021 by Docio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted May 17, 2021 Author Report Share Posted May 17, 2021 (edited) 11 godzin temu, Docio napisał: Każdy tak ma. Moim rozwiązaniem, i nie tylko moim, było malowanie antenek na nowo w czarno białe paski i to szerokie na minimum 5 mm a lepiej jak są 1 cm. Nie mam od tamtej pory problemu z widocznością niezależnie od pogody a także od cieni na wodzie np drzew z przeciwległego brzegu. Przy ostrym słońcu używam okularów polaryzacyjnych, dla ochrony oczu, w innym przypadku nie potrzebuję, antenki są doskonale widoczne. A jak takie pomalowane spławiki wywarzasz? W sensie ile antenki ci wystaje? Edited May 17, 2021 by m4ko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 17, 2021 Report Share Posted May 17, 2021 (edited) 1 godzinę temu, m4ko napisał: A jak takie pomalowane spławiki wywarzasz? W sensie ile antenki ci wystaje? To zależy od spławika, albo pod białe, albo pod czarne, albo środek korpusu wskaźnikowego. Już od ok 10 m czerwony, niebieski, czarny zawsze są ciemne a biały, żółty, jasny pomarańczowy są jasne. Wyważyć można wedle woli i tła. Spławik może wskazywać brania podnoszone lub zatapiane ale zawsze wyważam pod kontrast abym widział zmianę. Ciemne tło, czarna końcówka może być nawet 2 cm, pod nią biały pasek 1 cm, wyważam pod białe i jak ryby biorą delikatnie i delikatnie przytopi, to nie widzę spławika i tną. Z kolei jak białe znajdzie się na 1 lub 2 "piętrze" nad wodą, to widzę branie podnoszone, choć raczej widzę wtedy dwa jasne paski. Jak zauważysz niektóre spławiki są pomalowane inaczej niż piszę. One są z epoki "eksperymentów", kiedy się jeszcze uczyłem kolorków, czyli ponad 20 lat temu. Najlepszych nie ma a to takie których antenki pomalowane są całe jak zebra w szerokie paski biało-czarne. Dodam, że to nie tylko moje zdanie, Spławik66 też tak uważa. Edited May 17, 2021 by Docio 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 17, 2021 Report Share Posted May 17, 2021 Moim zdaniem wszystkie antenki w paski są pomocne. Dobrze widać kiedy spławik lekko się przytopi albo podniesie. Kto łowi liny ten wie jak to jest 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts