Mikołaj Malfoy Posted July 12, 2021 Report Share Posted July 12, 2021 witam, mam maly problem zamowilem wedke castingowa, przeczytalem to po fakcie i mam takie pytanie czy bedzie mozna lowic na normalnym kolowrotku, czy to zda egzamin ??? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted July 12, 2021 Report Share Posted July 12, 2021 Jak chcesz to osiągnąć? Będziesz musiał kręcić zupełnie w drugą stronę. Może być ciężko. Dodatkowo żyłka/plecionka będzie się dziwnie zachowywała. Na upartego da radę, pytanie tylko czemu psuć sobie przyjemność z łowienia? Nie da się wędki odesłać, zazwyczaj można zwrócić towar w przeciągu 7 dni, bez podania przyczyny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 8 godzin temu, Mikołaj Malfoy napisał: (...) czy to zda egzamin ??? NIE! Masz dwa wyjścia, albo odesłać wędzisko, albo dokupić do niego multiplikator. Najtańszy jaki na początek zda egzamin to Team Dragon HS200iL oczywiście z ograniczeniem masy przynęt do 45g. Jeśli chciałbyś łowić ciężej, np do 60g, to już większe pieniądze Daiwa Tatula CT100HSL za to jest to multiplikator niemal legendarny, posłuży wiele sezonów. Chyba zwrot wędziska będzie bardziej ekonomicznie uzasadniony, choć namawiałbym Cię na casting. Mnie ponad 4 lata temu wciągnęło tak, że całkowicie zaniechałem tradycyjnego spinningu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 15 godzin temu, Mikołaj Malfoy napisał: witam, mam maly problem zamowilem wedke castingowa, przeczytalem to po fakcie... To znak od losu A jakie wędzisko kupiłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 Jeszcze da się namówić na casting 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ko Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 Pytanie tylko, jakie jest jego nastawienie, upartemu nic nie doradzisz, ale jak jest otwarty na nowości to da radę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 Trzeba trochę chcieć. Polecam kanał (nie mam z nim nic wspólnego) https://www.youtube.com/c/WędkarskieDylematy/videos Każdy kolejny film pokazuje jak można się rozwijać i ile czerpać radości z samego rzucania. Z czasem można skutecznie łowić przynętami rzędu < 2g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted July 13, 2021 Report Share Posted July 13, 2021 10 godzin temu, HaDe napisał: Każdy kolejny film pokazuje jak można się rozwijać i ile czerpać radości z samego rzucania. A następny o powrocie do korzeni Spining inaczej 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 (edited) Andrzeju, tak zaczynalem moje pierwsze kroki w spinningowaniu. Bambusowe, rosyjskie wędzisko (250cm/c.w. nieznane), wielka, również rosyjska "katuszka", żyłka Stilon 0,50mm i blachy Gnom, Alga w kilku rozmiarach. Każdy wyjazd na ryby (Pilica, Warta) kończył się zupełnie niezłym wynikiem, w godzinkę kilka okoni, jakiś szczupaczek, albo i dwa.To były czasy... Rozmarzyłem się... Edited July 14, 2021 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 14, 2021 Report Share Posted July 14, 2021 Bo kiedyś to było Nawet jeśli to "kiedyś" minęło rok temu wspominamy z sentymentem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Staś Posted November 29, 2022 Report Share Posted November 29, 2022 siema mam takie pytanie czy na zwykłej wędce można łowic kołowrotkiem castingowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted November 30, 2022 Report Share Posted November 30, 2022 Teoretycznie można próbować, ale praktycznie to byłaby katorga. Zwróć uwagę, że casting to spinning "do góry nogami". Jeśli trzymałbyś zestaw multiplikatorem w dół jak z tradycyjnym kołowrotkiem, to nie masz żadnej kontroli nad linką i praktycznie każdy rzut kończyłby się skomplikowanym gniazdem. Jeśli trzymałbyś jak kij castingowy, multiplikatorem do góry, to byłby problem ze stabilizacją i właściwym opanowaniem zestawu, bo brak pazura ograniczałby opanowanie zestawu, a tym samym komfort wędkowania. Ja sobie tego nie wyobrażam, ale może są masochości, którzy lubią takie "zabawy"... Wreszcie zwróć uwagę na konstrukcję, wielkość i rozstawienie przelotek, moim zdaniem tradycyjnie uzbrojony spinning nie zdałby egzaminu we współpracy z multiplikatorem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts