Fracisz Posted August 30, 2021 Report Share Posted August 30, 2021 Witam, jestem laikiem jeśli chodzi o tematy wędkarskie, ale bardzo interesuje mnie czy jest karma, czy jakaś przynęta które przyciągnie wszelkiego rodzaju ryby morskie, słonowodne? Czy kutry rybackie czy wędkarze którzy łowią ryby morskie stosują jakiegoś typu wabik dla ryb ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 30, 2021 Report Share Posted August 30, 2021 Stosowanie czegoś takiego w morzu mija się z celem że względu na wielkość morza. Poza tym nie ma karmy która przyciągnie wszystkie ryby bo te odżywiają się czym innym. Kutry ciągną sieci a wędkarze stosują rożnego rodzaju wabiki żeby ryba zainteresowała się i złapała haczyk. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted August 31, 2021 Report Share Posted August 31, 2021 14 godzin temu, zwykły michał napisał: morzu mija się z celem Chyba że jest stosowane przez większość roku i stale. W miejscowości w której ja wypoczywałem ryby biorą przy molo od strony wschodniej ( w tym roku w sierpniu było z tym kiepsko ponieważ na początku miesiąca przeszedł sztorm) a w bliskiej odległości właśnie od tej strony znajduję się smażalnia ryb i port rybacki i wypływ słodkiej wody z oczyszczalni ścieków i drugi z jeziora. Podsumowanie formułuje się samo. W tamtym miejscu zgrały się 3 ważne czynniki falochron/pomost przeładunkowy (spowalnia fale co daje rybą miejsce spokojniejsze ) resztki jedzenia (naturalnym odpowiednikiem jest padlina która jest najłatwiej zdobywanym pokarmem) i słodkawa woda . Tutaj pojawia się ważne pytanie co ma woda słodka do ryb słonowodnych. Ma dwa teoretyczne plusy dla ryb . Woda słona ma większą gęstość od wody słodkiej przez co rybą ciężej jest się im w niej poruszać (woda słodka i słodkawa jest jest odwrotnością). W Wodzie o mniejszym zasoleniu może rosnąć więcej rodzajów roślinności wodnej i więcej fito planktonu który poprawia liczebność planktonu. Wniosek woda słodka zwiększa ilość pożywienia i w ograniczonym stopniu ułatwia poruszanie się. A teraz odpowiedź na pytanie wędkarze i rybacy nie stosują wabików (zanęt) tylko wykorzystują wiedzę praktyczną i teoretyczną żeby znaleźć idealne miejsce na połów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted August 31, 2021 Report Share Posted August 31, 2021 2 hours ago, mikolaj łódzki said: Woda słona ma większą gęstość od wody słodkiej przez co rybą ciężej jest się im w niej poruszać (woda słodka i słodkawa jest jest odwrotnością). Pomyliłeś gęstość z lepkością ale to musi być ważnym czynnikiem. Przypadek o którym piszesz jest ekstremalny i potrzeba kilku czynników żeby mogło działać. Potwierdza, że morze jest zbyt rozległe żeby to miało sens. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fracisz Posted September 1, 2021 Author Report Share Posted September 1, 2021 A czy jeśli ryby już są w danym miejscu powiedzmy 2/3 metry od nas to wystarczy wrzucić im jakiś pokarm żeby się zainteresowały i podpłynęły ? Nie mówię o łapaniu ich na haczyk a samym podpłynięciu. Jest jakiś rodzaj pokarmu który zainteresuje większość ryb słonowodnych ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Bliżej to tylko rekin podpłynie 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 2, 2021 Report Share Posted September 2, 2021 (edited) Barrakuda też Nota bene, @Francisz a po co mają bliżej podpływać? Dystans 2-3m to luksus, chciałbym łowić w morzu na takim dystansie, a jeśli nie zamierzasz łowić, to po co wabić ryby? Coś mi się wydaje, że piszesz tylko po to żeby pisać, bo sensu w tym nie widzę. Edited September 2, 2021 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fracisz Posted September 2, 2021 Author Report Share Posted September 2, 2021 Chciałbym aby rybki zechciały pływać bliżej mnie, będąc już w wodzie. Mowa tutaj o rybkach nie do łowienia, a bardziej oglądania poza granicami Polski. Chorwacja, Grecja, Kraje karaibskie, interesuje mnie to czy zwykła karma dla ryb słonowodnych wystarczy aby je zainteresować, czy są lepsze do tego sposoby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 3, 2021 Report Share Posted September 3, 2021 Płetwonurkowie jeśli chcą zwabić ryby to wzruszają aktywnie dno. Do takiego "tumanu" chętnie podpływa drobnica a chwilę potem większe ryby. Kolejność nie jest przypadkowa gdyż większość gatunków ryb w morzu to drapieżniki. Wbrew pozorom temat nie na to forum. "zdjęcia+sesja+morze+ryby" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 3, 2021 Report Share Posted September 3, 2021 13 hours ago, Fracisz said: Chciałbym aby rybki zechciały pływać bliżej mnie, będąc już w wodzie. Mowa tutaj o rybkach nie do łowienia, a bardziej oglądania poza granicami Polski. Chorwacja, Grecja, Kraje karaibskie, interesuje mnie to czy zwykła karma dla ryb słonowodnych wystarczy aby je zainteresować, czy są lepsze do tego sposoby Na miejscu są lokalni przewodnicy i znają zwyczaje ryb. Możemy sobie gdybać. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fracisz Posted September 3, 2021 Author Report Share Posted September 3, 2021 (edited) Też to zauważyłem, rozumiem że w tym dnie jest pokarm, czy można zwabić ryby zwykłym pokarmem ze sklepu dla ryb słonowodnych ? I uzyskać podobny efekt ? Edited September 3, 2021 by Fracisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fracisz Posted September 3, 2021 Author Report Share Posted September 3, 2021 8 godzin temu, Docio napisał: Płetwonurkowie jeśli chcą zwabić ryby to wzruszają aktywnie dno. Do takiego "tumanu" chętnie podpływa drobnica a chwilę potem większe ryby. Kolejność nie jest przypadkowa gdyż większość gatunków ryb w morzu to drapieżniki. Wbrew pozorom temat nie na to forum. "zdjęcia+sesja+morze+ryby" Też to zauważyłem, rozumiem że w tym dnie jest pokarm, czy można zwabić ryby zwykłym pokarmem ze sklepu dla ryb słonowodnych ? I uzyskać podobny efekt ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted September 3, 2021 Report Share Posted September 3, 2021 5 godzin temu, zwykły michał napisał: Na miejscu są lokalni przewodnicy i znają zwyczaje ryb. Możemy sobie gdybać. Godzinę temu, Fracisz napisał: Też to zauważyłem, rozumiem że w tym dnie jest pokarm, czy można zwabić ryby zwykłym pokarmem ze sklepu dla ryb słonowodnych ? I uzyskać podobny efekt ? Przeczytaj co Pan Michał napisał i przemyśl swoje pytanie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts