Jump to content

tania plecionka

Szklarz_
 Share

Recommended Posts

Po pierwsze Kairiki to niezła plecionka. Po drugie 0,315mm to trzy razy za grubo na szczupaka. Po trzecie jak widzę takie "promocje" że ktoś mi odwinie 100 czy 200 metrów ze swojej szpuli na której jest 3km plecionki, która nie wiadomo w jakich warunkach i ile czasu leży to mi się śmiać chce, zwłaszcza., że ta "przyjemność" kosztuje  nie małe pieniądze. W dodatku te kolory... można sobie balony na imprezie wiązać...

Plecionki używałem dwa sezony i dalej czasami używam. Zalety to cicha, mocna, pięknie układa się na szpuli. Wady zbyt szybko się zużywa. Drobne przetarcia mocno ją osłabiają. Reasumując średnio polecam do jeziorowego spinningowania bez zaczepów i kamieni. Na rzekę zdecydowanie nie polecam. Grubość zdecydowanie nie na szczupaka choć tu grubość 0.19 to tak jak 0.13 max 0.15 power pro 4 splotowa.Na szczupaka dobra w przedziale 0.17 - 0.23 w zależności od warunków i wielkości poławianych ryb. 

Chcecie na prawdę TANIĄ plecionkę?

Od ubiegłej jesieni testuję taką dziwną plecionkę (zniknęła ze sklepów, jest dostępna na Alledrogo), nazywa się DAM CROSSPOWER 4-BRAID GREEN. Splot włókien Spectra ścisłością nie ustępuje renomowanym plecionkom 3-krotnie droższym. Występuje w grubościach 0,10mm, 0,13mm, 0,15mm, 0,17mm, 0,20mm i 0,22mm, oczywiście to tylko w opisie, bo nie ma to niczego wspólnego z rzeczywistością, natomiast deklarowana na etykiecie wytrzymałość jest podawana "na węźle" i jest bardzo rzetelna, z leciutkim marginesem błędu in+. Początkowo podchodziłem do niej jak przysłowiowy "pies do jeża", w końcu przemogłem się i próbowana była zarówno w spinningu, jak i castingu. W tej drugiej metodzie niezależnie od grubości ani raz nie utworzyło się gniazdo. W obu metodach układa się bardzo przyzwoicie na szpuli, chyba że kołowrotek do d**y. W początkowej fazie używania jest stosunkowo sztywna, ale po niespełna godzinie wędkowania traci tę wadę. Mimo grubości nie odstrasza ryb, a to dzięki barwie, która po kilku godzinach lekko szarzeje i upodabnia się do nitek glonów i cienkich łodyżek wodnej roślinności. Trudno mi określić jak długo wytrzymają, ale nawet ta "najcieńsza niby 0,10mm", po kilkudziesięciu godzinach wędkowania nie wykazuje przetarć i nadmiernych strzępień. Używam jej aktualnie w zestawach 4-10g, 5-15g, 7-21g i 10-35g, jedynie UL 1-4g jest zaopatrzony w Sunline Siglon PE 0,4.

Główną zaletą tego "wynalazku" jest cena. Jeśli szpula 110m kosztuje ok. 20.- PLN, szpula 150m ok. 30.- PLN, a szpula 300m ok. 60.- PLN, to nawet jeśli trzeba by wymieniać ją co sezon, to ja to przeżyję.

Obawiam się tylko, że jest traktowana przez wędkarzy z dużą rezerwą i już niknęła ze sklepów, to może zniknąć również z Alledrogo, a szkoda.

Plecionka DAM Crosspower 4-Braid 0,10mm/300m Green

W dniu 13.09.2021 o 19:56, wędkarstwo z pasją napisał:

Po pierwsze Kairiki to niezła plecionka. Po drugie 0,315mm to trzy razy za grubo na szczupaka. Po trzecie jak widzę takie "promocje" że ktoś mi odwinie 100 czy 200 metrów ze swojej szpuli na której jest 3km plecionki, która nie wiadomo w jakich warunkach i ile czasu leży to mi się śmiać chce, zwłaszcza., że ta "przyjemność" kosztuje  nie małe pieniądze. W dodatku te kolory... można sobie balony na imprezie wiązać...

Trzy razy cieniej to 0.1. Proponuję kupić Sunline Siglon pe 0.6 (0.13 mm) i ocenić, czy nada się pod typowe łowienie szczupaków na lekko. Pierwszy zaczep zweryfikuje pojęcie "średnicy" . 

Warto jeszcze zakupić np. Konger Ultra Tiny i zmierzyć jej "średnicę". Tasiemki mierzy się po cienkim, czy grubym?

Hyple Tackle 0.07 mm ma wytrzymałość 4,5 kg, Sunline Siglon 0.07 - 1.5 kg.  Słabsza, a droższa. Niepojęte. O ile cieńsza? Warto samemu sprawdzić. 

Może warto pisać o grubości plecionek "opisanej jako ileś tam 0,mm". Będzie uczciwiej.

Edit. Uwierz, że są sprzedawcy, którzy odwijają z kilometrowych szpulek 100, 200 m linki i dbają o jej świeżość.

Edited by HaDe