Jump to content

Karta wędkarska (12-latek)

Smok
 Share

Recommended Posts

• hege changed the title to Karta wędkarska (12-latek)

Nie kartę tylko legitymację (na kartę czeba mieć 14 lat). Mając legitymację możesz łowić na jedną wędkę i wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej która ma kartę (karta nie musi być opłacona)

53 minuty temu, wind napisał:

poproszę o przytoczenie konkretnego przepisu.

Siem nie doczekasz. To kolejny gość, który przepisy PZW uważa za państwowe. No i wie lepiej, że autorowi chodzi o legitymację członkowską a nie Kartę Wędkarską.

Zwolnienie z obowiązku posiadania to jednak co innego niż posiadanie dozwolone od lat xx. Osobiście miałem kontakt z 12-to latkiem posiadający Kartę Wędkarską a słyszałem o 9-cio latku, który zdał egzamin.

Edited by Docio

Nie, nie ma.

Ale z radości bym nie skakał. Nie pamiętam już, a może się też coś zmieniło, kiedyś, mimo posiadania Karty Wędkarskiej nie wolno było samodzielnie łowić bodaj do 16-go roku życia. Pełnoletni opiekun nie musiał posiadać uprawnień ale działał Kodeks Opiekuńczy, czy jak mu tam, który zabraniał braku nadzoru. Dopiero od 16-go roku życia dzieciak zaczyna podpadać częściowo pod KK i KW i może odpowiadać za występki jak dorosły, znaczy pełnoletni, bo sami wiemy, że "dzieci" w wieku 25 lat u nas mnóstwo a nawet starszych.

4 godziny temu, wind napisał:

Ehhh ... I zepsuli mi zabawę ;)

A ja myślałem abyś miał spokój. Dobra. Następnym razem podgrzeję atmosferę abyś i Ty miał trochę rozrywki. :diabelek:

GryDis ma rację a Wy się mylicie. Kartę wędkarską wydaje się osobie która ukończyła 14 lat.

Reguluje to

OBWIESZCZENIE
MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

z dnia 21 kwietnia 2015 r.

w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym

Edited by wędkarstwo z pasją

Obwieszczenie nie jest aktem prawnym ale sprawdziłem ustawę, bo przyjmuję, że mogę się mylić. I faktycznie 1.02.2020 Art 7 ust 6 mówi o tym.

GryDis, Jakub macie rację, pomyliłem się.