Smok Posted September 18, 2021 Report Share Posted September 18, 2021 Czy mając 12 lat mogę wyrobić kartę wędkarską ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 18, 2021 Report Share Posted September 18, 2021 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GryDis Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 Nie kartę tylko legitymację (na kartę czeba mieć 14 lat). Mając legitymację możesz łowić na jedną wędkę i wyłącznie w towarzystwie osoby dorosłej która ma kartę (karta nie musi być opłacona) 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 48 minut temu, GryDis napisał: na kartę czeba mieć 14 lat poproszę o przytoczenie konkretnego przepisu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 53 minuty temu, wind napisał: poproszę o przytoczenie konkretnego przepisu. Siem nie doczekasz. To kolejny gość, który przepisy PZW uważa za państwowe. No i wie lepiej, że autorowi chodzi o legitymację członkowską a nie Kartę Wędkarską. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 Może tutaj. Na stronie okręgu mazowieckiego jest załącznik z listą pytań na egzamin i pytanie numer 1 dotyczy zwolnienia z obowiązku posiadania karty wędkarskiej 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 (edited) Zwolnienie z obowiązku posiadania to jednak co innego niż posiadanie dozwolone od lat xx. Osobiście miałem kontakt z 12-to latkiem posiadający Kartę Wędkarską a słyszałem o 9-cio latku, który zdał egzamin. Edited September 19, 2021 by Docio 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 Tys prawda. Czyli nie ma ustawowo określonego wieku w jakim można przystąpić do egzaminu? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 Nie, nie ma. Ale z radości bym nie skakał. Nie pamiętam już, a może się też coś zmieniło, kiedyś, mimo posiadania Karty Wędkarskiej nie wolno było samodzielnie łowić bodaj do 16-go roku życia. Pełnoletni opiekun nie musiał posiadać uprawnień ale działał Kodeks Opiekuńczy, czy jak mu tam, który zabraniał braku nadzoru. Dopiero od 16-go roku życia dzieciak zaczyna podpadać częściowo pod KK i KW i może odpowiadać za występki jak dorosły, znaczy pełnoletni, bo sami wiemy, że "dzieci" w wieku 25 lat u nas mnóstwo a nawet starszych. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 19, 2021 Report Share Posted September 19, 2021 Chodzi mi o to czy jest minimalny wiek jak na prawo jazdy. Przeciętny kilkulatek będzie miał problem ze zrozumieniem zagadnień więc nie ma ryzyka Dojrzałość to inna kwestia i każdy zna co najmniej kilka takich osób. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2021 Report Share Posted September 20, 2021 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Chodzi mi o to czy jest minimalny wiek jak na prawo jazdy. Ustawa ani znane mi dokumenty nie określają takiego wieku. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 20, 2021 Report Share Posted September 20, 2021 Ehhh ... I zepsuli mi zabawę 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted September 20, 2021 Report Share Posted September 20, 2021 Cała przyjemność po naszej stronie 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 20, 2021 Report Share Posted September 20, 2021 4 godziny temu, wind napisał: Ehhh ... I zepsuli mi zabawę A ja myślałem abyś miał spokój. Dobra. Następnym razem podgrzeję atmosferę abyś i Ty miał trochę rozrywki. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted September 22, 2021 Report Share Posted September 22, 2021 (edited) GryDis ma rację a Wy się mylicie. Kartę wędkarską wydaje się osobie która ukończyła 14 lat. Reguluje to OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 21 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym Edited September 22, 2021 by wędkarstwo z pasją 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 22, 2021 Report Share Posted September 22, 2021 Obwieszczenie nie jest aktem prawnym ale sprawdziłem ustawę, bo przyjmuję, że mogę się mylić. I faktycznie 1.02.2020 Art 7 ust 6 mówi o tym. GryDis, Jakub macie rację, pomyliłem się. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts