hala Posted October 30, 2021 Report Share Posted October 30, 2021 Chętnie przyjmę lub kupię stary kołowrotek Mikado KJ 320 RD. Głównie interesuje mnie kabłąk do tego kołowrotka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 1, 2021 Report Share Posted November 1, 2021 Do dziwadeł i antyków doginałem ze szprychy od roweru wyczynowego materiał: kwasówka lub chromowana zazwyczaj skutecznie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 1, 2021 Report Share Posted November 1, 2021 Nie można dopasować z innego kołowrotka podobnej wielkości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hala Posted November 2, 2021 Author Report Share Posted November 2, 2021 Serwis Mikado stwierdził że nie można dopasować tego kabłąka z innych kołowrotków. Drut kabłąka po stronie rolki jest zatopiony w odlewie tego elementu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 Rozumiem sentyment do tego kołowrotka i chęć jego naprawy. Jednak czy coś stoi na przeszkodzie aby go odłożyć na półkę zasłużonej emerytury i kupić coś nowego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 2 godziny temu, hala napisał: Serwis Mikado stwierdził że nie można dopasować tego kabłąka z innych kołowrotków.Drut kabłąka po stronie rolki jest zatopiony w odlewie tego elementu. Pitagoras twierdzi że matematyka śmierdzi.... Kołowrotki robione w Kitaju miewają współ wymienne podzespoły. ZATOPIONY? To rozwierć i wklej PS mi by sie nie chciało a robie bardziej karkołomne akcje ratunkowe kołowrotkom 50 czy nawet 70 + Link to comment Share on other sites More sharing options...
hala Posted November 2, 2021 Author Report Share Posted November 2, 2021 Podjąłem próbę rozwiercenia. Nie udało się. Element niemożliwy do dalszego wykorzystania. Dziękuję Kolegom za dobre rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 Czyli niewiele straciłeś. 3 godziny temu, Wartburg napisał: Kołowrotki robione w Kitaju miewają współ wymienne podzespoły. Pewnie dlatego że są takie same tylko inaczej malowane Niewiele można wymyśleć wśród modeli w cenie kilkudziesięciu złotych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 (edited) Z pół roku temu wyp****** na szmelc skrzynkę takich kołowrotków kupionych przypadkowo razem z zabytkowymi wędkami, szczerze to większość działała, ale pobieżne oględziny nie rokowały długiej i bezawaryjnej eksploatacji. Jeśli KONIECZNIE chcesz reanimować to ZOMBIE przy okazji / z naciskiem na długo sie zejdzie/ Poszukać mogę kabłąka od jakiegoś tyfusa w graciarni znajomego kolekcjonera. Edited November 2, 2021 by Wartburg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 2, 2021 Report Share Posted November 2, 2021 7 godzin temu, hala napisał: Podjąłem próbę rozwiercenia. Nie udało się. Element niemożliwy do dalszego wykorzystania. Dziękuję Kolegom za dobre rady. W imadle wiertarką na stojaku kolumnowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts