ugabanda Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 Witam po dłuższym okresie. Zgłaszam się do was z prośbą o pomoc przy doborze kołowrotka do wędki float, match. Wędkę jaką nabyłem to: Cormoran APM 40 Power Float - 3,60m 10-40g I teraz do tego oto wędziska muszę dokupić kołowrotek i resztę. Wiadomo kołowrotek z płytką szpulą. Oto na co padło: 1. Ryobi OASYS MATCH 4500 2.Dragon Megabaits CX Match FD735i 3.Daiwa Ninja LT 3000D-C 10219-301 4.DAIWA NINJA LT 4000-C 5. Robinson VDE Match 306 FD 6.Robinson VDE Match 406 FD 7.VDE FEEDER FAN 306FD Pytanie jest następujące: czy dobrze kombinuje i dobieram sprzęt do wędki., i który z wyżej wymienionych będzie najlepszy. Od razu dodam, że nie chce wydać więcej niż za tego dragona czyli w tym przypadku 270zł (max to 280zł) Gorzej z doborem żyłki. zawsze pod spławik używałem takiej: dragon specjalist pro match&feeder Pozostać przy tym czy macie inne propozycje. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego po świętach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted December 28, 2021 Report Share Posted December 28, 2021 12 minut temu, ugabanda napisał: Wiadomo kołowrotek z płytką szpulą Tutaj się nie zgodzę. Zamiast kołowrotka z płytką szpulą można wybrać kołowrotek z normalną szpulką tylko że w mniejszym rozmiarze . Wybór należy do ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted December 29, 2021 Author Report Share Posted December 29, 2021 Ja chce płytką szpulę. Pytanie tylko, który z tych co wymieniłem jest wart uwagi. Nie zawsze droższe musi być lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted December 29, 2021 Report Share Posted December 29, 2021 To po prostu poczytaj opinie i weź ten w który ma najmniej złych opinii. Jeżeli chodzi o ocenę techniczną to małe przełożenie daje nam przyjemniejsze ale dłuższe zwijanie a przy wyższym trzeba będzie użyć większej siły ale będzie to trwało krócej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 29, 2021 Report Share Posted December 29, 2021 Z własnych doświadczeń mogę poradzić abyś poz. nr 5 i 6 omijał szerokim łukiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 29, 2021 Report Share Posted December 29, 2021 On 12/28/2021 at 4:52 PM, ugabanda said: 4.DAIWA NINJA LT 4000-C Wybrałbym Daiwe ale rozmiar 2500. Moim zdaniem będzie dużo lepszy do tej wędki bo pojemność szpuli nie wymaga podkładu, lżejszy, wyższe przełożenie i różnica w cenie wystarczy na żyłkę. Daiwa z pozycji numer 3 to ten sam model z głęboką szpulą. Ryobi Oasys jest podobno klonem Spro Passion którego używam od kilku lat i kupiłbym drugi bez chwili wahania. Tańszy niż Daiwa ale wziąłbym model 2000 z uwagi na wielkość szpuli. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 30, 2021 Report Share Posted December 30, 2021 Skoro są propozycje, co prawda jeszcze go nie wypróbowałem ale, Jaxon Element QX 200 Match kosztuje nieco ponad 200 pln, ma płytką szpulę i jest całkowicie metalowy. Wadą jest brak szpuli zapasowej jednak można dokupić za niecałe 50,- i też jest metalowa. W dodatku można wybrać płytką lub głęboką szpulę a to już urozmaica wybór linki. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted December 30, 2021 Author Report Share Posted December 30, 2021 Spoko Na wstępie powiem ,że nie podchodzi mi firma Jaxon. Nie że jej nie lubię bo mam kilka ich rzeczy ale jeśli chodzi o wędki i kołowrotki to nie bardzo. Nie dla mnie. Cytat 20 godzin temu, zwykły michał napisał: Wybrałbym Daiwe ale rozmiar 2500. Moim zdaniem będzie dużo lepszy do tej wędki bo pojemność szpuli nie wymaga podkładu, lżejszy, wyższe przełożenie i różnica w cenie wystarczy na żyłkę. Daiwa z pozycji numer 3 to ten sam model z głęboką szpulą. Jeśli chodzi o kołowrotki daiwa ninja lt 2500, to który 2500, 2500d czy 2500xh. Czy to znaczy, że pozostałe modele daiwa ninja lt nie maja płytkiej szpuli czy źle to pojmuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted December 30, 2021 Report Share Posted December 30, 2021 Daiwa 2500d ma głęboką szpulę. D jest skrótem od angielskiego "deep" czyli głęboki. Kupiłbym taki jak ten ale chwilowo nie mam takich dylematów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted January 1, 2022 Author Report Share Posted January 1, 2022 (edited) Daiwa ninja lt 3000-c oraz daiwa ninja 3000-cxh. Szukam szukam i nie mogę znaleźć. Powiedzcie mi co oznacza skrót "C" oraz "CXH" ? Skrót "D" już został wyjaśniony z ang. Deep. Dzięki za pomoc Edited January 1, 2022 by ugabanda Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted January 1, 2022 Report Share Posted January 1, 2022 Szukałeś ? Pierwsze dwie oferty decatchlon i pleciona wersja c jest na allegro . H-oznacza high (z angielskiego wysokość ,wysokie) oznacza że kołowrotek ma wysokie przełożenie . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 2, 2022 Report Share Posted January 2, 2022 Strzelam po krótkich poszukiwaniach. Litera C może oznaczać generację tego modelu a X jest używane jako zamiennik znaku mnożenia. Model Ninja CXH to kołowrotek trzeciej generacji z wyższym przełożeniem. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 2, 2022 Report Share Posted January 2, 2022 A po co zgadywać skoro Daiwa wszystko pięknie opisuje. katalog Proponuję od początku poczytać a obecny "problem" opisany jest na stronie 12. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted January 2, 2022 Author Report Share Posted January 2, 2022 Hehe. Jak to mówią - trochę techniki i się gubimy. Wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted January 14, 2022 Author Report Share Posted January 14, 2022 Więc tak. Powracam, gdyż jeszcze nie wybrałem / nie zakupiłem kręcioła. wyszukałem jeszcze więcej modeli. więc mam nowe propozycje . 1. robinson 2. megabaits 3.okuma 4.mistrall 5.gunki Jeszcze raz zapodam do jakiej wędki ten kręcioł - cormoran Mógłbym zawołać kogokolwiek i powiedzieć spójrz i powiedz, który mam kupić i takiego zakupić. Ale pisze jeszcze raz tu, może ktoś coś jeszcze raz podpowie. Dzięki serdeczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts