Kusy Napisano 22 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Hej byłem macałem i póki co wybór pada na coś takiego Okuma Helios SX 270 cm 15-45g miał ktoś może styczność lub słyszał co nieco? Na aukcji piszę, że praca "medium" ale nie powiedziałbym - kije sztywny wydaje mi się. Edytowane 22 Lipca 2022 przez Kusy
Alexspin Napisano 25 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2022 W dniu 13.07.2022 o 06:38, Kusy napisał: (...) Ale... i to jest dla mnie trochę sedno sprawy całkiem niezrozumiałe - Jaxon za 150 zł ma opis 10-40g i będzie fajnie działał z przynętami rzeczywiście z tego zakresu... a Daiwa 5-35g (też zakres 30g) za 500 zł nie będzie tak dobrze działać... i wychodzi na to, że jest źle opisana? (...) Nie jest źle opisana, co najwyżej ma nieco większy margines bezpieczeństwa, ale pamiętaj, że cena nie zawsze odzwierciedla wyłącznie jakość, w znacznej mierze jest to znak firmowy.
Gość Ubertroll Napisano 25 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2022 Aleksandrze, śmiem twierdzić, że Pinnacle jest legendarny nie ze względu na jego walory użytkowe, tylko dlatego, że na nim wychowywało się jedno z pierwszych pokoleń castingowców w Polsce. Napisz proszę jaka jest odległość końca dolnika od pazura po przeróbce Kamilowej?
zwykły michał Napisano 25 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2022 3 hours ago, Alexspin said: Nie jest źle opisana, co najwyżej ma nieco większy margines bezpieczeństwa, ale pamiętaj, że cena nie zawsze odzwierciedla wyłącznie jakość, w znacznej mierze jest to znak firmowy. Koszty reklamy, sponsorowania imprez i nagród też są w to wliczone. Nikt nie wykłada ze swojej kieszeni. 1
Kusy Napisano 25 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2022 Wybór padł (póki co) na: Okuma HELIOS 2,70m 15-45g do tego na 99% DAIWA Ninja 4000. Myśle, że na dniach zamówię zestaw.
Gość Ubertroll Napisano 25 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2022 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Koszty reklamy, sponsorowania imprez i nagród też są w to wliczone. Nikt nie wykłada ze swojej kieszeni. Nie zapominajmy o inżynierach i opracowywaniu nowych patentów. Magforce Daiwy, FTB Shimano... bezczelnie kopiowane w multiplikatorach from czajna.
Alexspin Napisano 26 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2022 19 godzin temu, Ubertroll napisał: (...) Napisz proszę jaka jest odległość końca dolnika od pazura po przeróbce Kamilowej? 240mm
Kusy Napisano 26 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2022 (edytowane) Panowie wybór ograniczam do 2 kijów. 1. Okuma Helios SX Spin 2,70m 15-45g LINK 2. Shimano Catana FX Spinning Fast 2,69m 14-40g LINK Kto może to niech podpowie. Oba kije opisane jako FAST co jest dla mnie istotne. Okuma 5g więcej wyrzutu, ale Shimano o stówę tańszy. Sporo przynęt jakie planuje zakupić ma wagę 35-40g choćby takie oraz takie a także coś takiego. Obawiam się, że do 40g może być ciut za mało... ale jeśli według Was Shimano będzie "lepszej klasy" kijem to wezmę go mocniej pod uwagę. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Kusy
Alexspin Napisano 26 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Kusy napisał: (...) 2. Shimano Catana FX Spinning Fast 2,69m 14-40g LINK (...) Miałem kiedyś Catanę, co prawda w lżejszym wydaniu tutaj masz opis i mile ją wspominam. Kijek bardzo przyzwoity, myślę, że Catana byłaby lepszym wyborem. Ps Nie obawiaj się o ciężar przynęty, ten kijek ogarnie spokojnie do 45g. Edytowane 26 Lipca 2022 przez Alexspin 1
Gość Ubertroll Napisano 26 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2022 W dniu 12.07.2022 o 18:59, ryukon1975 napisał: Daiwa FREAMS SPIN 5-35g. Bardzo szeroki zakres cw. Możesz być pewny a spinningi Daiwy znam bardzo dobrze że nie będziesz miał komfortu łowienia w całym tym zakresie. Najprawdopodobniej dobrze będzie się łowiło przynętami o masie 10-35 g a przynęty lżejsze to już będzie męczenie. Tak myślę biorąc pod uwagę spinningi Daiwa jakie używałem. Jeśli się z tym godzisz to kupuj, cena tego kija to około 600 PLN. Oczywiście w tej cenie kij będzie jakościowo dobry. Niestety to nie jest tak jak napisałeś wyżej że "darzy się sympatią" za markę. Darzy się za dobry, sprawnie działający sprzęt. Niestety ten sprzęt w Daiwie czy Shimano zaczyna się od 500-600 a teraz nawet więcej PLN. Tańsze kołowrotki czy wędziska to tylko "nośniki" marki napisanej jasnym i wyraźnym drukiem. Firmy te zaś mają wyrobioną renomę i się cenią. Dlatego zamiast kupić u nich kołowrotek za 300 PLN z pewnością pójdę gdzie indziej. 13 godzin temu, Alexspin napisał: Miałem kiedyś Catanę, co prawda w lżejszym wydaniu tutaj masz opis i mile ją wspominam. Kijek bardzo przyzwoity, myślę, że Catana byłaby lepszym wyborem. Ps Nie obawiaj się o ciężar przynęty, ten kijek ogarnie spokojnie do 45g. Dysonans wyczuwam A co do krytyki Daiwy i gloryfikacji Westina... odważne stwierdzenia nie testując obu w boju
Alexspin Napisano 27 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 8 godzin temu, Ubertroll napisał: (...) Dysonans wyczuwam (...) Jeśli ten dysonans dotyczy mojego stwierdzenia: 21 godzin temu, Alexspin napisał: (...) Nie obawiaj się o ciężar przynęty, ten kijek ogarnie spokojnie do 45g. to miałem na myśli: 23 godziny temu, Kusy napisał: (...) 2. Shimano Catana FX Spinning Fast 2,69m 14-40g (...)
Alexspin Napisano 27 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) W dniu 26.07.2022 o 06:52, Kusy napisał: (...) Sporo przynęt jakie planuje zakupić ma wagę 35-40g choćby takie oraz takie a także coś takiego. Obawiam się, że do 40g może być ciut za mało... ale jeśli według Was Shimano będzie "lepszej klasy" kijem to wezmę go mocniej pod uwagę. Suplement. Catana nie będzie "lepszej klasy", jakość obu wędzisk oceniałbym na takim samym poziomie, ale Catana tańsza, więc wniosek prosty. Jeszcze odnosząc się do ciężaru przynęt, które zamierzasz kupić, to żadna z nich nie przekracza 40g, więc nie ma żadnych przeciwwskazań do użycia ich z Cataną. Dodam, że ten węgorzyk jest bardzo skuteczny na szczupaki, mam takie, ale radziłbym poszukać w kolorze czarnym i ciemnobrązowym, są chętniej atakowane niż te w jaśniejszych kolorach. Wystarczy włóczyć je po dnie wzdłuż pasa trzcin, między grążelami albo pod nawisami traw z kilkusekundowymi przerwami i od czasu do czasu ze spokojnym poderwaniem do powierzchni, a jeśli czai się tam szczupak, to atak murowany. Ps Nie zapominaj o dobrym przyponie i solidnych, długich szczypcach do odhaczania, bo szczupak zasysa te węgorzyki dość głęboko Edytowane 27 Lipca 2022 przez Alexspin 1
Kusy Napisano 27 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 1 godzinę temu, Alexspin napisał: Catana nie będzie "lepszej klasy", jakość obu wędzisk oceniałbym na takim samym poziomie, ale Catana tańsza, więc wniosek prosty. Jeszcze odnosząc się do ciężaru przynęt, które zamierzasz kupić, to żadna z nich nie przekracza 40g, więc nie ma żadnych przeciwwskazań do użycia ich z Cataną. Dodam, że ten węgorzyk jest bardzo skuteczny na szczupaki, mam takie, ale radziłbym poszukać w kolorze czarnym i ciemnobrązowym, są chętniej atakowane niż te w jaśniejszych kolorach. Wystarczy włóczyć je po dnie wzdłuż pasa trzcin, między grążelami albo pod nawisami traw z kilkusekundowymi przerwami i od czasu do czasu ze spokojnym poderwaniem do powierzchni, a jeśli czai się tam szczupak, to atak murowany. Ps Nie zapominaj o dobrym przyponie i solidnych, długich szczypcach do odhaczania, bo szczupak zasysa te węgorzyki dość głęboko Dzięki Alex za odpowiedź. Fakt że ta Catana tańsza ale cały czas mam w głowie czy te 5 g więcej Okumy nie będzie chwilami zbawienne, z drugiej strony o te 5 g dopłacać 100 zł… Przynęty takie planuje zakupić od razu, ale tez z czasem nie wiem czy nie wpadnie mi coś 40-45g w oko i wtedy może zacząć się dylemat. Nie wiem jak te dwie wędki ale moja Okuma (do 25g) jak zakładam przynętę taka 23-25g to mam już wyraźnie krótsze rzuty. Boje się że przy Catanie będę to samo miał na przynętach 38-40g. Ten HELIOS miałyby tego zapasu trochę więcej… Co do przyponu to jak najbardziej 40 cm to podstawa ale używam teraz także dragona tylko 1x7 9kg. Za słaby myślisz będzie?
Alexspin Napisano 27 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Kusy napisał: Co do przyponu to jak najbardziej 40 cm to podstawa ale używam teraz także dragona tylko 1x7 9kg. Za słaby myślisz będzie? Przypony 1x7 są sztywniejsze od 7x7, co może mieć wpływ na pracę przynęty. Jeśli chodzi o wytrzymałość przyponu zawsze stosuję zasadę, że ma on być ciutkę słabszy niż moc linki głównej. Link do przyponu był przykładowy, a Ty, jeśli uznasz moją zasadę za słuszną, dostosuj wytrzymałość przyponu do nawiniętej plecionki. Uważam, że przypon powinien być ciut słabszy, bo wolę stracić przypon z przynętą, niż dodatkowo ileś metrów plecionki, bo jeśli przy uciążliwym holowaniu pęknie nie na węźle tylko na długości 20-25m lub więcej, to trzeba będzie resztę wyrzucić i kupić nową szpulę, a to koszt większy niż przyponu. Poza tym, utrata tylko przyponu pozwoli na dalsze wędkowanie po jego wymianie, a wędkowanie po utracie 1/4 lub więcej długości linki zaczyna się robić upierdliwe, bo na szpuli jest zbyt mało plecionki. Odnośnie wytrzymałości zarówno linki, jak i przyponu, biorę pod uwagę warunki łowiska (zaczepy, uciąg prądu) i ciężar ryb jakich się spodziewam. Jeśli w łowisku nie występują krokodyle, to stosowanie linki do wieszania bielizny mija się z celem, a szczupak 9kg to już ponad 16-letni i długości powyżej 100cm tabela poglądowa. Takie submarine to raczej rzadkość w wodach PZW, 80cm jest już sukcesem, a taki waży 4-5kg, więc linka 10kg i przypon 9kg to już i tak nadmiar szczęścia. Oczywiście trzeba brać poprawkę, na "marketingowy chwyt" zawyżania wytrzymałości przez producentów i ja przyjmuję 75%, a z niższej półki nawet 50% (generalnie używam MIKADO Fine Braid, a to niewysoka półka) tego co jest napisane, ale to i tak wystarcza na szczupaki w granicach przyzwoitego rozmiaru. Sorry, że się rozpisałem, ale chyba przedstawiłem wszystkie moje poglądy na ten temat. Edytowane 27 Lipca 2022 przez Alexspin 1
Kusy Napisano 27 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 37 minut temu, Alexspin napisał: Przypony 1x7 są sztywniejsze od 7x7, co może mieć wpływ na pracę przynęty. O widzisz super informacja dla mnie. W takim razie przesiadam się na 7x7 9kg. To 1x7 właśnie wydawało mi się sztywne i do tego po paru wypadach było w losowy miejscach mocno odkształcone (zgięte). Plecionkę jaka planuje nawinąć na tego nowego kija to 0,18 mm do 12 kg Daiwa J Braid (ta Shimano co założyłem teraz wydaje mi się słabsza od Daiwy którą miałem poprzednio wiec wole Daiwa). Jak sam zauważyłeś „marketingowe” chwyty mogą być wiec liczę że taki zestaw wytrzyma chociaż te 8-9 kg. Wiem Alex, że na pewno dobrze mi radzisz ale skoro jakość obu kijków jest (zakładamy) na takim samym poziomie to chyba te 5g więcej Okumy wydaje mi się pełnia szczęścia… Edytowane 27 Lipca 2022 przez Kusy
Alexspin Napisano 27 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 51 minut temu, Kusy napisał: O widzisz super informacja dla mnie. W takim razie przesiadam się na 7x7 9kg. To 1x7 właśnie wydawało mi się sztywne i do tego po paru wypadach było w losowy miejscach mocno odkształcone (zgięte). Plecionkę jaka planuje nawinąć na tego nowego kija to 0,18 mm do 12 kg Daiwa J Braid (ta Shimano co założyłem teraz wydaje mi się słabsza od Daiwy którą miałem poprzednio wiec wole Daiwa). Jak sam zauważyłeś „marketingowe” chwyty mogą być wiec liczę że taki zestaw wytrzyma chociaż te 8-9 kg. Według mojej metody antymarketingowej przyjąłbym wytrzymałość linki 12x75%=9kg, a przyponu 9x75%= 6,75kg co wskazuje, że wytrzyma atak i holowanie szczupaka 90cm. Złów takiego i już będzie czym się pochwalić. Ja do "szczupakowania" używam MIKADO Fine 18mm/14,4kg(praktycznie około 7,2kg) i przypony j.w., jak dotychczas jeszcze żaden szczupak mi tego zestawu nie zerwał. Natomiast przydarzyło mi się, że niewielki, nawet nie wymiarowy podrostek przegryzł mi tulejkę przy samym krętliku bo przypon miał tylko 15cm. Dla tego od tej pory nie używam przyponów krótszych niż 35, a najlepiej 40cm (o czym pisałem wcześniej). 51 minut temu, Kusy napisał: Wiem Alex, że na pewno dobrze mi radzisz ale skoro jakość obu kijków jest (zakładamy) na takim samym poziomie to chyba te 5g więcej Okumy wydaje mi się pełnia szczęścia… Ja tylko wyraziłem moją opinię dotyczącą Catany. Tej Okumy nie miałem w ręku, więc nie mogę nic o niej powiedzieć. Okuma to dobra firma, ale tak jak napisałeś - czy 5g warte jest ceny 100.- zł? Tym bardziej, że Twoje przynęty mieszczą się w granicach do 40g, a dla tej Catany ewentualne 5g więcej nie będzie czymś do nieprzełknięcia, a za 100,- zł można kupić kilka dobrych przynęt. Wybór należy do Ciebie, nie namawiam Cię do niczego tylko piszę co ja bym wybrał. Edytowane 27 Lipca 2022 przez Alexspin 1
Kusy Napisano 27 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 (edytowane) 7 godzin temu, Alexspin napisał: Tym bardziej, że Twoje przynęty mieszczą się w granicach do 40g 11 godzin temu, Kusy napisał: Nie wiem jak te dwie wędki ale moja Okuma (do 25g) jak zakładam przynętę taka 23-25g to mam już wyraźnie krótsze rzuty. Boje się że przy Catanie będę to samo miał na przynętach 38-40g. Ten HELIOS miałyby tego zapasu trochę więcej… Ale właśnie tego się obawiam, to jest to co mnie najbardziej hamuje przed kijem do 40g... że każda przynęta w granicach CW będzie od razu bliższy rzut. Na moim kiju jak rzucam 13-20g to latają super, ale powyżej 21g wzwyż to czym bliżej granicy tym krócej rzucam, i nie chciałbym na kiju do 40g doświadczać tego przy przynętach 35-38g... Panowie - krótko - jestem już posiadaczem Okumy Heliosa przed chwilą zamówiłem. Dzięki za wszelkie rady (szczególnie Alex ). W pakiecie zamówiłem Daiwa Ninja 4000 więc na piątek zestaw będzie ready Edytowane 27 Lipca 2022 przez Kusy
Gość Ubertroll Napisano 27 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2022 8 godzin temu, Alexspin napisał: Według mojej metody antymarketingowej przyjąłbym wytrzymałość linki 12x75%=9kg, a przyponu 9x75%= 6,75kg co wskazuje, że wytrzyma atak i holowanie szczupaka 90cm. Złów takiego i już będzie czym się pochwalić. Ja do "szczupakowania" używam MIKADO Fine 18mm/14,4kg(praktycznie około 7,2kg) i przypony j.w., jak dotychczas jeszcze żaden szczupak mi tego zestawu nie zerwał. Proponuję mały eksperyment, podnieść odważnik 3-4 kg na wędzisku. Choć chyba Aleksandrze robiłeś testy . Ryba to żywe stworzenie żyjące w wodzie, a nie statyczne obciążenie. Jeszcze żeby takie wyliczenia były potrzebne do walki z zaczepami, to zrozumiałbym. A gdzie w tym wszystkim hamulec?
Alexspin Napisano 28 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 Jak zapewne zauważyłeś, moje dywagacje dotyczyły wytrzymałości linki, a nie zestawu, stąd brak jakichkolwiek uwag na temat roli samego wędziska i kołowrotka w procesie holowania. To zupełnie inna sprawa, a ja nie zamierzam pisać książki. Nota bene parametr CW ma tyle do wytrzymałości wędziska co nasilenie brzęczenia komara do wysokości jego lotu... 1
Gość Ubertroll Napisano 28 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 (edytowane) 19 godzin temu, Alexspin napisał: Według mojej metody antymarketingowej przyjąłbym wytrzymałość linki 12x75%=9kg, a przyponu 9x75%= 6,75kg co wskazuje, że wytrzyma atak i holowanie szczupaka 90cm. 1 godzinę temu, Alexspin napisał: Jak zapewne zauważyłeś, moje dywagacje dotyczyły wytrzymałości linki, a nie zestawu... Mimo wszystko dla mnie to brzmi jak rada, żebym do sklepu chodził z kalkulatorem. A jak się mają te wyliczenia do wytrzymałości na węźle? Nie moje, więc wziąłem w cudzysłów. Nazwy firm usunąłem. „Próby zerwania jak zwykle na łączniku bezwęzłowym. a. 12lb (5.4 kg) wytrzymałość między 3,7 a 4 kg. b. 0,4 PE na pudełku 5 lb (2.2 kg), próby zerwania między 2,7 a 3,2 kg 0,5 PE pudełko 6 lb (2.7 kg), próby między 2,8 a 3,6 kg 1,0 PE pudełko 12 lb (5.4 kg), próby między 6,0 a 6,4 kg 1,2 PE pudełko 16 lb (7.2), próby między 6,7 a 7,2 kg” c. W grubości PE# 2,0 33 lb (15 kg), wytrzymałość 9.1-9.3 kg Ale inna plecionka # 2.0 na oko cieńsza, wytrzymuje ok. 1 kg więcej. d. PE #1,5 26 lb (11.8 kg), próby zerwania 9.7 – 11.2 kg. Linka pod względem grubości porównywalna do PE 1.8-2.0 innej firmy.” Edit. Cztery różne plecionki, z czego jedna w 4 rozmiarach. Jaki wzór mam zatem zastosować? Edytowane 28 Lipca 2022 przez Ubertroll
Kusy Napisano 28 Lipca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 1 godzinę temu, Ubertroll napisał: Jaki wzór mam zatem zastosować Myśle, że takiego wzoru nie stworzymy wydaje mi się też że @Alexspin i ja zakładamy swoje jakieś tylko „przypuszczenia” co do wytrzymałości plecionki czy przyponu jak i inni np. CW wędek. Matematycznie tego się nie ogarnie ale zdroworozsądkowo każdy jakieś +/- założy. Ja także daje margines błędu w przypadku CW kija i wole się miłe zaskoczyć stad zakup Okumy a nie Shimano bo wole mieć 5g zapasu. 1
zwykły michał Napisano 28 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 35 minutes ago, Kusy said: Myśle, że takiego wzoru nie stworzymy wydaje mi się też że @Alexspin i ja zakładamy swoje jakieś tylko „przypuszczenia” co do wytrzymałości plecionki czy przyponu jak i inni np. CW wędek. Matematycznie tego się nie ogarnie ale zdroworozsądkowo każdy jakieś +/- założy. Ja także daje margines błędu w przypadku CW kija i wole się miłe zaskoczyć stad zakup Okumy a nie Shimano bo wole mieć 5g zapasu. Produkcja czegokolwiek będzie obarczona błędem i tego nie można uniknąć. Musi być kontrola jakości ale tańsze produkty nie są kontrolowane według rygorystycznych norm bo to kosztuje i nie będą tanie. Na pewno nie da się stworzyć jednego wzoru dla wszystkiego bo jest za dużo zmiennych. Trzeba opierać się na doświadczeniu.
Alexspin Napisano 28 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Ubertroll napisał: A jak się mają te wyliczenia do wytrzymałości na węźle? W mojej metodzie "antymarketingowej" przyjąłem założenie, że są to wytrzymałości właśnie na węźle i to mi się sprawdza, pomijam rolę hamulca bo wiem, że za chwilę się tego czepisz , a więc na hamulcu dokręconym na beton. Edytowane 28 Lipca 2022 przez Alexspin 1
Gość Ubertroll Napisano 28 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 28 Lipca 2022 (edytowane) Od kilku lat przestałem sobie zawracać głowę wszelkimi opisami/obliczeniami, etc. . Kilka linek przerzuciłem, coś tam sobie wytypowałem i tego się trzymam. Zdarza się czasem złowić jakąś fajną rybę i nie jestem w stanie sobie przypomnieć, żeby zawiodła mnie plecionka. Zdarzało się odstrzeliwać przynętę przy rzutach, ale wynikało to z tego, że z racji przebiegu linka znacznie traciła na wytrzymałości. Całe to moje "czepialstwo" wynika z tego, że staram się wszystko uprościć. Przecież moglibyśmy jeszcze dywagować o wpływie grubości linki na komfort rzucania, robienie się balonu na wietrze, "głośności" na przelotkach, tendencji do "picia" wody, etc. Uważam, że każdy powinien samemu znaleźć coś, co spełni jego oczekiwania. I żeby nie było. Osobiście w zdecydowanej większości mojego sandaczowanio-szczupakowania używam plecionek PE # 1.2. A jak kupuję jakąś inaczej opisaną, to proszę sprzedawcę, żeby dobrał mi coś podobnego grubościowo Aaaaaaa, ważne! Używam ich w zestawach baitcastingowych, gdzie grubość nie ma tak dużego znaczenia jeżeli chodzi o długość rzutów. Edytowane 28 Lipca 2022 przez Ubertroll
Alexspin Napisano 29 Lipca 2022 Zgłoszenie Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) 18 godzin temu, Ubertroll napisał: Całe to moje "czepialstwo" wynika z tego, że staram się wszystko uprościć. Przecież moglibyśmy jeszcze dywagować o wpływie grubości linki na komfort rzucania, robienie się balonu na wietrze, "głośności" na przelotkach, tendencji do "picia" wody, etc. Uważam, że każdy powinien samemu znaleźć coś, co spełni jego oczekiwania. Dla tego pisałem, że omówienie wszystki aspektów używania plecionki wymagałoby napisania książki... 18 godzin temu, Ubertroll napisał: I żeby nie było. Osobiście w zdecydowanej większości mojego sandaczowanio-szczupakowania używam plecionek PE # 1.2. Dokładnie tak i nie inaczej. 18 godzin temu, Ubertroll napisał: Używam ich w zestawach baitcastingowych, gdzie grubość nie ma tak dużego znaczenia jeżeli chodzi o długość rzutów. No to się wreszcie dogadaliśmy. już piąty sezon wszystkie moje zestawy to wyłącznie castingi. Niestety nie udało mi się przekonać mojej Pani i pozostała przy tradycyjnych młynkach. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Alexspin
Rekomendowane odpowiedzi