Jump to content

Kij pod szczupaka - prośba o pomoc w wyborze :)

Recommended Posts

Hej koledzy

Przyszedł ten czas :) że z "uniwersalnej" wędki 5-25g chce przerzucić się na dwa zestawy, jeden pod UL/L ale to myślę spokojnie na początek przyszłego roku, za to ten drugi zestaw chce typowo pod szczupaka, sandacza (powiedzmy taki Medium może dla niektórych MH) i chciałbym mieć go na jesień więc trochę czasu sobie daje na zastanowienie oraz Wam na doradzenie ;)

Dla przypomnienia... łowie głównie z brzegu na zalewach/jeziorach/zbiornikach 10-60 ha z głębokościami 2-4 metry, ale na pewno zdarzy się rzeka typu Nida, a i może Wisła.

Parametry na jakich mi zależy (i tu czekam szczególnie na Wasze porady)

• ciężar wyrzutu średnio 10-40g nie planuje wędziska cięższego, a wręcz jestem też gotowy na zakup wędki do 35g... takie35/40g wystarczy już?
  • szukam czegoś o długości 265-275 cm (mam teraz 244 cm i te rzuty nie są słabe ale chciałbym te 10 metrów dalej porzucać)
  • akcja wędziska... tu różnie czytam, ale chyba tzw. "moderate-fast" lub "semi-fast" tak czy siak po naszemu średnio szybka :) bardzo proszę o poradę!
  • interesują mnie firmy Daiwa, Shimano, Abu Garcia, Westin, Savage Gear, Spro... (nie wiem czemu nie ufam Mikado, Jaxon, Mistrall...)
  • budżet - sam kij tak do 250 zł

Co znalazłem i co mnie interesuje na razie...
- Shimano Vengeance CX 2,70 10-35g
- Daiwa Crossfire Jiggerspin 2,70 8-35g
- Spro SPX medium Jig 2,70 10-40g

Wiem że najlepiej to pójść do sklepu i pomacać, ale pierwsza sprawa nie wiem czy znajdę sklep w okolicy co będzie miał akurat te 3 wędziska, a druga sprawa nawet jakby były w 3 różnych sklepach niedaleko od siebie to macając drugą nie wiem czy pamiętałbym już jak pierwsza się zachowywała :P no nie ukrywam laik jestem i chyba miałbym z tym problem.

Jestem oczywiście otwarty na Wasze sugestie i porady... liczę na Wasze doświadczenie. Może akurat Wy macie takie wędzisko i z czystym sumieniem jesteście w stanie mi polecić?

Edited by Kusy

Też planuję zakup takiego kija na jesienne cięższe łowy. Już wybrałem będzie to Westin W3 Powershad 2,7 m cw 15-40 g. W3 to najtańsza seria w firmie Westin. Spojrzałem na te które wybrałeś. Wspomniałeś o firmie Westin więc tak dla informacji mogę napisać że tu najtańszy kij jest znacznie droższy od tych które zaproponowałeś.

DSCF7613.JPG

Edited by ryukon1975

8 minut temu, ryukon1975 napisał:

Też planuję zakup takiego kija na jesienne cięższe łowy

No właśnie Krzysztofie, a powiedz mi jaką akcję wędki wybierzesz? Szybka, pół szybka? Ten Twój planowany Westin to akcja szybka chyba prawda?

A tak ogólnie z tych 3 co wymieniłem chyba najbardziej przekonuje mnie to Spro... na zagranicznych stronach ma dobre opinie, a że mam w zwyczaju wybierać "coś innego" niż wszyscy to póki co wygrywa w moim rankingu.

Akcja kija jest szybka a nawet powiedziałbym bardzo szybka. Pracę/ugięcie określiłbym jako takie środkowe. Czyli nie jest to typowy sztywny kołek na sandacza ale nie jest to też półbarabolik czy nawet parabolik jak pod bolenia. Dzięki temu ugięciu można ten kij nazwać uniwersalnym dlatego że spokojnie można nim łowić w miarę komfortowo różne gatunki. Szczupak, boleń, sandacz potrafiący operować sprzętem wędkarz każdemu da radę.

Edited by ryukon1975

No powiem szczerze, że teraz zastanawiam się czy wybrać kij „fast” czy „moderate-fast”. 
Wytłumacz proszę bo piszesz ze chcesz kij szybki czyli „fast” ale nie sztywny… a to jest dość sztywny kij z tego co  ja rozumiem po zdjęciu poniżej… dobrze to rozumiem?

F9DEF43C-F49C-4972-9371-0A0771DEAA2D.jpeg

Edited by Kusy

Ten rysunek to jeden wielki błąd. Nie da się na obrazku wskazać czy kij jest szybki , moderate czy slow. Tu widać nie akcję tylko pracę/ugięcie blanku podczas holu ryby. Są to dwie zupełnie różne rzeczy. Rysował to ktoś kto nie ma pojęcia o rzeczy.

Rozróżnia się dwa parametry blanku pracę podczas holu jak na obrazku oraz akcję. Kij progresywny który podczas holu gnie się niemal w półbarabolę może mieć bardzo szybką akcję.

Prędkość akcji najlepiej sprawdzić biorąc w rękę kij i potrząsnąć nim mocno kij szybki prawie natychmiast się wyprostuje czyli wróci do początkowej formy. Kij moderate będzie chwilę wahał się w jedną i drugą stronę nim całkowicie się wyprostuje, kijowi slow zajmie to jeszcze więcej czasu.

Tak krótko swoimi słowami dlatego że trudno znaleźć film na ten temat z poprawnym wytłumaczeniem zrobiony przez kogoś kto ma pojęcie o czym mówi.

5 godzin temu, Kusy napisał:

interesują mnie firmy Daiwa, Shimano, Abu Garcia, Westin, Savage Gear, Spro... (nie wiem czemu nie ufam Mikado, Jaxon, Mistrall...)

Podzielam Twój brak zaufania do MIKADO i MISTRALL-a. Co do pierwszego zawiodłem się kilkakrotnie, co do drugiego, po prostu jakoś przez skórę nie czuję estymy. Natomiast nie rozumiem Twojej niechęci do JAXON-a, domyślam się, że wynika to z obiegowej opinii, że JAXON to chrust. Powstała ona na skutek faktycznie kiepskiej jakości najtańszych wędzisk oraz nieumiejętnego korzystania z wędzisk droższych. Polega ona na tym, że JAXON bardzo rzetelnie opisuje swoje kijki i ich przeciążenie (złamała mi się szcztówka kijka 5-25g, a przecież użyłem woblera tylko 28g) kończy się zazwyczaj poważną awarią. (Kupuj wyłącznie w sklepie stacjonarnym, bo w jaxonówkach czasami zdarzają się nieliniowo wklejone przelotki i na to trzeba zwrócić uwagę.)
Dla tego zaproponuję Ci wędzisko Grey Stream 10-40, lub nieco lżejsze Grey Stream 8-30 (długości do wyboru, do koloru). Kijek bardzo solidny i trwały, pod warunkiem, że będziesz używał przynęt nie przekraczających górnej granicy CW. Piszę to z doświadczenia 1,5 sezonu - moja Pani używa tego 10-40g, a ja w wersji castingowej 10-35g i oboje nie mamy zastrzeżeń do ich funkcjonalności i przydatności do łowienia szczupaków.
Jednocześnie zastrzegam, że są to wędziska szczupakowo-boleniowe, nieco zbyt ciężkie jeśli chodzi o sandacza, ale "od bidy" też zdają egzamin.

Jeśli będziesz w przyszłości przymierzał się do wędziska lekkiego (okoń) to szczególnie polecam Black Rock 3-18, przy czym praktycznie zakres stosowanych przynęt to 2-20g, (moja Pani potrafi nim rzucać nawet paprochami 1-1,5g). Nie zrażaj się jego niewielką długością, gdyż jego dynamika z powodzeniem pozwala na odległości rzutów jakie osiągają wędziska 240-260cm. Niemal idealnie pasuje do niego ten kołowrotek, przy czym nie przerażaj się jego niską ceną, gdyż jest dostatecznie trwały. Nie ma "maślanej" pracy (tylko 2 łożyska kulkowe i 1 oporowe) za to sprawia wrażenie jakby był specjalnie stworzony do współpracy z tym wędziskiem.
Ten zestaw będzie również bardziej przydatny do łowienia sandaczy niż w/w Grey Stream.

Edited by Alexspin

3 minuty temu, Alexspin napisał:

Dla tego zaproponuję Ci wędzisko Grey Stream 10-40, lub nieco lżejsze Grey Stream 8-30

No właśnie… u mnie w lokalnym sklepie (i tu zaznaczę że sklep w tym miejscu jest odkąd pamietam wiec z tradycjami ;)) sprzedawca odradził mi ten kij. Na Allegro w ocenach też są zdjęcia złamanych dokładnie tych kijów (tutaj wiadomo, że nie wiadomo jak kto używał) i jest to troszkę odstraszające. 

Mój kolega na tej okumie co ja tez posiadam 5-25g rzucał na moich oczach przynętami po 35-40g fakt ze może 10-12 metrów :) no ale zawsze i to nie raz czy dwa a przez 2-3 godziny. Może fart, a może super wędka ;)

Ja mam słabe doświadczenie ale wiem na pewno ze kołowrotek Shimano za 130 zł bije na głowę kołowrotek Okumy w tych samych pieniądzach. A to już buduje u mnie zaufanie do tej marki. Daiwa czytając także opnie jest w ścisłej czołówce jeśli chodzi o marki wędkarskie. SPRO to wiem tylko ze holenderska firma która na zachodzie cieszy się dobra opinia. 

Tak jak pisałem wyżej póki co przekonuje mnie to SPRO szkoda tylko że niewiele jest o tym wędzisku na polskich stronach.

Trochę czasu jeszcze mam, to nie jest zakup zaplanowany na dziś czy jutro, ale za miesiąc czy dwa nawet… oczywiście jak pisałem wyżej każda rada jest dla mnie na wagę złota dlatego dzięki Alex :) co do tej okoniówki to dokładnie taki 1,90-2,10m będzie kupowany ale chyba w mniejszych pieniądzach tak do 150 zł ale o tym później. Póki co szukam czegoś na typowego Króla Wód ;)

3 godziny temu, Kusy napisał:

Ja mam słabe doświadczenie ale wiem na pewno ze kołowrotek Shimano za 130 zł bije na głowę kołowrotek Okumy w tych samych pieniądzach.

Dowcip tygodnia. :) Tak tanie markowe kołowrotki składane są w Rumunii z chińskich części. Rumunia - najtańsze koszty pracy w Europie. Daiwa ma tak samo.

10 minut temu, Docio napisał:

Dowcip tygodnia.

Mówię co sam sprawdziłem. Okuma Altera po tygodniu już coś tam szurało, przycinało… kolega dał mi swoją wędkę (ten sam model co moja) z Shimano Sienna z rocznym przebiegiem i od razu - jak dla mnie - niebo a ziemia. Tego samego dnia poszedłem, kupiłem, założyłem i jestem happy ;) 

Może masz inne doświadczenie, a może żadnego z nich nie miałeś w rękach. Nie wiem. Są na pewno gorsze i lepsze od tych kręcioły. Dla mnie jako pierwszy w życiu jest super! I tego się trzymać będę ;) 

Edited by Kusy

Trzeba było reklamować zamiast wyciągać błędne wnioski. Wady zdarzają się w każdej firmie i po to jest gwarancja.

W sytuacji opisanej przez Ciebie równie dobrze mógłby być to jakikolwiek kołowrotek - sprawny i miałbyś to samo wrażenie. 

Prawda, żadnego z tych kołowrotków nie miałem w ręku ale moja 10-cio letnia Okuma Trawertine wygląda i działa jak nówka a na pewno chodzi pod większym obciążeniem.

Całkiem możliwe, że trafiła mi się wadliwa sztuka. Nie zmienia to faktu, że Shimano dzięki temu zyskało moje zaufanie :) Myślę, że każdy ma jakieś swoje "marki" które nie wiedzieć czemu darzy sympatią, u mnie to Shimano i Daiwa. Mam podobnie choćby przy obrotówka - dużo osób chwali Mepps a mi się lepiej rzuca i łowi Savage Gear i też póki co mnie nikt nie przekona :) Świeży jestem to mój pierwszy sprzęt i sezon. Łowie sobie rekreacyjnie, ale jakiś obraz sytuacji mi się już tworzy... zbieram doświadczenie z każdym wypadem i nie twierdzę, że jest to słuszny obraz, ale na ten moment jedyny z własnego doświadczenia :)

A wracając na główne tory tematu - wiem, że jak przystało na wędkarza najlepiej mieć te 2-4 spinningówki na każdą okazję, ale co myślicie (może to jeszcze amatorskie podejście) o czymś takim jak jedna wędka 5-35g... o konkretnie Daiwa FREAMS SPIN 5-35g

Daiwa FREAMS SPIN 5-35g. Bardzo szeroki zakres cw. Możesz być pewny a spinningi Daiwy znam bardzo dobrze że nie będziesz miał komfortu łowienia w całym tym zakresie. Najprawdopodobniej dobrze będzie się łowiło przynętami o masie 10-35 g a przynęty lżejsze to już będzie męczenie. Tak myślę biorąc pod uwagę spinningi Daiwa jakie używałem. Jeśli się z tym godzisz to kupuj, cena tego kija to około 600 PLN. Oczywiście w tej cenie kij będzie jakościowo dobry.

Niestety to nie jest tak jak napisałeś wyżej że "darzy się sympatią" za markę. Darzy się za dobry, sprawnie działający sprzęt. Niestety ten sprzęt w Daiwie czy Shimano zaczyna się od 500-600 a teraz nawet więcej PLN. Tańsze kołowrotki czy wędziska to tylko "nośniki" marki napisanej jasnym i wyraźnym drukiem. Firmy te zaś mają wyrobioną renomę i się cenią. Dlatego zamiast kupić u nich kołowrotek za 300 PLN z pewnością pójdę gdzie indziej.

Tobie jest wszystko jedno łowisz pierwszy sezon jak piszesz. Sprzętu nie znasz, nie masz odnośników do tego czego używasz a w związku z tym Twoje wymagania są bardzo niewielkie.

Edited by ryukon1975

7 godzin temu, ryukon1975 napisał:

Ten rysunek to jeden wielki błąd. Nie da się na obrazku wskazać czy kij jest szybki , moderate czy slow. Tu widać nie akcję tylko pracę/ugięcie blanku podczas holu ryby. Są to dwie zupełnie różne rzeczy. Rysował to ktoś kto nie ma pojęcia o rzeczy.

Nie przypuszczam, żeby producent jednej z najbardziej rozpoznawalnych  firm na świecie popełniał błędy i nie miał pojęcia o rzeczy. 

The 'Action' of a rod is determined by where a rod flexes along the blank. Faster action rods flex mostly near the tip. Moderate action rods flex more near the middle of the blank. Slower action rods flex down into the butt section.

„Akcja” wędki zależy od tego, gdzie wędka wygina się wzdłuż blanku. Wędki o szybszej akcji wyginają się głównie w pobliżu szczytówki. Wędki o umiarkowanej akcji wyginają się bardziej blisko środka blanku. Wędki o wolniejszej akcji zginają się w dolniku.

2 godziny temu, ryukon1975 napisał:

Najprawdopodobniej dobrze będzie się łowiło przynętami o masie 10-35 g a przynęty lżejsze to już będzie męczenie.

To cenna uwaga, dzięki bardzo!

2 godziny temu, ryukon1975 napisał:

Niestety ten sprzęt w Daiwie czy Shimano zaczyna się od 500-600 a teraz nawet więcej PLN. Tańsze kołowrotki czy wędziska to tylko "nośniki" marki napisanej jasnym i wyraźnym drukiem. Firmy te zaś mają wyrobioną renomę i się cenią. Dlatego zamiast kupić u nich kołowrotek za 300 PLN z pewnością pójdę gdzie indziej.

Zdaje sobie sprawę, że tak może być, ale... myślę, że 50%, a może i 70% wędkarzy w PL łowi ryby na zestawach (wędka + kołowrotek) za 200-300 zł łącznie :) i to myślę z powodzeniem. Nie chcę wpadać w paranoje bo zaraz okaże się że za 1000 zł nie złożę dobrego zestawu...

Druga sprawa to ja sporo oglądam, czytam na ten temat, obserwuję opinię, zaglądam na zagraniczne strony i oglądam nie tylko polskie filmy na yt. Ponoć (bo nawet w rękach nie miałem) ale kołowrotki Daiwa z serii Ninja są na ten moment top do 200 zł, tak "mówi internet" - produkt którego pełno w necie i opinię jakby rzeczywiście potwierdzają teorię. No i teraz jako laik wędkarski zapewne wybiorę produkt właśnie taki (nota bene właśnie dokładnie to chce założyć na zestaw który składam) :P

Trzecia sprawa (i nie chcę broń Boże nikogo urazić), ale obserwując fora wędkarskie (nie tylko to) zauważam taką tendencję, że ludzie piszą dobrze o tym co mają nawet jak to sprzęt jest za 100 z,ł a inny sprzęt za 300 zł negują... zawsze się zastanawiam czemu? No nie chce mi się wierzyć w cuda :) że sprzęt za 100 zł bije na łeb sprzęt za 300 zł... albo co też się często i gęsto zdarza ktoś poda 3 kije czy tam 3 kołowrotki nad którymi rozmyśla (i nie piszę tu o osobie co dobiera kołowrotek w roz. 1000 do wędki 50g tylko o kimś lekko wtajemniczony) a dostaje odpowiedzi "ja mam X za Y zł i jest super". Chodzi mi o to, że nikt nie spojrzy i nie powie "ja bym brał na Twoim miejscu numer 2"... chodzi o to, że albo nie dostaje w ogóle wskazówki który brać, albo konkretnej alternatywy...

A poza konkursem to dziś 3 godziny na wodą i zero efektu :wacko: rzucałem za szczupakiem blachy Mors 2, Alga 2, Woblery Jaxon karaś, gumy SG Herringi 13 cm, obrotówki 4,5  i zero nawet brania ehhh... załamka!

W dniu 12.07.2022 o 12:44, Kusy napisał:

No właśnie… u mnie w lokalnym sklepie (i tu zaznaczę że sklep w tym miejscu jest odkąd pamietam wiec z tradycjami ;)) sprzedawca odradził mi ten kij. Na Allegro w ocenach też są zdjęcia złamanych dokładnie tych kijów (tutaj wiadomo, że nie wiadomo jak kto używał) i jest to troszkę odstraszające.
(...)

To jest właśnie "obiegowa opinia". Jak pisałem, JAXON bardzo rzetelnie opisuje parametry wędzisk i nic bardziej niedorzecznego niż prezentowanie połamanych kijków, jeśli na wędzisku 5-25g uwiesi się przynętę 30-gramową i "kijek SIĘ złamał". Taki kijek 5-25g jest przeznaczony do przynęt w zakresie od 5-ciu do 25-ciu gram i tego trzeba przestrzegać. Przeszło przez moje ręce kilkanaście wędzisk JAXON-a i jeszcze nie udało mi się żadnego złamać.

W dniu 12.07.2022 o 12:44, Kusy napisał:

(...)
Mój kolega na tej okumie co ja tez posiadam 5-25g rzucał na moich oczach przynętami po 35-40g fakt ze może 10-12 metrów :) no ale zawsze i to nie raz czy dwa a przez 2-3 godziny. Może fart, a może super wędka ;)
(...)

Właśnie do takich wędzisk ja nie mam zaufania!!! Rozumiem, że wędzisko powinno mieć margines błędu i jaxonówki też mają, ale jest to maximum 2g i to w zupełności wystarcza, jeśli wędkarz jest myślący i rozsądny.

Ps
Na marginesie, ten polecany przeze mnie Black Rock, to jest konstrukcja OKUMY, tylko sprzedawana pod szyldem DRAGON-a. Też bardzo dobrze opisana i nie odważyłbym się przeciążyć go bardziej niż 2g.

Edited by Alexspin

36 minut temu, Alexspin napisał:

To jest właśnie "obiegowa opinia". Jak pisałem, JAXON bardzo rzetelnie opisuje parametry wędzisk

Rozumiem Cię w 100%. Masz ten kij ponad rok, na pewno go używałeś kilkadziesiąt razy i jesteś pewny tego co piszesz. Ja (mimo iż Okuma to moja pierwsza wędka) gdybym się spotkał gdzieś na forum z opinią o tym, że Okuma Wave Power się łamie w zakresie CW to też bym pewnie napisał co myślę na ten temat i zapewniał wszystkich, że nie ma opcji i to jakiś pojedynczy przypadek czy, że ktoś musiał używać cięższych przynęt.

Ale... i to jest dla mnie trochę sedno sprawy całkiem niezrozumiałe - Jaxon za 150 zł ma opis 10-40g i będzie fajnie działał z przynętami rzeczywiście z tego zakresu... a Daiwa 5-35g (też zakres 30g) za 500 zł nie będzie tak dobrze działać... i wychodzi na to, że jest źle opisana?

To są póki co moje wnioski, które kłócą się z moją logiką, budują u mnie od razu podejrzenie :P o co tu chodzi? Ktoś się myli, ale kto :P Zaznaczam to w każdym prawie poście, że ja się uczę i poznaję tajniki tej gry, dlatego ja naprawdę biorę sobie do serca Wasze opinię (na pewno bardziej niż komentarze klientów z allegro po zakupie), ale jak czegoś nie rozumiem bądź słyszałem / oglądałem gdzieś czytałem że jest inaczej to wolę dopytać.

Zresztą dwa tematy założyłem jak dotąd i w obu ktoś się z kimś nie zgadza z jakąś teorią ;) trochę z tym wędkarstwem jest tak jak mi mówi ten mój kumpel "nie ma reguły" B)

PS. Wciąż czekam na jakieś propozycję kija szczupakowego do 200-250 zł bo wciąż wierzę, że znajdziemy. A ja o tym Jaxonie poczytam jeszcze Alexspin bo nawet youtuber FWA na odcinku bodajże "tani spinning" polecał właśnie ten model. Tym bardziej, że ten 265 cm i 10-40g to jak dla mnie parametry idealne.

Edited by Kusy

1 godzinę temu, Kusy napisał:

budują u mnie od razu podejrzenie :P o co tu chodzi?

Chodzi o to że chyba za wiele oczekujesz. Czego się spodziewasz po wędzisku za 200 zł którego wyprodukowanie w Chinach kosztowało 30 zł a może nawet mniej? Oczekujesz precyzji niczym w NASA? Zawiedziesz się srodze. Nadlany lakier, krzywo wklejone przelotki to standard trafia się w co którymś wędzisku. Myślisz że go wycofają? Nigdy zainwestowali muszą zarobić więc pójdzie w handel. Właśnie w tym celu czyli dla zysku produkuje się rzeczy a nie żeby uszczęśliwiać ludzi w tym przypadku wędkarzy. Gdyby chcieli najlepiej to produkowaliby tylko najlepszy sprzęt. Niestety wtedy Ty byś nie kupił bo nie stać by cię było dać 8 000 zł za zestaw kij plus kołowrotek a oni by nie zarobili. Dlatego żeby dotrzeć do klienta oprócz topowych rzeczy robią znacznie gorsze często nawet złe ale tanie rzeczy.

Masz przykład tego gościa wyżej z filmu i M. Szymańskiego wędkarza z Polski którego książkę. Dwóch specjalistów a blank oceniają pod zupełnie innym kątem. Ten z filmu mówi tylko o akcji i mocy do tego akcją nazywa to co u nas nazywa się ugięciem a taki parametr jak ugięcie u niego nie istnieje.Tak samo będzie tu. Ilu wędkarzy, jakie ich doświadczenie i predyspozycje do wędkarstwa tyle będzie zdań. Pamiętaj też że w internecie wielu chce błysnąć dlatego często wypowiadają się ludzie którym daleko do udzielania rad.

59 minut temu, ryukon1975 napisał:

Chodzi o to że chyba za wiele oczekujesz

Chyba to my się nie zrozumieliśmy. Mam wędkę za 100 zł Okume chyba najtańsza jaką Okuma ma w firmie. Mam na niej CW 5-25g i rzeczywiście jak założę 5-6 g przynętę to trochę te rzuty kulawe bo bliskie i niecelne. Ale 6,5g lub 7g już lata ładnie (jak dla mnie). Jak na moje to wędka dobrze w miarę opisana - mnie to zadowala. Wiec kto oczekuje precyzji? Może dla Ciebie Krzysiu ten kij będzie według Ciebie pracował dopiero dobrze na przynętach 9-12g bo to według Ciebie będą dobre rzuty… nie wiem musiałbyś wziąć porzucać i powiedzieć. 

59 minut temu, ryukon1975 napisał:

Czego się spodziewasz po wędzisku za 200 zł którego wyprodukowanie w Chinach kosztowało 30 zł

Spodziewam się pracy w zakresie CW i uważam, że niewiele wymagam… idąc tym tokiem myślenia to „dobra” wędka kosztuje ile 1000 zł? Wszystko poniżej to „gorsze”? Jeżeli „precyzją” ma być praca na przynętach w zakresie CW to słabo to wszystko wygląda, a nawet nie wierze w to. Mam odczucie, że chcesz mi bardzo udowodnić, że nie ma wędki do 200 zł na szczupaka… to podaj mi 2-3 wędki według Ciebie 270 cm 10-40 czy tam 15-45g z których według Ciebie będę zadowolony (umówmy się ze do 600 zł za kij). 

Według mnie wyglada to wszystko jakbym poszedł do sklepu kupić telewizor 50” i usłyszał od sprzedawcy ze za 3000-5000 zł nie dostanę bo to szajs i muszę kupić taki za 20 tys. Tylko realnie - kto ma taki telewizor w domu? Ja tylko przypomnę bo może to jakaś różnica - ja potrzebuję wędki do amatorskiego / rekreacyjnego łowienia ;)

Kompletne mnie nie zrozumiałeś. To że łowię już kilkadziesiąt lat i uzbierałem trochę sprzętu nazwijmy to ze średniej półki to nie znaczy że on jest idealny, prosty i opisany w mikrona czy co do grama. Tu tak jak i w tańszych są różne wędziska. Wykonane z różnych rodzajów mat węglowych przeróżnie zbrojone. W najtańszym kiju WESTINA są przelotki LTS a przykładowo MIKADO opisuje że swoje niektóre serie za 200-300 zł zbroi ( lub przynajmniej tak piszą) w komponenty Fuji. Nawet nie chcę tego sprawdzać bo wolę ten jak najlepszy od MIKADO. Jakoś nie dążę też żeby kupić droższe pomimo że czasem bym mógł ale wiem że to nic nie zmieni.

Więc nie oczekuj jakiegoś ideału. Ciężar wyrzutowy to nie tylko opis na blanku. Na jednym z zestawów mam dwie szpule. Na jednej żyłka 0,20 mm na bolenie na drugiej plecionka 0,11 mm na szczupaki. Na żyłce wszystko lata pięknie, wystarczy że zmienię na teoretycznie cieńszą plecionkę a rzuty wymagają znacznie większego wysiłku. Plecionek jest zaś tysiące i przeróżnej jakości.Tak samo jest z żyłką, będzie za gruba nie poleci. Podobnie jest z ciężarem przynęt rzucisz lżejszą jak cw kija ale ile ona poleci zależy od wielu czynników. Tak samo jest z przynętą cięższą od cw kija ale to zależy ile przeciążysz kij i ile zechcesz potem rzucić.

Do tego należy jeszcze wziąć pod uwagę kolejną ważną sprawę. Mianowicie materiał z jakiego jest zrobiony blank. Są prawdziwe kosy, szybkie, dynamiczne aż nie chce się jej w ręce bezczynnie trzymać bo ona prosi o to by nią rzucać. Inny kij też niby z włókna węglowego a toporny, bez wyrazu, lekko jakby lejący pod obciążeniem. Pomimo że obydwa w podobnej cenie. Jesteś w stanie ogarnąć jaki kij w jakich technologiach i z jakich materiałów został wykonany a do tego jak później będzie pracował nie biorąc go do ręki? Ja nie jestem w stanie udzielić takiej odpowiedzi.

Dlatego nie polecę Ci żadnego kija bo nie znam takiego jaki spełni Twoje oczekiwania znając tylko przedział cenowy. Mógłbym wejść w byle jaki sklep i wybrać na ślepo ale równie dobrze możesz to zrobić sam.

Edited by ryukon1975

Godzinę temu, ryukon1975 napisał:

Dlatego nie polecę Ci żadnego kija bo nie znam takiego jaki spełni Twoje oczekiwania znając tylko przedział cenowy. Mógłbym wejść w byle jaki sklep i wybrać na ślepo ale równie dobrze możesz to zrobić sam.

I za to chyba najbardziej dziękuje. Masz na pewno duuuużo racji. Od tego w sumie powinienem zacząć żeby przejechać się i pomacać w sklepie. I tak zrobię!

Może jakiś inny kolega ma kij z zakresu 10-40, 8-35, 15-40 który może mi polecić bo sprawdził i się nie zawiódł. Co by chociaż mieć jakieś info. Wciąż czekam.

9 godzin temu, zwykły michał napisał:

Alex często opisuje kije których używa. 

Wiem wiem,  Alexspin już polecał mi Jaxona. Ufam, że na pewno go sprawdził i wie co pisze, ale ten Jaxon mnie nie przekonuje...
Mam możliwość kupić coś powiedzmy o półkę, a nawet dwie półki wyżej... niech ten budżet wyniesie nawet 300 a jak coś to dam te 400 zł za kija...

Tak jak pisałem wyżej, połażę po sklepach, mam ich trochę w okolicy i popatrzę co tam jest...
Z drugiej strony to się troszkę dziwię, że na forum wędkarskim nikt (prócz Alexa) nie jest w stanie wskazać kija szczupakowego :) nie za miliony.

W dniu 13.07.2022 o 06:38, Kusy napisał:

(...) Tym bardziej, że ten 265 cm i 10-40g to jak dla mnie parametry idealne.

Przypomnij sobie co pisałem o zbyt szerokim zakresie CW i moje zastrzeżenia dotyczące CW 10-35g mojego casta. Wędzisko opisane dobrze i obsługuje przyzwoicie ten zakres przynęt. Niestety im bliżej tych 10g, wygląda to gorzej niż przy zakresie 20-30g. To samo obserwuję przy kijku mojej Pani, najlepiej pracuje w zakresie 25-35g, poniżej nieco traci na komforcie, choć na pewno nie gorzej od porównywalnych wędzisk. Stąd moje zastrzeżenia do zbyt szeroko opisywanego zakresu CW. Z moich kijków (castingi) najlepiej pracuje ten 1-4g (zbudowany na zamówienie), zauważ że jego zakres CW jest stosunkowo niewielki i to jest jego zaleta, dokładnie obsługuje przynęty w deklarowanym zakresie. Na drugim miejscu stawiam ten 7-21g, ale to inna bajka, bo to legendarny Pinnacle Vision T IM8 na dodatek po lekkim tuningu (zmiana lakieru, przelotek "w spirali" i dolnika). Po tej przeróbce oceniam jego komfortowe CW na 10-20g i to jest "to co tygrysy lubią najbardziej".

Edited by Alexspin