Blarek Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 Witam, mam pytanie jaka jest różnica po między wędką z akcją paraboliczną a szczytową poza tym że z tego co wiem podczas holu na paraboli pracuje cała wędka (cała się wygina) a z akcją szczytową tylko szczytówka się gnie Chodzi mi o to że jeśli dobrze rozumiem to ludzie wybierają akcje szczytową do wędek okoniowych sandaczowych bo lepiej widać delikatne brania a na paraboli łowi się szczupaki bo z reguły mocniej uderzają a na paraboli łatwiej się holuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 (edited) Podstawowe rodzaje akcji to Rodzaje akcji : XF-extra fast, F-fast, MF- moderate fast, M- moderate i S-slow. Akcja to dynamika blanku blanku, to szybkość z jaką oddaje on zmagazynowaną w sobie energię podczas odkształcenia, szybkość z jaką odkształcony blank wraca do stanu pierwotnego czyli pełnego wyprostu blanku. Twierdzenie, że blank o ugięciu szczytowym jest szybki, nie musi być prawdą. Można spotkać wędziska o ugięciu szczytowym, mające wolną czyli moderate lub nawet slow. Inne gną się po rękojeść, jednak szybko gasną czyli mają akcję szybką lub nawet ekstra szybką. Wszystko zaś co Ty napisałeś odnosi się do ugięcia czyli pracy kija podczas holu ryby. Ugięcie szczytowe określiłeś jako akcję szczytową ale to zupełnie coś innego. Po prostu blank jest tak zbudowany że podczas holu ugina się tylko szczytowa część blanku. Następnie jest ugięcie średnie, półparaboliczne, paraboliczne i progresywne. Ugięcie progresywne polega na tym, że wraz ze wzrostem obciążenia krzywa ugięcia przesuwa się od szczytówki w stronę dolnika. Dlatego ten sam kij zupełnie inaczej pracuje pod kilogramowym boleniem a rybą tego samego gatunku o masie 5kg. Przy mniejszym będzie to akcja szczytowa a przy większym już półparabola. To już drugi temat dziś o tym traktuje. Przykład. Pod sandacza stosuje się kije XF czyli ekstra szybkie o ugięciu szczytowym. Dlatego że ma on bardzo twardy pysk i szybko oraz krótko uderza. Wymaga natychmiastowego i mocnego zacięcia. Edited July 12, 2022 by ryukon1975 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 W tym pierwszym temacie trzeba sobie poszukać i nie jest napisane tak czytelnie jak tutaj. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 Polecam. , I to również. Osobiście nigdy nie spotkałem się z wędziskiem slow o ugięciu szczytowym, ani fast/extra fast, który giął się aż po uchwyt. Dla mnie to Krzyśku ciekawostka. Jak znasz jakieś wędziska o ugięciu szczytowym, nie F, bądź XF, to podrzuć jakieś przykłady (super byłoby ze zdjęciami ugięcia). Podobnie F, które gną się podolnik 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 3 godziny temu, Ubertroll napisał: Osobiście nigdy nie spotkałem się z wędziskiem slow o ugięciu szczytowym, ani fast/extra fast, który giął się aż po uchwyt. Dla mnie to Krzyśku ciekawostka. Jak znasz jakieś wędziska o ugięciu szczytowym, nie F, bądź XF, to podrzuć jakieś przykłady (super byłoby ze zdjęciami ugięcia). Podobnie F, które gną się podolnik Ten temat był przerabiany dziesiątki tysięcy razy na setkach stron i portali poświęconych wędkarstwu. Więc mi już się dawno przejadł i nie mam zamiaru drążyć go znów jak to bywało tygodniami. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 Rozumiem. Autorowi podsunę jeszcze jeden artykuł. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted July 12, 2022 Report Share Posted July 12, 2022 (edited) Więc ja dla porównania mogę zaproponować opis tematu w książce jednego z czołowych spinningistów w Polsce którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Niestety książka ta na obecny czas jest dość trudna do zdobycia. Osobiście wolę się opierać na takich źródłach jak szukać czegoś sensownego w tysiącach zazwyczaj anonimowych tekstów w internecie. Niżej okładka i początek na str. 80. Edited July 12, 2022 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 13, 2022 Report Share Posted July 13, 2022 Panowie, aby rozwiązać temat powiązania akcji wędziska z jego ugięciem wystarczy odrobina dobrej woli i cofnięcie się do końca lat 80-tych. Wtedy nikt by nie negował tabeli z równoległego wątku a dlatego iż taka zależność występowała dla szklaków i pierwszych wędzisk kompozytowych. Pojawiające się węglówki nic nie zmieniały, były rzadko dostępne i miały niemal kosmiczną cenę. Dopiero w latach 90-tych, gdy rewolucja w węglówkach dotyczyła żywic oraz nowych splotów mat węglowych, określenia akcji i pracy blanku zdecydowanie się rozeszły. Wędziska kompozytowe dostały "rykoszetem" i też odeszły od schematu a oploty kevlarowe lub maty węglowe zewnętrzne, usztywniające cały blank stały się powszechne. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted July 13, 2022 Report Share Posted July 13, 2022 (edited) . Edited July 15, 2022 by Ubertroll 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted September 26, 2022 Report Share Posted September 26, 2022 Odkopię trochę temat... Zastanawia mnie stwierdzenie z pierwszego wpisu z wątku z którym też się spotkałem, a jestem ciekaw czy tak rzeczywiście jest... W dniu 12.07.2022 o 15:13, Blarek napisał: ludzie wybierają akcje szczytową do wędek okoniowych sandaczowych bo lepiej widać delikatne brania a na paraboli łowi się szczupaki Czy rzeczywiście jest tak, że na okonia to wędki XFast i Fast? Pod jigowanie takie wydają się lepsze, ale wydaje mi się że na kiju MF chyba lepiej widać po szczytówce branie, tak? Z sandaczem to na pewno (szybkie zacięcie). Co do szczupaka... osobiście wolę "szybkie" (sztywniejsze) kije i sam akurat taki stosuję, a też się spotkałem że raczej to właśnie kije MF są lepsze z racji bezpieczniejszego holu. Jak to jest u Was? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted September 26, 2022 Report Share Posted September 26, 2022 1 godzinę temu, Kusy napisał: Jak to jest u Was? Inaczej, tak jak opisuje Krzysztof. Opiszę swoje wędzisko - feeder. Wędzisko z cw do 100 g, po dołączeniu koszyczka 60 g do tego 20-25 g zanęty i robi się ciężko dla blanku. A jednak ugina się tylko szczytówka. Jednak gdy zatnie się jakąś trzy kilówkę i holuje, to nagle widać, że nie tylko szczytówka ale cały blank pracuje. Samo wędzisko można zaklasyfikować jako super fast a pod obciążeniem slow. Jak widać akcja i ugięcie to dwie różne sprawy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted September 27, 2022 Report Share Posted September 27, 2022 Rozumiem, możemy się skupić w takim razie na marketingowym oznaczeniu które głównie opisuję "pracę pod przynętą" (może tak to nazwie). To jak uważacie? Okoń - jaka akcja? Sandacz - jaka akcja? Szczupak - jaka akcja? Fajnie jakby ktoś napisał jakie on stosuję wędzisko i też dlaczego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RBTS Posted September 27, 2022 Report Share Posted September 27, 2022 (edited) To nie jest marketingowy opis. Wędzisko o akcji szybkiej, szczytowej owszem ugnie się całe pod dużym obciążeniem, jednak wędka wolna (o podobnej mocy) z ugięciem głębokim, ugnie się pod mniejszym obciążeniem na dłuższym odcinku. Także nie przypisywałbym poszczególnych akcji do konkretnych ryb. Przykładowo sandacza możemy łowić jigiem pukając po dnie, lub pływającym woblerem. Podobnie rzecz ma się ze szczupakiem jerki, spinerbaity, woblery lub duże gumy. Nie da się prawidłowo i komfortowo prowadzić tych wszystkich przynęt jednym wędziskiem. Edited September 27, 2022 by RBTS 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted September 27, 2022 Report Share Posted September 27, 2022 (edited) Oj tam, oj tam VIS ... no dobra, nie jerki. Edited September 28, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts