Jump to content

Największy jesiotr w Polsce.

Ubertroll
 Share

Recommended Posts

Do założenia wątku skłonił mnie ten wpis.

Osobiście poszukałem jakichś informacji w sieci i natknąłem się na to . Sugerując się tabelą , to nie wydaje mi się, żeby osiągnęły tak imponującą długość.  Wydaje mi się, że większa ryba z filmu nie miała więcej niż 180 cm. Może Ktoś ma jakieś wiarygodne info odnośnie 200 cm jesiotrów. Będę wdzięczny za info.

38 minut temu, mikolaj łódzki napisał:

Może to  cie zainteresuje.

Prawda, tylko, że to tekst o polskim jesiotrze, który całkowicie wyginął. Obecne w naszych wodach to zupełnie inny gatunek, dokładnie jaki nie pamiętam, zachodni, czy jakoś tak. Coś mi jednak po głowie chodzi, że pierwsze introdukcje nowego jesiotra były w Wielkopolsce.

Jesiotr zachodni przeszedł do historii tak jak sazan. Na komercji są ale wszystko sprowadzone. Na nikim nie robi na wrażenia ryba 10-20 kg na takich łowiskach. Nikt się też za bardzo nie chwali zdjęciami, większość idzie na priv. Ile miał największy jesiotr złowiony w Polsce nie mam pojęcia. Takie nic wystarczy żeby łowić ryby po kilkadziesiąt kg.

Nie mogę Ci się takim pochwalić bo ja pełnego 200 cm nie złowiłem choć nie bawiąc się w aptekarza niewiele w sumie brakowało. Chyba że będziemy się bawić w centymetry. Widziałem jednak większe. Zaś to że tam napisałem 200 o sumach i jesiotrach powinieneś zrozumieć że sum na 200 to żaden wynik.