Jump to content

czy ten zestaw na rozpoczęcie przygody z wędkarstwem będzie dobrym pomysłem?

Dawid Wędkarz
 Share

Recommended Posts

Wielokrotnie już powtarzałem:
ŻADNYCH ZESTAWÓW! Należy je omijać szerokim łukiem! To z reguły "zalegacze" niechodliwe buble, albo zwroty poreklamacyjne.
Jak słusznie zauważył Krzysztof kompletnie niedopasowana zbieranina z zakurzonych półek!
Wyrzucone pieniądze!

7 godzin temu, Wartburg napisał:

Wygląda to to na komercje, i juz na dziendobry DWA kije tu widze a nie jeden.

Spławik to nie moja bajka, ale nawet jako laik w tej dziedzinie, popieram zdanie Andrzeja.:brawa:

Troche nie na temat.
Zastanów sie CO chcesz osiągnąć,

Zostać tropicielem potrafiacym wyciągać wnioski z ukłądu dymanicznego o wielu zmiennych /rzeka jezioro/

czy narobić fotek z rybami do mediow społecznościowych szybko i dużo?

Na komercji nałapie i skacowany orangutan, aczkolwiek na początek ma swoje plusy bo nauczyśz sie rzucać zacinać i holować. Jeśli Cie to zacznie bawić na serio  to rób papiery i szukaj ryb na otwartych wodach :)

@Kusy zaproponował zestaw zbliżony do "uniwersalnego" (praktycznie nie ma takich). Biorąc pod uwagę próbę połączenia okonia ze szczupakiem (dość trudny mariaż), nieco obniżyłbym parametry zestawu:
wędzisko; kołowrotek; plecionka; przypon.
W naszych zaniedbanych wodach rzadko trafiają się okazowe szczupaki i 90cm/6kg to już okaz, natomiast taki zestaw będzie znacznie lepszy na okonie, które są zdecydowanie popularniejsze, a okazowy 60cm waży około 5kg (jeszcze takiego nie widziałem).
Taki zestaw w pełni zaspokoi potrzeby amatorskiego połowu tych dwóch gatunków.

Ps
Wędzisk JAXONA nie wolno przeciążać, jeśli górna granica CW 17g, to tylko tyle i ani grama więcej! Natomiast po nabraniu wprawy, jest szansa na zejście w dół nawet o 1,5-2g.

Edited by Alexspin

3 minuty temu, Alexspin napisał:

W naszych zaniedbanych wodach rzadko trafiają się okazowe szczupaki i 90cm/6kg to już okaz

Sugerowałem się trochę tym, że kolega będzie łowić na komercyjnych wodach, a tam prędzej o taką rybę.

23 minuty temu, Wartburg napisał:

Zostać tropicielem potrafiacym wyciągać wnioski z ukłądu dymanicznego o wielu zmiennych /rzeka jezioro/
czy narobić fotek z rybami do mediow społecznościowych szybko i dużo?

Gość rozpoczyna przygodę z wędkarstwem i myślę, że jak każdy początkujący (nie wiem czy Wy pamiętacie te czasy :D) chce po prostu łowić ryby. Zakładam, że z czasem jak złapie bakcyla będzie lepiej nakierowany co "chce osiągnąć".

Ja też pierwszy raz wędkę miałem na prywatnym zbiorniku i, że akurat to był spinning to tak mi zostało :) a jedyny cel to było coś złowić :)