Jump to content

Kołowrotek 3000 do ultra lighta

Recommended Posts

Cześć. 

Myślę nad zakupem wędki do lekkiego spinningu. Obecnie mam wędkę o cw 5-25 i małe przynęty słabo latają. Posiadam kołowrotek Ryobi Virtus 3000. Kupiłem go w tym roku, jest dobry, super pracuje nie chcę go zmieniać. Moje pytanie brzmi. Czy nie będzie on za duży i za ciężki do wędki 240cm o cw do 10g?

Kołowrotek ujdzie rozmiarem do takiego kija. Jedyny problem to fakt że trzeba nawinąć podkład pod cienką żyłkę główną bo wymagać tego będzie pojemność szpuli. Czy będzie za ciężki to już zależy od masy kija oraz długości dolnika ich nie znam. Jednak długość 2,4 m jeszcze tragedii nie robi, gorzej jakby był bardzo krótki.

Edited by ryukon1975

Krzysztofie, pozwolisz że troszkę się z Tobą nie zgodzę. Nie kwestionuję, że 3000 zda egzamin, ale moim zdaniem do kijka <10g bardziej pasowałby rozmiar 2000, co najwyżej 2500. To na prawdę tylko troszkę niezgodności.

@Wnuczek238, to była tylko taka przekorna uwaga z mojej strony i jeśli nie chcesz kupować drugiego kołowrotka, to ten Ryobi na pewno nie będzie Ci utrudniał wędkowania, ale (zawsze jest jakieś ale) sugerowałbym jednak pozostawienie go w zestawie z tym wędziskiem 5-25g, a do nowego dokupienie drugiego kołowrotka. W tym posiadanym zestawie, zapewne używasz plecionki 0,10-0,12mm i lżejszy kołowrotek byłby zalecany chociażby dla tego, że do wędziska <10g i łowienia lekkimi przynętami pożądanym byłoby zastosowanie znacznie cieńszej plecionki <=0,06mm. Po pierwsze do lekkiego łowienia - domyślam się, że okoni - nie ma potrzeby stosowania grubszej linki, po drugie przy lekkich przynętach grusza plecionka - zwłaszcza przy bocznym lub przeciwnym wietrze - będzie stawiała większy opór - tworzyła balon - co wpłynie na skracanie rzutów i/lub znoszenie przynęty, a to będzie negatywnie wpływało na celność rzutów.

To tyle z mojej strony. Połamania ;)

Zgodzę się że mniejszy kołowrotek byłby lepszy. Wielkości nie podam bo dziś jeden kołowrotek w rozmiarze 1000 waży 280 g a taki sam z innej firmy waży 180 g. Różnica w wielkości i mocy jest ogromna pomimo tego samego rozmiaru.

Wziąłem pod uwagę fakt że ktoś nie chce wydawać kasy. Sam mam zamiar do wiosny wymienić kilka rzeczy i wiem jakie są ceny. Lekką ręką policzyłem tak mniej więcej że do realizacji mojego planu potrzebuję na "dzień dobry" około 5 000 PLN. Do wiosny jest jednak trochę czasu postaram się to zrobić. :)

Dziękuję za odpowiedzi.

Tą "wędkę" która posiadam przeznaczam na straty tzn. Nie do końca. Będzie służyć na działce jako uchwyt do straszaka na gołębie. Jest to tani teleskop.

Generalnie łowie bardzo amatorsko. Kupiłem na początek sprzęt z najniższej półki, żeby zobaczyć czy wędkowanie mi się spodoba. Wędkę zabieram na urlop i na weekendowe wypady nad wodę gdy jadę ze znajomymi pod namiot itp. Kołowrotek jaki miałem wcześniej to jakiś plastikowy jaxon 2000 który kosztował bodajże 40zł, ale zaczął chrobotać i bardzo wolno zwijał stąd na początku tego sezonu za radą bardziej doświadczonego kolegi kupiłem właśnie ten kołowrotek Ryobi.

Powoli staram się ulepszać sprzęt, stąd teraz decyzja o nowej wędce. W miejscach w które jeździmy udaje się złowić jedynie małe okonie i malutkie szczupaki. Moimi ulubionymi przynętami są obrotówki w małych rozmiarach, których tym sztywnym kijem nie jestem w stanie daleko rzucić i ciężko też ocenić kiedy ryba bierze, bo jest bardzo sztywna.

Teraz tak się zastanawiam, że z tym >10g przesadziłem. Myślę że wędka 3-14g też by była ok. I z tym kołowrotkiem który posiadam lepiej mi się zgra.

Po przeczytaniu Twojego ostatniego wpisu polecam:
- wędzisko mimo niewielkiej długości jest na tyle dynamiczne, że odległości rzutów są porównywalne z wędziskami >240cm, moja Pani stosuje do niego przynęty 2-20g, a z nieco obniżonym komfortem nawet 1,5g i  z powodzeniem łowi nim okonki, okonie i nieco ponadwymiarowe szczupaki, a cena jest bardzo atrakcyjna;
- kołowrotek idealnie zgrywa się z tym kijkiem, jakby był specjalnie do niego skonstruowany.

Pisałem o tym zestawie już wielokrotnie, możesz poszukać w dziale spinnigu.

Ja używam do wędziska 240cm kołowrotka Okuma avenger white 30FD - Przyznam że przy mojej ciężkiej orce i częstych wypadach na ryby jest to jedyny kołowrotek który wytrzymał u mnie więcej niż dwa sezony.

W tej chwili leci trzeci rok od zakupu i podejrzewam że po przesmarowaniu na jesień pociągnie jeszcze trochę.

Jeśli kołowrotek Ci zostaje i przerzucasz się na jedną wędkę taką do 10g czy tam do 15g to mogę Ci polecić Mikado BIXLITE 3-16g 214 cm. Sam mam od niedawna właśnie taki zestaw (kołowrotek 3000) i przeszedł już "chrzest bojowy" :)

Edited by Kusy

Dzięki za podpowiedzi, ale już zamówiłem inne wędzisko. Trochę się nie podłuchałem :P wybrałem Jaxon Grey Stream 2-12g 228cm. Jak pogoda i czas pozwoli to w ten weekend będzie test ;) Na kołowrotek mam nawiniętą żyłkę Trabucco Spinning 0.18. Mam nadzieję, że taki zestaw się sprawdzi i będę zadowolony