Jump to content

Waga przynęty a sprzęt

Recommended Posts

Cześć, przychodzę z pytaniem odnośnie odpowiednich przynęt do wędki.

Jestem w posiadaniu kija nanoflex pro 2.40m 10-35g oraz kołowrotka ryobi ecusima 4000. Ostatnio zakupiłem większe gumy 17-19cm o wadze 45-50g i chciałbym się dowiedzieć czy przy lekkim i ostrożnym rzucaniu sprzęt nie ucierpi.

Miałbym również pytanie odnośnie kołowrotka, ponieważ posiadam też flagman sherman pro 6000 i zastanawiam się czy nie zastąpić go za ecusime. Flagman jest przystosowany pod feeder jak i również 200g cięższy co jednak przekłada się na wagę zestawu ale wydaje mi się znacznie trwalszy od ecusimy. Co myślicie o takim połączeniu, może ktoś z was już próbował i może się wypowiedzieć.

Edited by bartek3264

Sprzęt może i nie ucierpi ale komfortu łowienia przy tak przeciążonym zestawie nie będzie żadnego. Guma 50 g plus główka niechby tylko 20 g daje 70 g. Górny ciężar wyrzutowy kija 35 g czyli dokładnie dwukrotne przeciążenie.

Gdyby to było wędzisko o cw 200 g to te 35 g nadwyżki pewnie nie zrobiłyby na nim większego wrażenia ale w tym przypadku to już jest za dużo. Kup przynęty dostosowane masą do wędziska albo pomyśl o nowym kiju do dużych przynęt.

Pytanie z grupy "bez odpowiedzi".
Zastanawiam się o czym myśli "wędkarz" (specjalnie cudzysłów) dokonujący tak nieprzemyślanego zakupu. Już sam ciężar gumy przekracza CW o 10-15g, a do tego trzeba dodać ciężar główki, to kolejne 10-25g, zaś więdzisko ma CW 10-35g. Nawet w najgorzej opisywanych wędziskach MIKADO, charakteryzujących się olbrzymim zapasem, nie odważyłbym się przekroczyć górnego CW o 80-150%.
Masz dwa wyjścia - zwrócić (sprzedać) te przynęty, albo kupić wędzisko CW <100g.

Ryobi jest w sam raz do tego Nanoflexa, natomiast Flagman będzie pasował do tego nowego kijka, choć mam ambiwalentny stosunek do stosowania kołowrotków typowo feederowych w zestawie spinningowym.

Edited by Alexspin

16 godzin temu, bartek3264 napisał:

Jestem w posiadaniu kija nanoflex pro 2.40m 10-35g oraz kołowrotka ryobi ecusima 4000. Ostatnio zakupiłem większe gumy 17-19cm o wadze 45-50g i chciałbym się dowiedzieć czy przy lekkim i ostrożnym rzucaniu sprzęt nie ucierpi.

Czy kij nie ucierpi nikt gwarancji nie da, bo to zależy od przyłożonej siły podczas wyrzutu. Ale póki co można spróbować, zaczynając oczywiście dość ostrożnie. Nie wiemy gdzie zamierzasz wędkować, ale w tej sytuacji i tak nie masz innego wyjścia jak tylko lekko dociążyć gumę w brzuszku pinami. Wystarczyć powinno 5-10g by ją ustabilizować, Odwdzięczy się piękną pracą i łagodnym opadem, ułatwiający szczupakowi atak. Jeśli polubisz cięższe łowienie, trzeba będzie jednak dokupić mocniejsze wędzisko.

Miłej zabawy.

Edited by RBTS
Przypadkowy klik przed zakończeniem.

16 godzin temu, bartek3264 napisał:

przy lekkim i ostrożnym rzucaniu sprzęt nie ucierpi

Nikt Ci takiej gwarancji nie da... widziałem jak kolega rzucał przynętami po 50g na wędzisku do 25g i to nie raz czy dwa, a przez 2 godziny :) z kijem nic się nie stało, ale rzuty były na 5-8 metrów... a to chyba nie o to chodzi.

Ja staram się nie przekraczać górnej granicy CW... co najwyżej 1-2g. Lepszym rozwiązaniem będzie trzymanie się przynęt (z główkami) w granicach 35-40g w Twoim przypadku.

Wiekszymi gumami mam zamiar rzucac delikatnie z brzegu przy trzcinie na odleglosci 5-7m ze wzgledu na maly zbiornik i miejsce w ktorym najczesciej wystepuje tam szczupak. Sprawdzalem jedna uzbrojona wczoraj i przyneta prowadzila sie dobrze. Przy wyprawach na wieksze wody oczywistym jest ze musialbym zainwestowac w kij przystosowany pod wage gumy ale w tym roku nie mam zamiaru wybierac sie poza lokalny staw.

W dniu 25.08.2022 o 21:57, bartek3264 napisał:

na odleglosci 5-7m

To jakieś "inne" wędkarstwo. :) Nie znam się na takim. Ja mam pokój większy 5,25x5x5,25 m mógłbym tu staw widzę założyć.

Edited by ryukon1975

3 hours ago, ryukon1975 said:

To jakieś "inne" wędkarstwo. :) Nie znam się na takim. Ja mam pokój większy 5,25x5x25 m mógłbym tu staw widzę założyć.

Spory masz ten pokój :) 

Rzuty wydaja się krótkie ale zdarzyło mi się łowić na spinning w kanale. Wzdłuż kanału jest ścieżka i jechałem rowerem z wyciągniętą reką i wędką. Taka forma "trollingu"