Krzysztof T. Posted October 26, 2022 Report Share Posted October 26, 2022 Potrzebuje porady. Po długiej nieobecności w kraju mam problem z wyborem najlepego miejsca gdzie kupić dom lub mieszkanie by mieć dobre warunki do wędkowania. Będę mieszkać sam więc moje hobby będzie na pierwszym planie. Lubię wędkować w rzekach ale gdy jest blisko jezioro też lubię od czasu do czasu tam powędkować. Tylko dla mojego hobby wybieram powrót do kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Rzeki różnią się od siebie. Możesz łowić pstrągi i lipienie w małej górskiej rzeczce, brzany w rwącym nurcie albo sumy w spokojniejszej wodzie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 W dniu 26.10.2022 o 18:20, Krzysztof T. napisał: Potrzebuje porady. Po długiej nieobecności w kraju mam problem z wyborem najlepego miejsca gdzie kupić dom lub mieszkanie by mieć dobre warunki do wędkowania. Chcesz porady, to proszę. Nie wracaj! Tu ani żyć, ani mieszkać a już wkrótce ani łowić ryby. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Gdybym miał taki dylemat jak autor tematu to bym zaryzykował. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Wszędzie dobrze gdzie nas niema....interesujące Cię okolice zbadaj pod kątem rezerwatów i uzytkowania wody RZGW PZW i inni pomniejsi ale z wodą to i tak sprawa że tak powiem płynna..... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 (edited) Smutna wizja się rysuje czytając niektóre posty Edited November 11, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 2 godziny temu, Ubertroll napisał: Smutna wizja się rysuje czytając niektóre posty Może dlatego, że w swym przesłaniu Wody Polskie, które zastąpiły RZGW, mają na celu odebranie dzierżaw wszystkim użytkownikom wód płynących. Nie musisz wierzyć w to co piszę, poświęć trochę czasu i zapoznaj się z planami półki Skarbu Państwa Wody Polskie. Na oficjalnych stronach oczywiście a nie na forach z "teoriami spiskowymi". 3 godziny temu, Wartburg napisał: Wszędzie dobrze gdzie nas niema....interesujące Niekoniecznie ale warto porównać z planami podwyżek prądu, gazu, paliwa oraz umieścić to z kosztami utrzymania miesięcznego, niekoniecznie zimowego. Warto też sprawdzić aktualne wokandy sądowe firm mięsnych wobec ujawniających proceder chowu nakładczego obywateli, którzy mają w rękach dowody iż firmy te trują ludzi swoim mięsem i wyrobami wędliniarskimi. Instytucje państwowe zobowiązane ustawami do pewnych czynności mają to głęboko w czterech literach, bo akurat wcześniej i teraz im to wolno. Wolno nie dlatego, że jakiś zapis im na to pozwala, lecz pozwala im na to świadomość braku konsekwencji. Jestem tu, bo nie mam wyboru, jak niewolnik. Gdyby nie bieda to wolałbym namiot w Reichu niż to co mnie obecnie spotyka. Jak kto chce to niech lukruje, mnie to wisi i tak nie mam wyboru. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Jeszcze Rok temu poleciłbym Ci jakieś ustronne miejsce niedaleko odry, wszak była obfita w różne gatunki ryb. Teraz każdy wie jak sytuacja wygląda z tą wodą więc całkowicie odradzam. Jeśli stawiasz łowienie w rzekach na pierwszym miejscu to mogę polecić rzeki Bug, Wieprz, Narew, Wisłę (poniżej stolicy) i Noteć w takiej kolejności jakiej napisałem. Pozostałe rzeki są mało atrakcyjne, choć nie znaczy to że ryb w nich nie ma, jednak biorąc to na przykładzie mojej rzeki Warty (środkowy odcinek) z roku na rok jest taka bieda że czasem jadę z wędką z myślą połażenia tylko wzdłuż brzegu, a nie łowienia ryb. Bo są kilkukilometrowe odcinki w których ryba pojawi się tylko na kilka dni i po tym znów robi się pustynia. Jeśli celujesz też w jeziora to polecić mogę pojezierze "Konińskie" czyli jeziora Powidzkie, Ślesin, Mikorzyn, Gosławice, Ostrowskie. Jest tam na tyle duże skupisko jezior że nie są jeszcze wyrybione i każdy znajdzie coś dla siebie. Ciekawym Pomysłem może być region obok mnie czyli okolice Turku, bo w tej chwili powstaje tutaj całe "pojezierze Tureckie", czyli właśnie powstaje kilka zbiorników po pokopalnianych odkrywkach - m.in Zbiornik Władysławów - głębokość około 40m!, drugi zbiornik Przykona jeszcze większy od poprzedniego, powstał zbiornik Janiszew i powstają teraz Janiszew II i III, poza tym jeszcze mają zrobić sieć melioracji która połączy rzekę Wartę i Teleszynę która będzie zasilać te zbiorniki. Pięknie brzmi.... tyle że to inwestycja która powstanie za kilka lat bo wszystko jest w trakcie rekultywacji. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts