Michał93. Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Witam. Jakiś czas temu spróbowałem spiningu, jednak stwierdziłem, że nie będzie to mój ulubiony sposób łowienia. Zdecydowanie wolę łowić z gruntu albo na spławik. W związku z tym chciałbym zapytać, czy mogą wędka spiningowa na da się do tego, żeby przerobić ją na spławik albo grunt i wykorzystać w inny sposób niż spining. Wędka Shimano FX XT Spinning - 2,70m 14-40g Kołowrotek Shimano FX FC 5.2:1 Dodam, że na chwilę obecną jestem amatorem dlatego szukam porady. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Niestety ale zniechęcisz się tylko do łowienia na spławik. Wędki spinningowe są za krótkie żeby celnie zarzucać w wybrane miejsce. Druga sprawa to cw jest wysokie i w połączeniu z lekkim spławikiem nie rzucisz dalej niż kilka metrów. Może mała sprężyna albo koszyk i do tego bombka jako sygnalizator. Łatwiej będzie zarzucić czymś co mieści się w granicach 40g. Celował bym w zestaw koszyk plus zanęta bliżej 30g. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał93. Posted November 11, 2022 Author Report Share Posted November 11, 2022 Dziękuję za odpowiedź. Posiadam wędkę na grunt ale chodzi mi o to, żeby jakąś tą wykorzystać tak aby do czegoś się przypadała i nie leżała. Jestem świadomy, że niestety nie jest to wędka do wszystkiego.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Moim zdaniem niczego nie wyczarujesz z tej wędki. Gdybym miał taki dylemat to bym sprzedał. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał93. Posted November 11, 2022 Author Report Share Posted November 11, 2022 I tak też zrobię Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 6 godzin temu, Michał93. napisał: Spinning - 2,70m 14-40g Od biedy może służyć jako żywcówka. Lepsza byłaby 20-60 ale jak napisałem - od biedy. O ile nie nastawisz się na sumy to z resztą powinna sobie poradzić. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał93. Posted November 11, 2022 Author Report Share Posted November 11, 2022 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Rozmawiałem dzis, że znajomym i tak przy okazji wyszło że jest zainteresowany zakupem A tak przy okazji w to miejsce jakiś dobry zestaw na spławik ? Do 250-300 zł ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 11, 2022 Report Share Posted November 11, 2022 Spławik to szerokie pojęcie Łowisko i ryby jakie Cię interesują? 1 hour ago, Michał93. said: Rozmawiałem dzis, że znajomym i tak przy okazji wyszło że jest zainteresowany zakupem Ps: Sprzedaj jako zestaw z tym kijowym kołowrotkiem 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał93. Posted November 11, 2022 Author Report Share Posted November 11, 2022 Oczywiście tak zrobię. Łowię praktycznie zawsze na prywatnych stawach w rodzinie, gdzie są głównie karpie i amury. Po za tym chodzę na dwa jeziora. Ciężko powiedzieć jakie tam są ryby, bo nie dawno zacząłem. Do tej pory złowiłem tam parę płoci i w sumie to wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 Czyli jakiś float, odległościówka do 30g albo więcej. Nie łowię karpi i ciężko powiedzieć. Dla siebie wziąłbym coś max 30g, minimum 3.9 m, żyłka główna 0.20 mm Tutaj, tutaj i tutaj były podobne rozterki. Linka do sklepu ze sporym wyborem sprzętu. Zawęziłem zakres poszukiwań i masz 42 sztuki do przejrzenia. Wybierz coś pasuje Twoim zdaniem i ocenimy. Chłopaki nie polecają Mikado ze względu na serwis, podobno dobrze wypada Jaxon ale są też inne firmy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 12, 2022 Report Share Posted November 12, 2022 (edited) Czy można z TAXI ztobić TIR-A? Resztę dopowiedz sobie sam. Edited November 12, 2022 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts