Greqq Posted December 3, 2022 Report Share Posted December 3, 2022 (edited) Złowiona dziś 03.12 batem nad Dunajcem, podobna do słonecznicy ale to chyba jednak nie ona. Ma ktoś pomysł co to może być? Edited December 3, 2022 by Greqq Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted December 3, 2022 Report Share Posted December 3, 2022 To nie jest rybka tylko narybek. Może w tym czasie trudno stwierdzić przynależność gatunkową a szczególnie z zdjęcia. Zaryzykować zgadywanie można ale w jakim celu? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzybkiOkoń Posted December 3, 2022 Report Share Posted December 3, 2022 Kurr, ja myślałem ze ta rybka na patelni razem z parówkami się już smaży. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greqq Posted December 3, 2022 Author Report Share Posted December 3, 2022 19 minut temu, ryukon1975 napisał: To nie jest rybka tylko narybek. Może w tym czasie trudno stwierdzić przynależność gatunkową a szczególnie z zdjęcia. Zaryzykować zgadywanie można ale w jakim celu? Z czystej ciekawości, pierwszy raz widzę takie coś więc pytam po prostu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 4, 2022 Report Share Posted December 4, 2022 6 godzin temu, Greqq napisał: Z czystej ciekawości, pierwszy raz widzę takie coś więc pytam po prostu. Tej wielkości okaz jest podobny do...ryby. Zbyt mały aby wykazać zewnętrzne cechy gatunkowe. Mnie natomiast zaintrygował zalążek płetwy tłuszczowej albo to psikus światła i cienia. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greqq Posted December 4, 2022 Author Report Share Posted December 4, 2022 5 godzin temu, Docio napisał: Tej wielkości okaz jest podobny do...ryby. Zbyt mały aby wykazać zewnętrzne cechy gatunkowe. Mnie natomiast zaintrygował zalążek płetwy tłuszczowej albo to psikus światła i cienia. Żaden psikus światła i cienia, coś tam się tworzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted December 10, 2022 Report Share Posted December 10, 2022 45 minut temu, karasiowy król napisał: ale w moim przypadku to była drobnica karasia To ze zdjęcia to na 100% nie jest drobnica karasia.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted December 11, 2022 Report Share Posted December 11, 2022 Tak wygląda również drobnica.. śledzia. Wiem to bo widziałem jak się tarły. Duże sztuki podpływały pod przeg i było je widać. Minęło kilka dnii duże sztuki zniknęły a pojawiły się ławice malutkich rybek oraz woda stała się przeźroczysta jak kranówka praktycznie ładny to był widok. A upewnilem się biorac jedna sztukę ,która nie przetrwała selekcii naturalnej. I "rozwierając" jej pyszczek. Zrobiłem tak z kilkoma i jestem pewny że to były śledzie gdyż rezultat był taki sam w wszystkich przypadkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted December 13, 2022 Report Share Posted December 13, 2022 W dniu 11.12.2022 o 10:20, karasiowy król napisał: W sumie nie ma innego wyboru, ze względu że tam gdzie ją złapałem były same karasie Narybek karasia który ma już około 3cm już jest nieco wygrzbiecony i nabiera kształtów "dorosłej" ryby. To że na wędkę łowisz tam karasie to nie znaczy że nie może tam być innej ryby. Ikrę może też przenieść np. kaczka. To może być ukleja, słonecznica, boleń, jelec a nawet płoć. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts