Jump to content

Jaki podbierak spinningowy kupić?

Recommended Posts

Tata poprosił mnie, abym na święta kupił mu podbierak spinningowy, ale nie mogłem znaleźć w internecie żadnych konkretnych informacji. Potrzebuje podbieraka o długości 180~, a moją uwagę zwróciły firmy Jaxon, Dragon i Savage Gear. Chciałbym zapytać o różnicę w jakości, jako, że podbierak Jaxon o tej samej długości jest dwa razy tańszy od podbieraka firmy Dragon (100 zł vs 200 zł). Będzie używany często i do dużych ryb (najczęściej są to szczupaki), więc jestem ciekaw czy warto dwukrotnie przepłacać, czy jakość będzie podobna? Chętnie posłucham też na co warto zwrócić uwagę, myślę, że szukam czegoś w granicach 100 - 250 zł. 

Edited by Laikike1

Trudno wskazać konkretny podbierak. Długość sztycy już masz określoną, więc wśród podbieraków powinieneś szukać takiego o wymiarach kosza minimum 70cm, najlepiej z miękką siatką gumowaną (nie kaleczy ryb i łatwy do wypłukania).

Edited by Alexspin

Podbierak o długości 180 cm trudno nazwać spinningowym, to raczej zwykły podbierak. Jak wybierzesz teleskopowy to nawet może być dłuższy, co rozwiąże podebranie z wyższej skarpy. W końcu nie trzeba wszystkich części rozkładać. Za to chodzenie z takim dyszlem na plecach może się kiepsko skończyć, że o nerwach nie wspomnę.

Już trzy sezony używam podbierak Jaxona model PL-AB180XN, co prawda jest to minimalny rozmiar jaki nadaje się na szczupaki, ale w moich łowiskach 80-tka to już "okaz". Jestem z niego bardzo zadowolony, wygodny zarówno w użytkowaniu, jak i w transporcie.

(Link wyłącznie poglądowy)