Seweryn_ Posted May 2, 2023 Report Share Posted May 2, 2023 Witam mam taki problem z kołowrotkiem, że podczas holu ryby kiedy odkręce jej przedni hamulec w kołowrotku to w momencie kiedy ryba odjeżdża i wyciąga żyłkę razem ze szpulą to hamulec się dokręca razem z obracającą sie szpulą. Problem powtarzy się co kilka sekund kiedy tylko odkręce hamulec to po chwili znowu się dokręca przez co łatwo stracić rybę:/ Może miał ktoś podobny problem i może coś podpowiedzieć. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted May 2, 2023 Report Share Posted May 2, 2023 Nie wazne jaki typ/ model zawsze jest tam kilka podkładek, znajdz schemat swojego nawijaka w sieci i porównaj jakie częśc udało Ci sie zgubić lub pwkładać nie w tej kolejnośći. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 2, 2023 Report Share Posted May 2, 2023 Pewnie wystarczy zdjąć szpulę i zobaczyć czy coś nie zaczepia. Może brakuje podkładki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seweryn_ Posted May 3, 2023 Author Report Share Posted May 3, 2023 11 godzin temu, Wartburg napisał: Nie wazne jaki typ/ model zawsze jest tam kilka podkładek, znajdz schemat swojego nawijaka w sieci i porównaj jakie częśc udało Ci sie zgubić lub pwkładać nie w tej kolejnośći. Właśnie nie grzebałem nic przy szpuli ani nie zdejmowałem i wszystko wygląda tak jak by miało tak być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted May 3, 2023 Report Share Posted May 3, 2023 A nie ma w pudełku podkłądek zapasowych? mzoe trzeba dołozyć, a moze male chonskie rączki wlozyły nie wszystkie , ponawiam uwage o schemacie i porównaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 3, 2023 Report Share Posted May 3, 2023 Pokrętło hamulca musi się blokować na szpuli i dlatego hamulec samoczynnie się dokręca. Proponuję rozebrać hamulec i dobrze wyczyścić oraz nie smarować. P.S. O jakich podkładkach Panowie piszecie? Przecież autor wyraźnie napisał, że to przedni hamulec. A nawet przy tylnym też jakieś podkładki nic nie zmienią. Tu chodzi o hamulec a nie o nawijanie linki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 3, 2023 Report Share Posted May 3, 2023 Chyba mają na myśli podkładki hamulcowe. Ale może coś jest nie tak z samym pokrętłem hamulca ? Osobiście dałbym na gwarancje. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 3, 2023 Report Share Posted May 3, 2023 1 hour ago, Docio said: P.S. O jakich podkładkach Panowie piszecie? Przecież autor wyraźnie napisał, że to przedni hamulec. Daiwa Whisker ma sprężynkę a nawet dwie. Musi być wygięta i zahacza. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted May 3, 2023 Report Share Posted May 3, 2023 10 godzin temu, Docio napisał: P.S. O jakich podkładkach Panowie piszecie? Przecież autor wyraźnie napisał, że to przedni hamulec. Hmmm być moze umkneły mojej uwadze najnowocześniejsze rozwiązania,,,, tak czy siak coś czepia i blokuje 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts