Jump to content

Pomocy, Zepsuty kołowrotek

Recommended Posts

Witam mam taki problem z kołowrotkiem, że podczas holu ryby kiedy odkręce jej przedni hamulec w kołowrotku to w momencie kiedy ryba odjeżdża i wyciąga żyłkę razem ze szpulą to hamulec się dokręca razem z obracającą sie szpulą. Problem powtarzy się co kilka sekund kiedy tylko odkręce hamulec to po chwili znowu się dokręca przez co łatwo stracić rybę:/ Może miał ktoś podobny problem i może coś podpowiedzieć. Pozdrawiam 

Nie wazne jaki typ/ model zawsze jest tam kilka podkładek, znajdz schemat swojego nawijaka w sieci i porównaj jakie częśc udało Ci sie zgubić lub pwkładać nie w tej kolejnośći.

11 godzin temu, Wartburg napisał:

Nie wazne jaki typ/ model zawsze jest tam kilka podkładek, znajdz schemat swojego nawijaka w sieci i porównaj jakie częśc udało Ci sie zgubić lub pwkładać nie w tej kolejnośći.

Właśnie nie grzebałem nic przy szpuli ani nie zdejmowałem i wszystko wygląda tak jak by miało tak być 

A nie ma w pudełku podkłądek zapasowych? mzoe trzeba dołozyć, a moze male chonskie rączki  wlozyły nie wszystkie , ponawiam uwage o schemacie i porównaniu

Pokrętło hamulca musi się blokować na szpuli i dlatego hamulec samoczynnie się dokręca. Proponuję rozebrać hamulec i dobrze wyczyścić oraz nie smarować.

P.S. O jakich podkładkach Panowie piszecie? Przecież autor wyraźnie napisał, że to przedni hamulec. A nawet przy tylnym też jakieś podkładki nic nie zmienią. Tu chodzi o hamulec a nie o nawijanie linki.

10 godzin temu, Docio napisał:

P.S. O jakich podkładkach Panowie piszecie? Przecież autor wyraźnie napisał, że to przedni hamulec. 

Hmmm być moze umkneły mojej uwadze najnowocześniejsze rozwiązania,,,,  tak czy siak coś czepia i blokuje