Pierwszak Napisano 5 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 5 Grudnia 2024 Cześć. Jestem nowy na forum a wędkowaniem "zajmuje się" od niedawna:) Czytam, oglądam czyli po prostu się uczę. Nie mam na razie ulubionej techniki wędkowania ale zbieram dane odnośnie każdej. Ostatnio zainteresowałem się użyciem siatek PVA i tu pojawia się moje pytanie. Czy owe siatki stosuje się w zasadzie tylko do karpiarstwa czy tą technikę można również stosować myśląc o linach, leszczach czy plociach ? Pozdrawiam Pierwszak
mikolaj łódzki Napisano 6 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 6 Grudnia 2024 Możesz ale po co? Jedyne zastosowanie siatki jakie umiem sobie wyobrazić to łowienie ostrożnych linów tzn. długi przypon z plecionki lub żyłki haczyk wbijamy w siatkę/torebkę i rzut po rybę z dużą przynętą ale to zasadniczo karpiowanie tylko z mniejszym hakiem i przynęta. Materiałów pva a dokładniej taśm używa się w łowieniu morskim z plaży tzw. surfcastingu. Owijasz boczny trok do głównej żyłki tak aby w czasie rzutu się nie poplątało. 2
zwykły michał Napisano 6 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 6 Grudnia 2024 6 hours ago, mikolaj łódzki said: Możesz ale po co? Napisze jak ja to widzę Można użyć do łowienia w miejscówce której nie jesteś w stanie łatwo zanęcić i chcesz podać wszystko na raz włącznie z zestawem. Taka mocno naciągana ta moja wizja ale w specyficznych warunkach mógłbym się pokusić. 3
Docio Napisano 6 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 6 Grudnia 2024 Osobiście ani siatek, ani worków nie używałem. Niemniej kumpel szykując zanętę do kul pakował tylko grube kawałki do 4 siatek. Dwie szybko rozpuszczalne co trwało ok pół godziny i dwie wolno rozpuszczalne a ile to trwało nie mam pojęcia. Wrzucał wszystko na raz i zamierał, dosłownie. Każdy mój ruch go irytował, wstanie po cokolwiek do samochodu to już była rozpacz w jego oczach. Idea jaka mu przyświecała to jak najmniej hałasu na łowisku. 3
Wartburg Napisano 8 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 8 Grudnia 2024 (edytowane) Poza konkursem i nie na temat, polecam lekturę Andrzejczyka "Wędkarstwo Jeziorowe" oraz Strzeleckiego "Wędkarz i rzeka" lub zależnie od wydania "Wędkarstwo rzeczne" tomiska ponadczasowe i sensowne a z YouTube jest problem taki ze początkujący ma problemy z odróżnieniem reklamówek od wartościowego materiału jak szukać konkretnych gatunków. Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Wartburg 4
zwykły michał Napisano 8 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 8 Grudnia 2024 Podajesz książki które były napisane kiedy nikt nawet nie śnił o czymś takim jak pva. Wiedza nie ma daty ważności więc przydadzą się z pewnością.
Wartburg Napisano 10 Grudnia 2024 Zgłoszenie Napisano 10 Grudnia 2024 W dniu 9.12.2024 o 00:57, zwykły michał napisał: /----/ Wiedza nie ma daty ważności więc przydadzą się z pewnością. Podaje te pozycje które znam, sprzęt owszem zmienił sie od czasu napisania tych tomisk ale mając jakieś wstępne pojęcie można już zacząć kminić gdzie nowoczesne wynalazki mogą okazać sie użyteczne. 4
Rekomendowane odpowiedzi