Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, 

Idą święta i chciałabym kupić tacie prezent. Myślałam o kołowrotku lub wędce. Tata najczęściej łowi na grunt na drgającą szczytówkę, czasem na spławik.
Problem w tym że nie znam się na tym.Czy ktoś mógłby polecić jakieś kołowrotki oraz wędki? 
Czy budżet 400-500 zł będzie odpowiedni? 

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Napisano

Witam

Widzę , że jesteś z Gdyni to podejdź do sklepu wędkarskiego na ul. Łużycką. Chłopaki coś ci dobiorą i doradzą  za tę kwotę. Co do kwoty , to każdy budżet jest dobry a nawet mały upominek cieszy. A może kup coś czego nie ma lub mu brakuje ?

ps. za tę kwotę kupisz już cały zestaw lub osobno wędkę i kołowrotek.

Napisano

Podejrzyj co ma ? Jakie ma kołowrotki i wędki ( nazwy , ciężar wyrzutowy wędek ) Jeżeli dalej nie będziesz wiedziała , gdzie co pisze to zrób zdjęcia . Idź do sklepu wszystko pokaż i na pewno w sklepie coś doradzą. Na obsługę sklepu , zawsze możesz liczyć , jest kompetentna.

Napisano

Sklep poleci to co ma na stanie a jest zima więc stan magazynu ubogi ;) Kompetencje sprzedawcy nie mają tutaj znaczenia bo w biznesie nie ma miejsca na sentymenty.

Najprostszym rozwiązaniem będzie bon na zakupy. Nie wyobrażam sobie, że przypadkowy ktoś dobierze mi wędzisko do metody na którą łowię regularnie i mam szczegółowe oczekiwania. Taki ktoś nie istnieje :) Kolega po kiju może coś doradzić ale czy trafi?

Napisano

Ok wiadomo że każdy ma inne oczekiwania ale to kwota do 500 zł . Z taką kwotą zawsze coś się znajdzie. Przy wysokim budżecie to robi się problem. No faktycznie ten bon to może być strzał w dziesiątkę , tym bardziej że dziewczyna się nie zna.

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi,  
oczywiście bon byłby spoko pomysłem, gdyby nie to że tata nie ucieszy się z bonu tylko z czegoś co sama wybrałam. 
Stąd pytanie co polecacie, w końcu skoro łowicie to wiecie jakie firmy i produkty są sprawdzone a jakie nie. 

Napisano

Bez wątpienia za tyle można coś znaleźć. Gdyby córka kupiła dla mnie to bym używał ale sam pewnie wybrałbym coś innego. Mam swoje przyzwyczajenia i oczekiwania. Sprzętu mi nie brakuje więc szukałbym czegoś co wpasuje się "w lukę". Mam siedem feederów a mimo wszystko rzadko nimi łowie :)

Napisano

Kupowanie sprzętu bez dokładnej wiedzy jaki jest używany najczęściej kończy się strzałem w kolano. Obdarowujący spodziewa się, że trafił i obdarowany będzie zadowolony a obdarowany będzie się uśmiechał, dziękował córce za wspaniały prezent i po obejrzeniu nigdy go nie użyje, bo nie spełnia wymagań łowiska gdzie łowi.

Kupon to idealne rozwiązanie, nie stawia się obdarowanego w niezręcznej sytuacji i może on kupić to co mu potrzeba lub brakuje.

Drugą ewentualnością jest zakup czegoś z wyposażenia jak krzesełko lub kurtka stricte wędkarska.

Napisano
W dniu 7.12.2024 o 09:18, JuliaZ napisał:

w końcu skoro łowicie to wiecie jakie firmy i produkty są sprawdzone a jakie nie

Wyobraź sobie, że ktoś podaje mi 3-4 firmy kosmetyków jakie używasz. I ja wchodzę do rossmanna na przykład i kupuję podkład, korektor, kredkę, tusz tych firm tak na chybił/trafił... myślisz że będziesz zadowolona i się umalujesz moim zestawem? :D Wątpię. Bon jest bezpieczniejszy. Nawet Ty wolałabyś zapewne w tej sytuacji bon do np. rossmanna.

Napisano
W dniu 8.12.2024 o 21:11, niebel napisał:

W czasie gwiazdki dostałem kołowrotek do feedera  - flagma masco 5000.

Ja zadowolony i żona zadowolona że ja zadowolony :D

Ja zaś pomimo że łowię na feeder nawet bym na ten kołowrotek nie popatrzył. Biorąc pod uwagę ciężki feeder 150-200 g na rzece jest według moich potrzeb i nawyków stanowczo za mały i za słaby do takiego łowienia.

Napisano

Dziękuję każdemu za odpowiedź, 

poszłam za radą Pana Piotra, zrobiłam zdj wędek i poszłam do sklepu wędkarskiego. Opisałam jak tata łowi i gdzie, łowie z tatą ryby. Pan dobrał mi dwie wędki jedna feeder druga na spinning. 
 Myślę że tata będzie zadowolony, ale to się okaże :)  

Dziękuję wszystkim za poświęcony czas tej dyskusji. Życzę wszystkim wesołych i spokojnych świąt, szczęśliwego nowego roku i życzę wam żebyście łowili same duże okazy :) 

Napisano
28 minut temu, ryukon1975 napisał:

Ja zaś pomimo że łowię na feeder nawet bym na ten kołowrotek nie popatrzył

:Dja nigdy nie łowiłem w rzece.

Kupić coś wędkarzowi bez wiedzy o jego upodobaniach i preferencjach wcale nie jest łatwo 

Napisano
12 godzin temu, JuliaZ napisał:

poszłam za radą Pana Piotra, zrobiłam zdj wędek i poszłam do sklepu wędkarskiego. Opisałam jak tata łowi i gdzie, łowie z tatą ryby. Pan dobrał mi dwie wędki jedna feeder druga na spinning. 

Oby nie było tylko jak @zwykły michał przewidział... :D

W dniu 6.12.2024 o 21:34, zwykły michał napisał:

w biznesie nie ma miejsca na sentymenty

W dniu 7.12.2024 o 11:22, zwykły michał napisał:

Gdyby córka kupiła dla mnie to bym używał ale sam pewnie wybrałbym coś innego

• 3 miesiące temu...
Napisano

jak mowiesz ze masz 250 zł to ja bym kopił tylko ta wędkę i np jakieś spławiki w prezencie. żadnych zestawów sam kij i z 3 spławiki i do tego pudełko na spławiki tato na pewno, NA PEWNO się ucieszy , szczerze polecam bardzo dobry kij po przystępnej cenie

Napisano

Czasami mam wrażenie że ludzie od jakiegoś wieku tzn. "te młodsze roczniki" zadają pytania/odpowiadają w necie jak boty :D

no może nie wszyscy ale duża część