Beniamin Żurek Napisano 1 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2025 Dzien Dobry czy jeśli mam 13 lat i kartę wędkarską to czy w dzień mogę lowic bez osoby dorosłej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 2 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2025 Czytałeś w ogóle regulamin PZW 4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym że młodzież do 16 lat nie ma prawa do wędkowanie w porze nocnej bez nadzoru osoby uprawnionej do opieki. A tak z innej beczki to nie raz widziałem chłopaków którzy łowili sobie na lokalnych stawach i innych grajdołach tam gdzie zazwyczaj nikt tego nie kontroluje. Wszystko zależy gdzie zamierzasz wędkować. Po drugie w Twoim wieku nie jest wskazane abyś samodzielnie przebywał na wodą ze względów bezpieczeństwa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 2 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2025 W każdym wieku warto mieć kogoś w pobliżu a szczególnie w nocy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 2 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2025 34 minuty temu, zwykły michał napisał: W każdym wieku warto mieć kogoś w pobliżu a szczególnie w nocy. Ja tam w 95% lub może i więcej łowię sam. Biorąc zaś pod uwagę ostatni wypadek na Litwie to jak coś ma walnąć lub braknie myślenia to nic nie pomoże. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 2 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2025 To ja znowu od strony przepisów. Ustawa o rybactwie śródlądowym wraz z dołączonym do niej rozporządzeniem nie narzuca ograniczeń takich jakie ma PZW. Wymienione w ustawie, że młodzież do 14 lat jest zwolniona z obowiązku posiadania Karty Wędkarskiej nie oznacza, że nie można takowej posiadać i korzystać z jej przywilejów. Ważne kto gospodaruje na danej wodzie i jaki ma regulamin połowu. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 2 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2025 (edytowane) 2 godziny temu, Docio napisał: Ważne kto gospodaruje na danej wodzie i jaki ma regulamin połowu. W sumie tak powinno być. Właściciel ustala prawa na własnej wodzie. On gospodaruje, on zarabia ale też on ma wydatki. Wędkarze to tylko klienci. Biorę to na co mnie stać, jak w sklepie. Edytowane 2 Kwietnia 2025 przez ryukon1975 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 16 godzin temu, ryukon1975 napisał: a tam w 95% lub może i więcej łowię sam. Tyle że Ty jesteś dorosły. Ja także łowie sam. Jednak mojemu synowi zawsze polecam że jeśli chce łowić niech jedzie z kolegą bądź kolegami. W kupie zawsze raźniej Abstrahując posiadanie karty wędkarskiej mi chodziło wyłącznie o względy bezpieczeństwa. Znam przypadki napaści na wędkarzy i grabieży sprzętu wędkarskiego. Nie wspomnę o śmierci znajomego który tylko próbował wyciągnąć przynętę z zaczepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 16 minut temu, niebel napisał: Tyle że Ty jesteś dorosły. Aktualnie ale nie od zawsze. Piszę zaś o całokształcie łowienia a nie jakimś wybranym okresie. Kiedyś było inaczej we wszystkich tematach nie tylko z rybami. Nikt nie odwoził mnie do szkoły, nikt nie miał czasu chodzić ze mną na ryby. W sumie chyba wszystkie lub przynajmniej większość dzieci kiedyś miało podobnie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 Mam takie same doświadczenia. Od pierwszej klasy szkoły podstawowej chodziłem sam do szkoły i to było normalne. Obecnie szkoła nie pozwoli żeby dziecko samo wracało. Jeśli chodzi o samotne łowienie to od kilku lat jeżdżę bez towarzystwa, wcześniej sporadycznie, ale prawie zawsze jest ktoś w zasięgu wzroku. Wynika to ze specyfiki angielskich łowisk. Dostęp do rzek jest tylko na wyznaczonych odcinkach i przewaznie ktoś jest w pobliżu. Duża gęstość zaludnienia to spacerowicze. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 21 minut temu, zwykły michał napisał: Jeśli chodzi o samotne łowienie to od kilku lat jeżdżę bez towarzystwa, wcześniej sporadycznie, ale prawie zawsze jest ktoś w zasięgu wzroku. U mnie zaś od kilku dobrych lat pewnie już z 10, zainteresowanie wędkarstwem na rzece spadło na ryj. Dawniej co kawałek były miejscówki byli wędkarze. Dziś trzeba przejść kilometry żeby zobaczyć ślady po ludziach. Myślę że mają na to wpływ dwa czynniki. Pierwszy to wybudowanie praktycznie wzdłuż rzeki autostrady A4 co niesamowicie utrudniło a na wielu odcinkach wręcz uniemożliwiło dojazd do rzeki samochodem. Drugi zaś to ciągły rozwój łowisk komercyjnych, gdzie można dojechać a wędkarstwo jest proste. Kupuję pellet na karpia, parówkę na jesiotra jak każdy, zestaw jak u każdego i łowię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 Każdy z Was ma rację i jednocześnie się myli. Czytam i nie mogę doczekać się kiedy ktoś napisze o nadinterpretacji zapisów ustawowych. Ustawy, w 99%, zawsze piszą zgodnie z zasadami języka polskiego i stosują słowa o ustalonym znaczeniu. Nie ma miejsca na domysły lub interpretacje. Zasady połowu gospodarujących to nie ustawa i obowiązują wyłącznie na wodach przez niego gospodarowanych. Wiedza niektórych osób, od których jest zależne posiadanie karty wędkarskiej często jest zatrważająca i zbyt często opiera się na "wydawało mi się". Takie rzeczy nie powinny się zdarzać w instytucji pozarządowej, od której zależy posiadanie dokumentu rządowego. Nikt na głos nawet nie szepcze, że pozbawienie osób poniżej 14-go roku życia prawa do posiadania Karty Wędkarskiej to jawna dyskryminacja, mimo że kilka dekad temu nie miała z tym najmniejszego problemu. Tylko ja w tym gronie posiadam wiedzę o młodzieżowej karcie wędkarskiej? Na początku tego stulecia kolega spytał mnie, czy jest jakiś sposób aby jego 9-cio letni syn posiadał Kartę Wędkarską. Powiedziałem mu o zapisach prawnych, o nadinterpretacji ustawy i ewentualnych krokach prawnych. Poszedł z synem bo mu potomek dosłownie wiercił dziurę w brzuchu, odmówiono egzaminu, zastosował się do moich rad i rura im zmiękła a co więcej egzamin odbył się natychmiast. A tak przy okazji, co ma dojazd i bezpieczeństwo nad wodą do posiadania Karty Wędkarskiej przez 13-to latka? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 Teraz, Docio napisał: Każdy z Was ma rację i jednocześnie się myli. Czytam i nie mogę doczekać się kiedy ktoś napisze o nadinterpretacji zapisów ustawowych. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 11 minut temu, Docio napisał: A tak przy okazji, co ma dojazd i bezpieczeństwo nad wodą do posiadania Karty Wędkarskiej przez 13-to latka? W sumie nic. Pytanie brzmiało :"czy jeśli mam 13 lat i kartę wędkarską to czy w dzień mogę łowić bez osoby dorosłej" Czyli według wcześniej przytoczonego przeze mnie zapisu z regulaminu PZW, jeśli to poprawnie interpretuje - to NIE możesz (na wodach PZW) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 32 minutes ago, Docio said: Tylko ja w tym gronie posiadam wiedzę o młodzieżowej karcie wędkarskiej? Od dawna nie zaliczam się do młodzieży a kartę wyrobiłem kiedy miałem 18 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 3 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2025 (edytowane) 7 godzin temu, Docio napisał: A tak przy okazji, co ma dojazd i bezpieczeństwo nad wodą do posiadania Karty Wędkarskiej przez 13-to latka? Według mnie dojazd na łowisko ma tyle samo wspólnego co dojazd do szkoły. Nauczyciele biorą odpowiedzialność za młodego tylko w czasie lekcji od do. Potem w drzwiach oddają "towar" rodzicowi i są wolni od wszelkiej odpowiedzialności. Edytowane 3 Kwietnia 2025 przez ryukon1975 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi