Skocz do zawartości

Wędka spinningowa na leszcze i okonie?

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, czy mogliby Państwo doradzić mi jaką wędkę i kołowrotek wybrać? Zamierzam łowić z brzegu w wodzie stojącej (stawy koziorożca, Warszawa), głównie okonie, a także leszcze w innej lokalizacji. Zależy mi na  dobrej cenie. Mam ponad 190 cm wzrostu, jeśli to ma znaczenie. Nigdy nie miałem wędki, łowiłem kiedyś pstrąga na spławik na łowisku komercyjnym.

Michał ostatnio widziałem na youtubie jak ktoś łowił leszcze na spinning na małe wirówki i larwy. Specyficzne łowienie ale możliwe sam nie uprawiałem dlatego nic nie napisałem. Pewnie większość wklejek z c.w. 1-8 by sobie poradziła. 

Jak najbardziej masz rację. Na forum można znaleźć zdjęcia karasi i karpii które złowił @Inshore

Mam wątpliwości czy to jest coś co może robić osoba bez doświadczenia ale nie znam się na spinningu.

Ten wtręt o pstrągu na spławik nieźle miesza w głowie. :) 

Jakieś ćwierć wieku temu rozpoczęło się szaleństwo leszczowe właśnie na spinning, nad Zalewem Zegrzyńskim. Ja już nie spinningowałem i byłem średnio zainteresowany tematem ale wiem, że nie używali okoniówek lecz raczej kleniówek.

Szał zaczął się jak ktoś złowił prawdziwego kabana leszczowego na paprocha. Nie jestem pewny czy to nie był ówczesny rekord Polski. W każdym razie często napływały zgłoszenia medalowych leszczy łowionych na paprochy, twistery i ciężkie obrotówki. Jakoś w głowie nie została informacja o woblerach i wahadłówkach ale na 100% wykluczyć nie mogę.

• 2 tygodnie później...

Panowie, jeśli ktoś chce spinningiem wyciągać białoryb to spoko. Wiadomo, że białoryb po osiągnięciu "właściwego" rozmiaru bardzo chętnie zakąsza mniejszą rybką a nie codzienną sałatką. Już w latach 70-tych ubiegłego stulecia obserwowałem jak na spinning i mikro-wirówki starszy gość łowił wzdręgi o wiele skuteczniej niż ja na robala.

A jak było z bocznym trokiem kiedy u nas zaczynał się rozwijać? Ludziska pukali się w czoła, uśmiechali pobłażliwie a niektórzy wręcz posuwali się do obelg wyzywając ich od szarpakowców. 

Jedno jest pewne, na spinning małego białoryby się nie złowi. :)