grzybek Posted June 9, 2013 Report Share Posted June 9, 2013 Pewnie jak każdy albo wielu z Was kochacie swoje miasto, okolicę... Mieszkam w Gdańsku i często nie mogę powstrzymać się by nie mknąć jakiejś fotki. Zachęcam do umieszczania swoich Tu starówka na Motławą, moja dzielnica przez pierwsze ćwierć wieku życia i pierwsze wędkarskie wyprawy na Ołowiankę. Tak wygląda zimą Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 12, 2013 Author Report Share Posted June 12, 2013 Mały Młyn na kanale Raduni w Gdańsku (siedziba Okręgu PZW) Twierdza Wisłoujście Westerplatte Stocznia Gdańska Narodowe Centrum Żeglarstwa (Górki Zachodnie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Mieszkam w Warszawie na Starej Pradze a to widok z okna. Warto włączyć głośniki. muza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Całkiem przyjemny widoczek Docio, a i muza fajna Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 12, 2013 Author Report Share Posted June 12, 2013 Jo, jak Wa-wa to i Niemen (Sen o Warszawie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Panowie widoczek widoczkiem ale wieczorem, gdy samochody już w większości znikną, to taki koncert ptaszyska uskuteczniają, że człowiek czuje się jak w lesie a nie centrum miasta. Wahałem się mędzy klasykiem a chyba Borysewiczem, też o Warszawie. Mam jednak słabość do Wydrzyckiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Twierdza Wisłoujście - w fosie tej twierdzy trzymam łódkę. To miejsce siedzib kilku klubów żeglarskich, także stanica Policji Rzecznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
calvuss Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Na dzień dzisiejszy moje miasto zachęca do odwiedzin chodzby dlatego ze mamy takie cacko!!!!!!!(ktore najlepiej zwiedza sie oczywiscie od strony wody) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 22, 2013 Author Report Share Posted June 22, 2013 Piękna budowla Callvus, też mamy co nieco - Kościół Mariacki (bazylika) Link to comment Share on other sites More sharing options...
calvuss Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 tak tak borowiczku gdansk i malbork dwa bratanki..... tyle ze malbork poza zamkiem nie ma nic,i za to go uwielbiam ,cisza ,spokoj zero korkow i piekna rzeka CALA DLA MNIE!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted June 23, 2013 Author Report Share Posted June 23, 2013 Chłe, hłe... bez przesady - masz jeszcze Park Jurajski - pstrągi tam z wnuczką karmiliśmy popcornem Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 Dzisiaj gościłem w marinie Polskiego Klubu Morskiego w miejscowości Błotnik, na końcu Martwej Wisły. Robiłem za bosmana, pomagałem w kursie żeglarskim dla dzieciaczków. Marina zajefajna, byłem tam drugi raz... Mnie się podoba. Sporo uklei kręciło się między pomostami. Ganiały je co chwila bolenie, inaczej rapy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
calvuss Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Mi tez sie tam podoba,moze tam kiedys doplyne jak bylem to gosciu targal male okonki na boczny trok na piaszczystym popdlozu Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 6, 2013 Author Report Share Posted July 6, 2013 (edited) Pod kanałem Martwej Wisły powstaje tunel. Przeprawa pod dnem Martwej Wisły będzie składała się z dwóch równoległych nitek tunelu. W najgłębszym miejscu znajdą się one ok. 35 metrów pod lustrem wody. Tunel będzie mierzyć 1,4 km długości, maszyna (Damroka) wydrąży "jedynie" odcinek o długości ok. 1,1 km. Na pozostałe 300 m składają się tunele wykonane w wykopie po obu stronach wylotów podwodnej przeprawy. Czekam na to kilka lat.. Tunel pod Martwą Wisłą jest częścią Trasy Słowackiego, która połączy port lotniczy w Rębiechowie ze wschodnią częścią gdańskiego portu. Tam spotka się z Trasą Sucharskiego, wraz z którą utworzy pierścień drogowy wokół śródmieścia Gdańska (brakuje w nim jeszcze połączenia między al. Legionów i al. Hallera). Do dzisiaj specjalna maszyna wydrążyła 70m, w tym 18m betonowej zapory. Za trojmiasto.pl Edited July 7, 2013 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 6, 2013 Report Share Posted July 6, 2013 Miejmy tylko nadzieję, ze nie będą go budowali ci, co budowali tunel na Wisłostradzie w Warszawie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 6, 2013 Author Report Share Posted July 6, 2013 "Niespodzianki" wszędzie mogą się zdarzyć Z tego co wiem budowę nadzorują Hiszpanie, może będzie lepiej? Liczę na dotrzymanie terminu oddania tunelu do użytku: grudzień 2014r - oby... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 15, 2013 Author Report Share Posted July 15, 2013 W marinie Błotnik, na Martwej Wiśle wesoło Wczoraj odbył się festyn w rocznicę odwiedzin przez naszą parę prezydencką. Było gwarno i hucznie. Regaty, oficjele, duchowieństwo, nawet goście z zagranicy. Wszystko dla ludzi choć dzieciaczki korzystają najwięcej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted July 30, 2013 Author Report Share Posted July 30, 2013 Wieża Bazyliki Mariackiej w Gdańsku Kaplica Królewska na ulicy gdzie dorastałem Odrestaurowany kościół Św. Jana - byłem na tej wieży kiedy jeszcze nie było dachu (ma ok 2m grubości na szczycie ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted August 3, 2013 Author Report Share Posted August 3, 2013 Fontanna na skrzyżowaniu Grobla/Św. Ducha Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Nie miejsce ale okoliczność ... Chociaż w miejscu dla mnie ważnym, w moim mieście. Parę dni temu rozpoczął się Jarmark Dominikański, impreza z 400 letnią historią. Nie jeździliśmy z żoną od kilku lat ze względu na obrzydliwą komercjalizacją, stragany pełne chińskich bubli i rzeczy nikomu nie potrzebnych. W tym roku zapragnąłem piwa z kija i zabraliśmy się z żonką na jarmark i tu totalne zdziwienie i pozytywne zaskoczenie. "Pchli targ" to właściwie jedyna część, która nas interesowała ale zajrzeliśmy i na pozostałą część. Chińskich bubli bardzo mało, trochę "hiper noży" i "super wyciskaczy" do owoców ale głównie rękodzieło, kulinaria z całej Europy, wiele ciekawych stoisk małych producentów - rękodzielników. W tym roku warto było pojechać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 No to mnie namówiłeś. Od jakiegoś czasu poszukuję pochodni, ale nie takiej z fabryki, ale takiej tradycyjnej, najlepiej ręcznie robionej. Może uda się gdzieś tam dostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Parę dni temu rozpoczął się Jarmark Dominikański, i pozytywne zaskoczenie. Byłem z żonką wczoraj i mamy zupełnie odmienne zdanie. Jarmark Dominikański odwiedzamy rok w rok i....jest coraz gorzej. Faktycznie chińszczyzny coraz mniej, ale całej reszty także, a jeśli już to pojawia sie ciągle to samo i te same twarze. Zero nowości no może za wyjątkiem większej liczby niemieckich turystów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 No to mnie namówiłeś. Od jakiegoś czasu poszukuję pochodni, ale nie takiej z fabryki, ale takiej tradycyjnej, najlepiej ręcznie robionej. Może uda się gdzieś tam dostać. Nie widziałem, może dlatego, ze nie szukałem. Byłem dziś z latoroślą w Dziupli, mają tam pochodnie z drewnianego kołka owiniętego filcem nasączonym czymś tam. Cena 4 zł. Byłem z żonką wczoraj i mamy zupełnie odmienne zdanie Są gusty i guściki, każdego kręci coś innego i o gustach się nie dyskutuje . Dziś byłem jeszcze raz, obeszliśmy z córą prawie cały jarmark i wciąz obstaje przy swoim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Byłem dziś z latoroślą w Dziupli Co to za Dziupla? Możesz coś wiecej powiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 6, 2013 Report Share Posted August 6, 2013 sklep ze sprzętem dla harcerzy i turystow. Dom Harcerza ul. Za Murami. Blisko "LOTu” Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts