Docio Napisano 7 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Alexspin ryb nadal jest sporo - spokojnego żeru. Wędkarzy, wbrew pozorom, jest zdecydowanie mniej za to ilość kłusoli drastycznie wzrosła. Przetrzebione okrunie zostały drapieżniki. Nie ma co ściemniać, jest to wynikiem niesamowitej popularności spinningu. Metoda ta nie wymaga jakichkolwiek przygotowań, jest czysta, modna i o wiele częściej przynosi satysfakcję z połowu niż spławik lub grunt. Na spinning zasadniczo nie łowi się małych ryb, a hol choćby ledwie wymiarowego szczupaczka daje więcej satysfakcji niż tuzina płoteczek. No i zgodnie z obecnym duchem czasu takie zdjątko można wrzucić na media społecznościowe, a to daje kolejnego kopa. Nie ma co ukrywać, spinning jest trudny tylko dla tych, którzy chcą łowić celowo i określone gatunki. To zmusza do poznania całej wiedzy o rybach, tej wiedzy, która jest podstawą skutecznego połowu w spławiku i gruncie. Bez niej pozostaje tylko narybek, małe ryby i przypadkowe większe sztuki. "PZW-sieciarze". Masz jakiś smutny obraz w paimęci, może wręcz traumatyczny, nie wiem. Wiem natomiast, że aby naświetlić Ci sytuację bez propagandy się nie obejdzie a tego na pewno uniknę. Może jakiś fakt? Ze wszystkich Okręgów pozostalo tylko pięć, które zatrudniają rybaków do odłowów. Pozostaje kwestia zatrudnienia celowego do odłowów kontrolnych i selektywnych. Tu już potrzeba interwencji samych wędkarzy aby dopilnowali i patrzyli na ręce nie tylko rybakom. Jak jest to widać czasem w necie na YT. Raz jest dobrze, trzy razy źle ale narzeka się cały czas, tylko narzeka. To już nie te czasy, że ZG mógł zakazać odłowów i tak by było. Dziś, a właściwie od ćwierć wieku, Okręgi są samodzielne w gospodarowaniu wodami a jedyne co muszą spełnić to wymogi statutowe. I doprawdy nie ma różnicy czy stowarzyszenie będzie się nazywać PZW, czy inaczej. Gdy kasa władnym stoi przed oczami, to nic nie pomoże. Jakoś nikt nie narzeka na opłaty w spółkach rybackich i prywatnych dzierżawców. Jedni i drudzy potrafią podpytać o miejsce pobytu tylko po to, aby na drugi dzień postawić sieć wzdłuż brzegu odcinając pomosty od otwartej wody. Przeżyłem to nie raz i nie nazwę tego działania, bo żadnym kulturalnym słowem tego nazwać nie można, choć w sposób najprostrzy to kradzież. Tak, kradzież pieniędzy za licencję przez dzierżawcę bo nie ma możliwości połowu. A PZW użytkuje już ok 48% wód ogólnodostępnych, więc o jakiejś dominującej lub kształtującej stan wód roli mowy być nie może. Ostatnim drastycznym posunięciem ZG, notabene na liczne wnioski i informacje od wędkarzy, była likwidacja Okręgu Płocko-Włocławskiego. Nie obyło się bez zgrzytów prawnych i odebrania części wód przez RZGW w taki sposób, że sprawa i Prezes RZGW zostali pociągnięci przed sąd. Do dziś nie mogę uzyskać informacji jaki jest wynik przetargu na Skrwę Lewą z zalewem Soczewka, gdzie znajduje się nasza stanica. Nic to, bo już wyszedł elaborat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 7 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 "I doprawdy nie ma różnicy czy stowarzyszenie będzie się nazywać PZW, czy inaczej. " - jest i to duża. Na wodach stowarzyszeń prowadzi się odłowy kontrolne a nie takie jak np w Zegrzu na Oczku gdzie po dwóch odłowach kontrolnych woda przestała żyć. Od razu dodam, że nie było mowy o podejściu i jakimś nie wiem dopilnowaniu tego co tam się wyprawiało. W każdym razie wszystkie ryby kontrolnie rzucone na podłogę jakiejś skrzyni kontrolnie odjechały w siną dal. Zbyszek czy Ty wiesz jakie tam ryby były ? Po prostu brak słów co ta banda pod egidą PZW zrobiła z tą wodą. No ja oceniam karpie po 30 kilo, karasie po dwa kilo to sam tam łowiłem, liny na oko 50-60 cm też były, sandacze co nigdy tam nie udało mi się go tam złowić, okonie Nie o tym jest wątek ale ... http://wrzesnia.info.pl/g/wrze%C5%9Bnia/item/3853 JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Panowie, nie mam dostępu do kompa, ale jak będę miał to tu pozamiatam. W międzyczasie proszę o powstrzymanie się od off topu. Z mojej strony to już ostatni, ale moje zdanie wymaga wyjaśnienia, przepraszam... (...)"PZW-sieciarze". Masz jakiś smutny obraz w paimęci, może wręcz traumatyczny, nie wiem. Wiem natomiast, że aby naświetlić Ci sytuację bez propagandy się nie obejdzie a tego na pewno uniknę. Może jakiś fakt? Ze wszystkich Okręgów pozostalo tylko pięć, które zatrudniają rybaków do odłowów. (...) Toteż ja miałem na myśli wcześniejszy okres, a zanim odrodzi się rybostan trochę potrwa... Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 16 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Dla tych nadal obstają, że gdzieś tam, coś tam zarządzają lub nie zarządzają jeziorami LINK JK Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez wind edycja linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 16 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 O jakości zawartości przytoczonego czasopisma pisaliśmy już nie raz. Sam przyłapałem ich dwukrotnie na ... minięciu się z rzeczywistością, nie czytam bo nie za bardzo wierzę w to, co piszą. Oczywiście nie zakładam, że informacja jest nieprawdziwa, pewnie jest prawdziwa, ale nie znane są okoliczności więc podchodzę do tego z rezerwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (...)nie czytam bo nie za bardzo wierzę w to, co piszą.(...) Bez obrazy, a ja czytam i wierzę bardziej w to co piszą niż w bzdety publikowane w "gadzinówce" WW. Ps Ostatecznie J. Kolendowicz i M. Szymański to niepodważalne autorytety wędkarskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 17 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jak złapią za rękę mów, że to nie twoja ręka ... Znam tego, który zrobił to zdjęcie. Okoliczności są dokładnie takie jak zostało to opisane. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 17 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Każdy czyta to co lubi i co chce i nie ma o co się obrażać. Co do M.Szymańskiego zgodzę się w 100% resztę pominę milczeniem. Tak jak napisałem, być może tak było, ale ja mam swoje doświadczenia z tą gazetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) (...) resztę pominę milczeniem.(...) ... rozumiem, że masz na myśli: ...trzykrotny (z rzędu) indywidualny spinningowy mistrz Polski, klubowy spinningowy mistrz Polski. Czterokrotnie z rzędu zwyciężał w ogólnopolskiej klasyfikacji spinningowej Wędkarz Roku. Były członek spinningowej kadry narodowej, a następnie jej trener. Każdy ma swoich znajomych... Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 17 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Nie rozumiesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 OK, poddaję się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JKarp Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) LINK - Wędkarski Świat LINK - PZW JK Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez wind edycja linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi